Srbin koji se bori na ratištu na istoku Ukrajine: Ovde biti snajperista je kao seks u divljini

Njegova meta su ukrajinski vojnici u Donbasu, a na istoku Ukrajine je od početka sukoba nastradalo više od 10.000 ljudi

  • 11

Srbin Stevan Milošević se u Donbasu na istoku Ukrajine bori na strani proruskih snaga. On je ispričao da radi kao snajperista i opisao je kako izgleda njegov život u regionu gde sukobi traju od 2014. godine.

U intervjuu koji je objavio BIRN, Stevan je rekao da mu radni dan počinje oko 6 časova uz kafu i doručak. Nakon toga odlazi na svoju snajperističku poziciju, gde ponekad ostaje nekoliko dana.

Njegova meta su ukrajinski vojnici u Donbasu, a u ovom području je od početka sukoba nastradalo više od 10.000 ljudi. Proruski separatisti ne priznaju ukrajinsku vladu od 2014. godine i održanih protesta, a vlasti u Ukrajini ne dozvoljavaju pobunjinicima da preuzmu kontrolu nad istokom zemlje.

Veliki broj ljudi je poginuo u sukobu između proruskih separatista i ukrajinske vojske Foto: AP/Tanjug

- Barut vam se uvuče pod kožu. Adrenalin je odličan, pun nesigurnosti, kao seks u divljini - kaže Stevan Milošević za BIRN.

Stevan je jedan od 29 Srba koji su otišli na ovo ratište da se bore na strani proruskih snaga u Ukrajini. Oko 16 optuženih Srba čeka suđenje zbog odluke da se bore na ovom ratištu.

Njegovo ime nalazi se i na spisku srpskih državljana koji su učestvovali na ukrajinskom ratištu na strani proruskih pobunjenika, koje je Generalno tužilaštvo te zemlje dostavilo Republici Srbiji, kao i u bazi podataka ukrajinskog sajta “Mirotvorec” u sklopu Centra za istraživanje zločina protiv nacionalne sugurnosti Ukrajine, gde je nazvan „plaćenikom“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nedavno je i Radio Slobodna Evropa (RSE) razgovarala je sa Stevanom Miloševićem, koji je, kršeći uslovnu kaznu iz 2015. godine i dalje u Ukrajini, gde se trenutno bori na strani proruskih snaga, u sastavu vojske takozvane Luganjske Narodne Republike.

Sukob traje od 2014. godine, a na ovom ratištu se bore i pojedini Srbi Foto: AP/Tanjug

Nedugo posle nagodbe sa srpskim tužilaštvom kada je osuđen na uslovnu kaznu od pet godina, Stevan Milošević vratio se u Donbas i prekršio uslovnu kaznu. Međutim, zbog toga može dobiti zatvorsku kaznu samo ako protiv njega bude pokrenut novi krivični postupak, objasnila je za RSE Tatjana Sekulić, portparolka Višeg javnog tužilštva u Beogradu.

Srbija je 2014. godine donela zakon kojim zabranjuje svojim građanima da se bore na stranim ratištima i da učestvuju u paravojnim formacijama. Kazne za one koji prekrše ovaj zakon kreću se od šest meseci do pet godina zatvora.

(Telegraf.rs/balkaninsight.com/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    14. decembar 2018 | 12:18

    Covek voli da ubija nepoznate mladice iz daljine. I zato je presao 2000 km. Bolest.

  • DARKO 100%

    14. decembar 2018 | 11:54

    Sam sebi pravi probleme u zivotu,

  • Rat i Mir

    14. decembar 2018 | 12:03

    " Radi kao snajperista" valjda ubija kao snajperista otkad je to posao?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA