≫ 

Ovo su žrtve napada u Strazburu: Bankar u tragičnom trenutku izlazio iz restorana, a turista krenuo u Pariz pa se predomislio zbog protesta (FOTO) (VIDEO)

Za Šerifom Šekatom, odbeglim napadačem iz Strazbura, danas traga 720 policajaca širom istočne Francuske, mada nije sigurno da je on još na teritoriji te zemlje, dok iz vlade poručuju da ga žele "živog ili mrtvog"

  • 1

Bratalni napad koji se dogodio na Božićnom vašaru u Strazburu uznemirio je svetsku javnost. Ubijeno je troje ljudi, dok je 13 povređeno. Policija i dalje traga za napadačem Šerifom Šekatom (29), koji je u utorak uveče pucao na ljude koji su se našli na Božićnom vašaru. Među nastradalima je jedan Francuz, a ima i stranaca.

Tajlandski turista je među ubijenima, dok je italijanski novinar pretrpeo teške povrede, opasne po život.

Policija na ulicama Strazbura Foto: Tanjug/AP

Dve osobe su ubijene odmah, dok je treća žrtva preminula u bolnici. U napadu je povređeno 13 osoba, dok je šest u kritičnom stanju.

Jedan od ubijenih je i Anupong Suebsamarn (45) sa Tajlanda, koji je bio na odmoru u Strazburu sa svojom ženom, koja je povređena u napadu.

Građani polažu cveće i pale sveće na mestu napada Foto: Tanjug/AP

Portparolka tajlandskog ministarstva spoljnih poslova je rekla da je njihova ambasada u Parizu potvrdila ovu smrt.

Anupong je bio vlastnik fabrike nudli i prodavao je odeću. Prema priči njegovog ujaka, par je planirao da prvo ode u Pariz, ali su ih protesti "Žutih prsluka" naterali da promene mišljenje, pa su otišli u Strazbur.

Zvaničnici sa Tajlanda su tražili od francuskih vlasti i članova tajlandske zajednice u Strazburu, da pomognu udovici ubijenog turiste.

Strah je zavladao na ulicama Pariza Foto: Tanjug/AP

U napadu je ubijen još jedan muškarac za kojeg se veruje da ima 45 godina. Pojedini mediji prenose da je imao 52 godine i da je radio kao bankar. On je ubijen dok je izlazio iz restorana u centru grada, gde je uživao u piću sa svojom porodicom.

Policija traga za osumnjičenim Foto: Tanjug/AP

Muškarac koji je nakon napada doživeo moždanu smrt ima 40 godina, vlasnik je garaže i poreklom je iz Avganistana. On je često išao u džamiju u Strazburu, a toku napada je upucan u glavu.

Poginulo je troje, a ranjeno je 13 ljudi Foto: Tanjug/AP

Među povređenima je i italijanski radio novinar. Novinska agencija ANSA je prenela da se zove Antonio Megalizi (28) i da teškom stanju. Njegovi roditelji, sestra i devojka su otputovali u Stazbur kako bi bili pored njega.

Novinar je doputovao u Strazbur kako bi pratio sednicu Evropskog parlamenta. Među povređenima su se našle dve devojke od 18 godina, otac dvoje dece, dvoje muzičara, novinar jednih lokalnih novina... Poljska ambasada je objavila na Tviteru da je među povređenima i jedan njihov državljanin.

Na mestu napada se pale sveće za nastradale Foto: Tanjug/AP

RASPISANA POTERNICA ZA NAPADAČEM

Za Šerifom Šekatom, odbeglim napadačem iz Strazbura, danas traga 720 policajaca širom istočne Francuske, mada nije sigurno da je on još na teritoriji te zemlje, dok iz vlade poručuju da ga žele "živog ili mrtvog".

Policija u obližnjem nemačkom gradu Kelu saopštila je da je dobila više prijava građana koji tvrde da su ga videli, ali se ispostavilo da su sve to lažni tragovi, prenosi Rojters.

Upitan da li je francuskoj policiji naloženo da uhvati Šekata mrtvog ili život, portparol vlade Benžamen Grivo rekao je francuskom kanalu CNews da "to nije važno".

Osumnjičeni za napad na Božićni vašar u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Broj poginulih u napadu, koji je Šekat izveo u utorak uveče na Božićnom vašaru u Strazburu, popeo se danas na tri nakon što je jedna teško ranjena osoba preminula, saopštila je kancelarija pariskog tužilaštva.

U međuvremenu je francuska policija izdala poternicu za osumnjičenim.

Mesto gde se dogodio napad Foto: Tanjug/AP

Policija u opisu osumnjičenog na poternici navodi da je Šekat (29) visok 180 centimetara, kraće kose i tamnije puti sa vidljivom mrljom na čelu. Takođe se na poternici upozorava da je reč o "opasnoj osobi".

Ime osumnjičenog se već nalazi na listi obaveštajnih službi za praćenje osoba potencijalno opasnih po bezbednost.

Registrovano je 27 presuda protiv njega za krađu i nasilje, a kazne je izdržavao u francuskim, nemačkim i švajcarskim zatvorima.

Za napadačem je raspisana poternica Foto: Tanjug/AP

Susedi ga opisuju kao "tipičnog mladog čoveka u patikama", a ne kao obučenog u tradicionalnu islamsku odeću.

- Bio je sitan gangster, ali nisam kod njega primetio nijedan znak da je radikalizovan - rekao je lider lokalnog udruženja.

Ipak, francuska policija ga vodi pod oznakom "S", na listi radikalizovanih islamista.

VIDEO: Užasni momenti neposredno posle pucnjave u Strazburu

(Telegraf.rs/france24.com/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    13. decembar 2018 | 17:53

    Ovo je tipicno da se skrene paznja, nasta su sve spremni sefovi,, i odma terorista, provaljeni su davno, ali ni jedan narod im ne moze nista , to znaju i cavke na grani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA