≫ 

Evropa za vikend ponovo oblači "žute prsluke": U ovim državama su najavljeni protesti, a policija izlazi na ulice u najvećem broju (FOTO) (VIDEO)

Učesnici aktuelnih protesta u Francuskoj nazivaju se "žutim prslucima" zbog fluorescentnih bezbednosnih prsluka koje nose, a ovaj imidž preuzimaju i demonstranti u drugim državama

  • 12

U iščekivanju sutrašnjih, petih zaredom subotnjih protesta, šef pariske policije najavljuje da će na ulicama francuske prestonice ponovo biti raspoređena oklopna vozila i na hiljade policajaca.

Šef policije Pariza Mišel Delpeš izjavio je za radio stanicu RTL da bezbednosne službe planiraju da razmeste isti broj snaga kao i prošlog vikenda, odnosno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila.

Delpeš je naveo da će ovog puta biti razmešteno više grupa patrolne policije čiji će zadatak biti hvatanje vandala, preneo je AP.

Tokom prethodnih vikenda, dolazilo je do sukoba sa policijom Foto: Tanjug/AP

Protesti su ponovo najavljeni i u drugim francuskim gradovima, a demonstranti su odbili savet vlade da odustanu od protesta zbog napada na Božićnom vašaru u Strazburu gde je ubijeno troje, a ranjeno 13 ljudi.

Božićni vašar u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron se ove nedelje nakon serije protesta obratio Francuzima, međutim, oni nisu bili zadovoljnim njegovim predloženim merema, pa su najavili nastavak protesta i u narednom periodu.

Francuske vlasti saopštile su juče da je preminuo još jedan pripadnik pokreta "žutih prsluka", šesti po redu, a nakon što ga je udario kamion prilikom blokade puta u blizini južnog grada Avinjona.

Lokalni zvaničnici saopštili su da je vozač kamiona uhapšen i pritvoren nakon što je pokušao da pobegne sa lica mesta, prenosi AP.

Pokret žutih prsluka se proširio i u druge evropske zemlje Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je povređenog demonstranta, nakon što ga je udario kamion, zbrinula ekipa Hitne pomoći, ali da je tokom noći podlegao povredama.

Još pet demonstranata poginulo je u saobraćajnim nezgodama, dok je više od 1.400 pripadnika "žutih prsluka" povređeno u protestima protiv povećanja cena goriva otkako su demonstracije počele prošlog meseca.

Demonstranti su blokirali važne saobraćajnice širom Francuske, a u Parizu su protesti prerasli u nerede.

Učesnici aktuelnih protesta u Francuskoj nazivaju se "žutim prslucima" zbog fluorescentnih bezbednosnih prsluka koje nose.

Makron se obratio demonstrantima, ali oni nisu prihvatili njegovu ponudu Foto: Tanjug/AP

U Velikoj Britaniji su se ove nedelje takođe okupili demonstranti u žutim prslucima, kod Vesminsterskog mosta. Ti ljudi su isticali da podržavaju Bregzit i da se ne slažu sa onim što britanska vlast trenutno radi.

 

Potesti na kojima su učesnici nosili žute prsluke su prethodnih vikenda održani i Belgiji i Holandiji, pa se očekuje da će isto biti i ove subote, iako još nema zvaničnih infomacija.

PROTESTI U HRVATSKOJ

Protesti "žutih prsluka" u Francuskoj, koji traju duže od mesec dana, podstakli su i ostale da ih kopiraju, pa se sada slični protesti najavljuju i u Hrvatskoj.

Podstaknuti uspehom francuskih demonstranata, slični protesti počeli su da se održavaju i u drugim evropskim zemljama poput Belgije i Holandije, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Tako je na Fejsbuku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10.000 ljudi. Grupu je osnovala vanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Protesti su najavljeni i u Hrvatskoj Foto: Tanjug/AP

Prvi protesti hrvatskih "žutih prsluka" najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

Organizatori na proteste pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu.

MARKEL PROTIV ŽUTIH PRSLUKA

Kancelarka Angela Merkel kritikovala je nemačku opozicionu socijaliostičku partiju "Levi" zbog podrške "žutim prslucima'' i protestima u Francuskoj.

- Smatram da je vaša neograničena podrška ''žutim prslucima'' skandalozna, jer niste rekli ništa o nasilju na ulicama - rekla je Merkelova poslaniku partije "Levi" Fabiju De Masiju, prenosi AP.

Rukovodstvo te partije kao pozitivne vidi proteste u Francuskoj jer, kako kažu, predstavljaju "otpor neoliberalnom i autoritarnom pravcu" predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Žuti prsluci dobijaju podršku i od pojedinih evropskih političkih partija Foto: Tanjug/AP

AUSTRIJA UŽ ŽUTE PRSLUKE

Socijalistička omladina (SJ) Beča izrazila je solidarnost sa "žutim prslucima " u Francuskoj.

- Dole vlada (predsednika Emanuela) Makrona. Dole sa austrisjkom vladom. Živela međunarodna solidarnost - saopštila je SJ ove nedelje preko Fejsbuka i objavila fotografiju svojih članova u žutim prslucima.

SJ je obrazložila da se solidariše sa " žutim prslucima " iz više razloga.

- Isto kao i u Austriji, vlada u Francuskoj vodi politiku suprotno interesima građana. Podržavamo njihove zahteve za ukidanje beskućništva, za veće minimalne plate, solidaran penzioni sistem, veće poreze za velike koncerne i bolju socijalnu pomoć - objašenjeno je uz zahtev za jednakost stranih i domaćih radnika.

Narod u Francuskoj traži Makronovu ostavku Foto: Tanjug/AP

Ova podrška oštro je kritikovana, pre svega od Narodne partije Austrije (OVP). Generalni sekretar OVP Karl Nehamer rekao je da SJ pdoržava nasilje.

- Ako se SJ sada solidariše s nasilnim ekcesima, time toleriše svesno i stotine povređenih, razaranja. To je zabrinjavajuće i mora se odbaciti - poručio je Nehamer.

Izrazio je nadu da će Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) uspeti da urazumi svoju omladinu.

I preko Fejsbuka solidarnost SJ sa "žutim prslucima" izazvala je niz kritika, pre svega uz podsećanje da je Makron socijaldemokrata.

Foto: Tanjug/AP

OTVOREN BOŽIĆNI VAŠAR U STRAZBURU

Božićni vašar u francuskom gradu Strazburu ponovo je danas otvoren, manje od tri dana nakon što se dogodio teroristički napad u kome je poginulo troje, a ranjeno 13 osoba.

Napadača je policija ubila u četvrtak uveče, nakon što su ga posle dva dana traganja za njim, pronašli i pokušali da ga privedu. On je na to otvorio vatru na policajce koji su uzvratili vatru i usmrtili ga.

Grad je bio blokiran dok je više od 700 policajaca i vojnika lovilo osumnjičenog napadača, javlja BBC.

Otvoren Božićni vašar u Strazburu Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Telegraf u Parizu: Opsadno stanje, uklanjaju se tragovi borbe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. decembar 2018 | 00:21

    NAROD I RADNICI SIROM SVETA TREBA DA OBUKU ZUTE PRSLUKE I DA SE IZBORE ZA DOSTOJAN ZIVOT COVEKA!!! POTREBNE SU REFORME POD HITNO ILI REVOLUCIJA-OVAKO NEJDE VISE -GNEV JE U NARODU!!!

  • Pera kojot

    15. decembar 2018 | 00:30

    Zuta patkica ili zuti prsluci, odaberite sami! Sve zuto, a nigde zute banke!

  • Sreća naša

    14. decembar 2018 | 22:55

    Pa mi nismo Europa, dobro nam je I daleko bilo da imalo razloga za okupljanje i protes'....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA