≫ 

Terorista (29) koji je izveo napad u Strazburu, uzvikivao "Alahu akbar": Traži ga 600 policajaca, pojačana kontrola na granici sa Nemačkom

Napadač je ranjen u ruku tokom razmene vatre sa francuskim vojnicima u centru Strazbura

  • 10

Muškarac koji je osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je "Alahu akbar" (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je danas pariski tužilac Remi Hajc.

- S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje "Alahu akbar", antiteroristička policija je pozvana na akciju - rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.

Policija je osumnjičenog identifikovala kao Šerifa Šekata (29), rođenog u Strazburu, čije je ime na listi obaveštajnih službi za praćenje osoba potencijalno opasnih po bezbednost.

Više od 600 pripadnika snaga sigurnosti uključeno je u lov na osumnjičenog u Francuskoj, a pomažu im granični policajci iz Nemačke.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog za pucnjavu zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja, javlja Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Na mostu Evropa, glavnom graničnom prielazu kojim se koriste putnici u oba smera, policija pregledava svako vozilo, a kontrolišu se i pešaci i vozovi.

Hajc je rekao i da je napadač ranjen u ruku tokom razmene vatre s francuskim vojnicima u centru Strazbura, a da je potom oteo taksi vozilo u drugom delu grada.

Policija je razgovarala s vozačem kojemu je napadač rekao da je ubio deset ljudi te da je ozlijeđen u razmjeni vatre s policijom, javlja BBC.

Tužilac je naveo i da je napadač bio naoružan pištoljem i nožem, koje je koristio za napad na žrtve, prenosi AP.

Prethodno su francuske vlasti saopštile da je naoružani napadač, tokom pucnjave na Božićnom vašaru, ubio tri osobe i ranio 13, ali je Hajc rekao da je potvrđena smrt dve osobe, dok su trećoj osobi moždane funkcije ugašene.

Tužilac je rekao i da je policija pronašla ručnu bombu, pušku i četiri noža tokom pretrage kuće osumnjičenog u utorak ujutro.

Policija je nameravala da ga stavi u pritvor u okviru istrage o ranije počinjenom ubistvu, navodi AP.

U međuvremenu, portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Nemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.

Foto:Tanjug/AP

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Nemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da nemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

Foto:Tanjug/AP

Motivi napada, izvedenog u Strazburu u utorak nešto pre 20 sati, još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za "ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje".

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada".

Foto:Tanjug/AP

Ovako je izgledala sinoćna potraga za napadačem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    12. decembar 2018 | 17:28

    Naravno da je vikao Alahu egber, neće vikati Merry Christmas. Što pre evropljani shvate kulturološke i civilizacijske razlike između radikalnih islamista i nas biće bolje za sve. To nije tolerancija na nivou: oni su muslimani pustimo ih da praktikuju svoju veru, pri čemu se to sagledava iz ugla kako hrišćani praktikuju svoju veru. Za njih je vera borba sa nevernicima, a to su svi koji ne prihvataju islamske običaju, za njih je prizor ovog božićnog marketa najveća uvreda, to im kida dušu, oni se plaše da ih alah ne kazni ako su slučajno i pogledali i pomislili na to šarenilo. Onaj koji baci bombu na nevernike po njihovom verovanju je učino dobro delo jer je ostale vernike spasio iskušenja. Što pre shvatite te stvari biće bolje, mada s eplašim da je već kasno.

  • Srba

    12. decembar 2018 | 16:04

    Da nije slučajno i taj bio u izbegličkom kampu u Srbiji

  • Divna

    12. decembar 2018 | 19:32

    Takva ce biti buducnost Evrope

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA