Dve zastrašujuće erupcije vulkana: Kilometri pepela leteli uvis u Meksiku i Indoneziji

Popokatepetl u Meksiku i Soputan u Indoneziji izabacuju velike količine pepela, a stanovništvo je spremno u slučaju da magma izađe na površinu Zemlje

  • 0

Na ostrvu Sulavezi u središnjoj Indoneziji danas je došlo do erupcije vulkana, koji izbacuje pepeo do čak 7.500 metara visine, a u centralnom Meksiku eksplodirao je vulkan izbacujući pepeo dva kilometara u vazduh.

Vulkan Soputan, koji se nalazi na severnom delu ostrva Sulavezi, dva puta je jutros izbacio pepeo, saopštio je portparol nacionalne agencije za katastrofe Sutopo Purvo Nugroho, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, u iščekivanju izlivanja vrele lave i pepela niz padine vulkana, vlasti su pozvale na evakuaciju lokalno stanovništvo koje živi u blizini Soputana.

Soputan je jedan od najmanje 120 aktivnih vulkana u Indoneziji.

Vulkan Soputan u Indoneziji Foto: AP/Tanjug

Indonežanski arhipelag, na kojem živi više od 260 miliona ljudi, sklon je zemljotresima i vulkanskim erupcijama zbog svog položaja na pacifičkom "Vatrenom prstenu".

Aktivni vulkan Popokatepetl u centralnom Meksiku eksplodirao je, izbacujući pepeo dva kilometra u vazduh, uz oblak dima koji se kreće ka severoistoku, javili su lokalni mediji.

Video-snimci erupcije prikazuju moćnu eksploziju i magmu koja izlazi iz kratera.

Mogući pad pepela očekuje se u područjima oko vulkana, javila je "Raša tudej".

Državna civilna zaštita izdala je upozorenje na vulkansku aktivnost u "fazi dva".

Popokatepetl Printskrin: Youtube/webcamsdemexico

Vlasti su upozorile građane da ne prilaze području, a onima koji su već tamo preporučuje se da preduzmu mere predostrožnosti protiv potencijalnog pada pepela.

Nakon erupcije mogući su i piroklastički tokovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA