≫ 

Ovako Severna Koreja odaje počast nekadašnjem vođi: Svi izašli po snegu, sa cvećem u rukama i uputili se na isto mesto (FOTO) (VIDEO)

Brojne svečanosti u njegovu čast nastaviće se i danas

  • 4

Severna Koreja obeležava sedmu godišnjicu smrti nekadašnjeg lidera te zemlje Kim Džong-ila, a tim povodom građani posećuju njegove statue i, istovremeno, obećavaju lojalnost njegovom sinu, Kim Džong-unu.

Severnokorejci su juče u velikom broju, po snegu, položili cveće i odali poštu kod Velikog spomenika pokojnom lideru na brdu Mansu u centru Pjongjanga, gde se nalaze ogromne bronzane statue Kim Džong-ila i osnivača Severne Koreje, njegovog oca Kim Il-sunga, prenosi AP.

Vojnici marširaju pored spomenika vođama Kim Il Sungu i Kim Džong Ilu Foto: Tanjug/AP

Iako je sećanje na Kim Džong-ila u fokusu obeležavanja godišnjice, to je za Severkorejce povod da obeleže i uspon njegovog sina Kim Džong-una na vlast.

Obeležavanje godišnjice će, kako je predviđeno, biti nastavljeno danas širom zemlje, prenose Agencije.

Građani odaju počast preminulom vođi Foto: Tanjug/AP

KO JE BIO KIM DŽONG IL?

Kim Džong Il bio je vođa Severne Koreje od 1994. do svoje smrti 2011. godine. Na vlasti je nasledio svog oca Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje koji je preminuo 1994.

Poput oca, i Kim Džong Il je centar jakog kulta ličnosti unutar Severne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovek bez premca.

Većina informacija o njemu je nedosledna i protivrečna, uglavnom zbog ćutljivosti vlasti u Severnoj Koreji koja odbija da da bilo kakve podatke o životu Kim Džong Ila. Na vlasti ga je nasledio najmlađi sin Kim Džong Un.

Svi su došli da polože cveće i da se poklone Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Il je posthumno proglašen Večnim Predsednikom Nacionalnog komiteta odbrane DNRK i Večnim Generalnim sekretarom Radničke partije Koreje, a postuhumno mu je dodeljen i čin generalisimusa, najviši u severnokorejskoj vojsci, koji je imao još jedino Kim Il Sung.

Jedina zvanična biografija Kim Džong Ila tvrdi da je rođen na planini Pektu u severnom delu Koreje 16. februara 1942. Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska i to 16. februara 1941.

Kim Džong Il (desno) je vladao severnom Korejom od 1994. godine Foto: Tanjug / AP

Prema Hvang Džang Jopu, nekadašnjem visokom zvaničniku Severne Koreje koji je prebegao na južnu stranu, državna uprava je postala još centralizovanija nakon dolaska Kim Džong Ila na vlast nego što je bila u vreme njegovog oca.

Prema Hvangu, Kim Džong Il lično određuje i najsitnije detalje u državnim poslovima, kao npr. veličina kuća partijskih sekretara i dopremanje poklona njegovim podređenim.

Kim Džong Il je imao četiri žene u svom životu (zakonite supruge, partnerke i ljubavnicu) Foto: Tanjug/AP

DETINJSTVO, MLADOST I DOLAZAK NA VLAST

Kim je još uvek bio malo dete kada se završio Drugi svetski rat. Njegov otac se vratio u Pjongjang u septembru 1945. godine, a sam Kim Džong Il došao je dva meseca kasnije na sovjetskom brodu koji je uplovio u luku Sonbong.

Državni vrh Severne Koreje polaže cveće na godišnjicu smrti vođe Foto: Tanjug/AP

Kimov brat - Šura Kim se udavio u tom bazenu 1948. godine, međutim u gorepomenutom ruskom selu tvrde da se Šura udavio u bunaru i da je tamo sahranjen.

Njegova majka je umrla 1949. tokom trudnoće, godinu dana nakon što je Kim Džong Il pošao u školu. Kim je verovatno veći deo svog školovanja proveo u Kini, gde je poslat iz bezbednosnih razloga tokom Korejskog rata.

Građani polažu cveće u Pjongjangu Foto: Tanjug/AP

Maturirao je u Pjongjangu, a veruje se da je studirao na Kim Il Sung univerzitetu, gde je diplomirao 1964. godine i to političku ekonomiju. U to vreme njegov otac se već učvrstio na vlasti kao Dragi Vođa.

Nakon što je diplomirao, 1964, Kim Džong Il je započeo svoju veću aktivnost u vladajućoj Radničkoj partiji Koreje. Vrlo brzo je napredovao kroz činove.

Tu su i mladi i stari, obični građani i vojnici Foto: Tanjug/AP

Do šestog kongresa partije u oktobru 1980., želja Kim Džong Ila da preuzme partiju bila je ispunjena. Dobio je najviše pozicije u Politbirou, Vojnoj Komisiji i Sekretarijatu.

Kim Džong Il 1982. godine uzima titulu "Dragi Vođa", a vlada počinje da gradi kult ličnosti oko njega na osnovu onoga kako je izgrađen kult oko njegovog oca koji je nosio titulu "Veliki Vođa". Već 1991. Kim Džong Il preuzima i vojsku.

Kim Džong Il je umro 2011. godine Foto: Tanjug/AP

Kim Il Sung preminuo je 1994. godine, i Kim Džong Il je preuzeo kontrolu nad svim funkcijama i državnim aparatom. Iako je funkcija predsednika ostala upražnjena, čini se da je ukinuta u znak poštovanja prema Kim Il Sungu.

Tokom 1980- ih, Severna Koreja je doživela ekonomsku stagnaciju. Kim Il Sungova "Džuče" ideja (samoupravljanje) je doprinela tome da zemlja bude izolovana iz međunarodnih trgovinskih tokova pa čak i od Sovjetskog Saveza i Kine.

Foto: Tanjug/AP

PRIVATNI ŽIVOT

Što se tiče njegovog privatnog života poznato je da je imao nekoliko žena, kao i ljubavnicu sa kojom je takođe imao decu, a koja je pobegla u Južnu Koreju 2002. godine. Prema pisanju zapadnih medija preminula je od raka dve godine kasnije.

Kim Džong Il je bio oženjen sa Kim Jang Suk, mada su živeli razdvojeno. Sa njom ima ćerku, Kim Sul Song koja je rođena 1974. godine.

O njegovoj sahrani su pisali svi svetski mediji Foto: Profimedia, AFP

Kim Džong Nam je najstariji sin iz braka sa Song Hje Rim rođen 1971. Sa partnerkom Ko Jang Hi je dobio dva sina Kim Džong Čuna 1981. godine i Kim Džong Una 1983. godine.

Sa njom je dobio i ćerku Kim Jo Džong, koja je njegovo najmlađe dete. Ona je uspela da se pozicionira kao desna ruka svog brata, sadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Priča se da je Kim Džong Il veliki ljubitelj filmova i da poseduje preko 20.000 video-kaseta. Kim je to negirao međutim 1978. po njegovom naređenju otet je južnokorejski režiser Šin Sang Ok i njegova žena glumica Čoe Eun Hui kako bi izgradili filmsku industriju Severne Koreje.

Vojnici polažu cveće i odaju poštu preminulom vođi Foto: Tanjug/AP

Poput njegovog oca, imao jak strah od letenja pa je zbog toga putovao svojim vozom kada je išao u Rusiju ili Kinu. Isto tako sada postupa i njegov sin Kim Džong Un.

SMRT

Zdravstveni problemi Kim Džong Ila su bili evidentni i nekoliko godina pre njegove smrti. Određeni mediji su 2009. godine objavili infomraciju da ima rak pankreasa, što je bilo malo verovatno. Ali takođe, postojali su izveštaji o moždanom udaru, tako da se pripremao teren za izbor novog vođe.

Kim Džong Il je preminuo 17. decembra 2011. godine, od srčanog udara. Lokalni mediji su izjavili da je umro od infrakta proisteglog od napornog rada.

Njegovu sahranu je ispratio čitav svet, a ono što je bilo posebno upečatljivo jesu okupljeni građani koji su horski plakali i tugovali za preminulim vođom.

I pre njegove smrti dugo se spekulisalo o nasledniku Kim Džong Ila. Južnokorejski mediji su navodili da bi to mogao da bude njegov sin Kim Džong Un, koji je bio potpuno nepoznat zapadnom svetu, što se kasnije i obistinilo.

MLADI NASLEDNIK

Kim Džong Un je nastavio politiku svog dede i oca, a sada pokušava da izgradi sopstveni kult ličnosti. Veliku pažnju zapadnih medija je privukao zahvaljujući svom nuklearnom oružju i pretnjama koje su bile upućene SAD-u. Njegov susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom je označen kao istorijski.

Nema sumnje da je mladi Kim pokazao da može da se nose sa svim izazovima svetske politike, ali se isto tako pokazao i kao nepredvidiv vladar.

Brojne države i nevladine organizacije su nastavile da kritikuju nedostatak slobode medija, slobode govora i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Nasledio ga je sin Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukac

    17. decembar 2018 | 13:38

    Zamisli zivis u Sjevernu Koreju ,viknes dolje dragi vodja, istog trena te nema .. Ovde mozes da kazes predsjedniku da je p...r i nikom nista ,i sad nekome ne valja demokratija :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA