≫ 

Ko je novi lider Jermenije? Bio je najtraženiji begunac u zemlji, putovao je sa lažnim srpskim pasošem, a danas je omiljen u narodu (FOTO) (VIDEO)

Pašinjan, veoma omiljen u narodu, u maju je bio izabran za šefa vlade - nakon što je predvodio višenedeljne ulične proteste protiv korupcije i nepotizma

  • 0

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Jermeniji koji su održani 9. decembra, savez "Moj korak" v.d. premijera Nikola Pašinjana je osvojio oko 70 odsto glasova. Ovo je velika pobeda čoveka koji je u maju ove godine pokrenuo mirnu revoluciju u svojoj zemlji. Narod je tada bio uz njega, a sada mu je na ovim izborima potvrdio da mu veruje i da očekuje da je državu povesti u obećanom pravcu.

Moglo bi se reći da je Pašinjan neka vrsta političkog cunamija, jer je uspeo da probudi narod, da dobije veliku podršku i da iz parlamenta izbaci dojučerašnju vladajuću Republikansku partiju Jermenije, koja nije uspela da pređe cenzus od pet odsto, osvojivši samo 4,7 odsto glasova.

Pašinjan, veoma omiljen u narodu, u maju je bio izabran za šefa vlade - nakon što je predvodio višenedeljne ulične proteste protiv korupcije i nepotizma. Otada je neumorno sprovodio reforme u policiji i tajnim službama - što je impresioniralo Jermene. Sada Pašinjan obećava „bolju Jermeniju", hoće da podstakne privredni rast i dalje suzbija korumpirane strukture, prenosi DW.

KO JE NIKOL PAŠINJAN?

Nikol Pašinjan je jermenski političar, bivši novinar i urednik novina. Rođen je 1975. godine u Ijevanu. Ime je dobio po dedi koji je poginuo u Drugom svetskom ratu. Njegov otac je radio kao fudbalski i odbojkaški trener, ali i profesor fizičkog vaspitanja. Njegova majka je umrla kada je imao 12 godina, a odgajila ga je maćeha.

Srednju školu je završio 1991. godine, a već tokom 1988. je organizovao proteste i štrajkove. Nije služio vojsku, jer su njegova dva starija brata služila, pa on nije bio obavezan zakonom da ispuni vojnu službu.

Pašinjan je već više od jedne decenije prisutan na političkoj sceni Foto: Tanjug/AP

Studirao je novinarstvo od 1991. do 1995. godine. Bio je odličan student ali je pre diplomiranja zbog kritike rukovodstva izbačen sa fakulteta.

Svoje novine je osnovao po prvi put 1998. godine, ali su godinu dana kasnije zatvorene, osuđen je na godinu dana zbog klevete tadašnjeg ministra za nacionalnu bezbednost Serža Sargsjana. Uređivao je Jermenski Tajms od 1999. do 2012. godine.

Dobio je veliku podršku naroda na ovim izbrima Foto: Tanjug/AP

U vanbračnoj je vezi sa Anom Hakobjan, koja je takođe radi kao novinar. Par ima tri ćerke i sina. Pašinjan se nada da će se jednog dana venčati sa svojom partnerkom u Jermenskoj apostolskoj crkvi.

Osim jermenskog jezika, Pašinjan govori i ruski, engleski i francuski.

Pašinjan je u dugogodišnjoj vanbračnoj vezi sa novinarkom Anom i par ima četvoro dece Foto: Tanjug/AP

POLITIČKA KARIJERA

Bio je vatreni pristalica bivšeg predsednika Ter-Petrosjana kada je on najvio povratak na predsedničkim izborima 2008. godine. Ter-Petrosjan je poražen od strane Serža Sargsjana, a izbore su obeležile prevare i nasilje.

Zbog svojih zapaljivih govora Pašinjan je imao važnu ulogu u protestima koji su nastupili nakon izbora. U tim protestima je poginulo 10 osoba. Pašinjan je okrivljen za organizovanje masovnih nereda, koji su se ponovili 2009. godine.

Pašinjan je jedno vreme bio i politički zatvorenik Foto: Tanjug/AP

Nakon što su izbili protesti posle izbora 2008. godine, kada je nastradalo 10 osoba, i nakon što je vlada nasilno ugušila demonstracije, Pašinjan je bio prinuđen da napusti zemlju 2. marta.

U martu ove godine je javno govorio o svom bekstvu posle nasilnih protesta pre 10 godina. Boravio je na različitim lokacijama Jerevanu i nikada nije napustio grad.

Službe bezbednosti su pretražile njegovu kuću. Pašinjan je u toku bekstva nastavio da piše za novine. U svojim tekstovima je tvrdio da putuje po svetu sa lažnim srpskim pasošem.

Predao se 2009. godine, kada mu je i počelo suđenje. Osuđen na sedam godina zatvora, što je očigledno bio politički motivisan potez. Širom sveta je bio poznat kao politički zatvorenik.

Bivši premijer Jermenije je morao da podnese ostavku nakon masovnih protesta Foto: Tanjug/AP

Godine 2010. je tvrdio da je napadnut u svojoj zatvorskoj ćeliji, što je rezultiralo da bude premešten u drugu zatvorsku ustanovu. Pušten je iz zatvora 2011. godine u sklopu opšte amnestije. Ponovo je izabran za parlament 2012. godine.

Kasnije se odvojio od političkih ideja Ter-Petrosjana i sa još dve opozicione partije je formirao alijansu koja je osvojila 8 odsto na izborima 2017. godine.

Njegovi vatrani govori su bili važan deo protesta 2008. godine Foto: Tanjug/AP

Bio je lider mirne revolucije koja je primorala premijera Serža Sargsjana da odstupi sa svoje pozicije 2018. godine. Narod je izašao na ulice i svakodnevno demonstrirao dok premijer nije podneo ostavku. Za premijera je izabran Pašinjan i tokom drugog glasanja 8. maja 2018. godine.

Pašinijan je podneo ostavku u oktobru kako bi parlament u kome on nije imao većinu, mogao da bude raspušten i da bi se raspisali prevremeni izbori.

Pašinjan glasa u nedelju 9. decembra Foto: Tanjug/AP

KAMPANJA PREKO INTERNETA

Na biračka mesta je pozvano oko 2,5 miliona ljudi, a izlaznost je, prema navodima Izborne komisije, bila nešto manja od 49 procenata - što i nije tako mnogo s obzirom na euforiju u zemlji. Jedan od razloga za to je, prema nekim stručnjacima, nezgodan termin održavanja izbora - u decembru.

Novo za Jermene je bilo i to što se predizborna kampanja odvijala i na internetu. Pašinjan na Fejsbuku ima više od pola miliona pratilaca. Pred same izbore je stao pred kamere, ali ne na televiziji, već na društvenim mrežama. Za nekoliko minuta, broj korisnika se drastično povećao, prenosi DW.

Mala i siromašna Jermenija sa nešto manje od tri miliona stanovnika nalazi se u teškom političkom položaju. Nije u dobrim odnosima sa susedima Azerbejdžanom i Turskom i zato je upućena na savez sa Rusijom. Pašinjan želi da održi dobre odnose kako sa Rusijom tako i sa Evropskom unijom.

Pašinjan je nekadašnju vladajuću partiju bacio na kolena nakon ovih izbora Foto: Tanjug/AP

Jermenija je siromašna država, u kojoj 11.6 odstvo stanovništva živi ispod granice siromaštva. Prema podacima UN iz 2017. skoro 900.000 ljudi rođenih u Jermeniji živi izvan zemlje, dok u zemlji ima 3 miliona ljudi.

VIDEO: Jermenija na nogama

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA