≫ 

Tereza Mej ostaje na čelu partije! Dobila podršku od 200 poslanika, 117 ih je gasalo protiv nje

Njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije

  • 2

Britanska premijerka Tereza Mej dobila je podršku poslanika sa 200 glasova za i 117 glasova protiv čime je preživela glasanje o nepoverenju.

Mej je u ponedeljak odložila odlučujuće glasanje o uslovima za izlazak Velike Britanije iz EU koje je bilo zakazano za danas. Mej je odluku saopštila poslanicima u britanskom parlamentu nakon čega je morala da se suoči sa glasanjem o nepoverenju.

Pošto je uspela da pregura ovu krizu njeno poverenje neće moći da bude testirano u narednih godinu dana.

Njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

Nakon što je Mej preživela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita.

Džeremi Korbin, Foto: Tanjug/AP

- Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu", naveo je Korbin.

Ishod večerašnjeg glasanja znači da Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP.

Njena pobeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o poverenju u narednih godinu dana.

Međutim, Mej bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o poverenju u donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te zemlje iz EU.

Mej: Nastaviću svoju misiju realizacije Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je večeras da će nastaviti sa svojom "obnovljenom misijom" da izvede Britaniju iz EU nakon što je preživela glasanje o poverenju kao liderka Konzervativne partije, a koje su tražili poslanici te stranke koji se protive njenom planu o Bregzitu.

- Nakon ovog glasanja, mi sada moramo da nastavimo posao realizacije Bregzita radi britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju - izjavila je Mej novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning Stritu, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. decembar 2018 | 23:09

    Opasna je!😎

  • Igor

    13. decembar 2018 | 02:50

    BREXIT treba da sprovedu sve nacije zatocene u EU konc lageru inace ce potonuti zajedno sa tim TITANIKOM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA