≫ 

Odmazda Kine zbog hapšenja ćerke osnivača Huaveja: Zatvorena dvojica Kanađana, jedan od njih ima fotke sa Kimom Džongom Unom (FOTO)

Kanadski službenici ne znaju gde se oni nalaze

  • 3

Kina je danas potvrdila da su u toj zemlji uhapšena dvojica Kanađana, navodeći da su oni privedeni zbog sumnje da "ugrožavaju nacionalnu bezbednost".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang rekao je da su u pritvoru od ponedeljka preduzetnik Majkl Spejvor i bivši kanadski diplomata Majkl Kovrig.

Kanada je o ovom slučaju obaveštena, rekao je Lu, ali nije naveo da li su uhapšeni dobili advokate. Dodao je da se ova dva slučaja vode odvojeno, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li ovi slučajevi imaju veze sa hapšenjem potpredsednice kineske kompanije "Huavej" Meng Vanžou u Kanadi, Lu je rekao je sve urađeno u skladu sa kineskim zakonima.

Meng, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države, zadržana je u Kanadi, a Peking traži njeno hitno oslobađanje.

KO JE MAJKL SPEJVOR?

Majkl Spejvor je biznismen koji živi u Dandongu, gradu u blizini granice sa Severnom Korejom. Posebno je zanimljivo što se na njegovom Fejsbuk profilu mogu pronaći fotografije sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, inače kineskim saveznikom, kao i sa slavnim američkim košarkašem Denisom Rodmanom, koji je u više navrata posetio Severnu Koreju, piše BBC.

Pored toga ima i objavljen skrinšot članka s BBC-a o zapadnim biznismenima koji trguju sa Severnom Korejom - a u njemu se nalazi, kako se čini, njegova fotografija.

Kako javlja kanadski CBC, Spejvor ima bliske veze sa Severnom Korejom, koju često posećuje i komentariše teme vezane uz nju, a poznat je po organizovanju sastanaka između Kima i stranih sportista, uključujući Rodmana. Kanadski službenici ne znaju ni gde je on ni gde je Kovrig.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA