Novi Zeland najavio referendum o legalizaciji kanabisa: Većina građana podržava ovu odluku

Kanabis je do 21. godine života najmanje jednom probalo 80 odsto građana na Novom Zelandu

  • 1

Novi Zeland će 2020. godine održati referendum o legalizaciji kanabisa u rekreacione svrhe, objavio je ministar pravosuđa te zemlje.

Referendum o ovoj temi je obećala stranka aktualne premijerke još prošle godine tokom pregovora vladi, a to obećanje pomoglo im je oformiti koalicijsku vladu.

Anketa koja je provedena prošle godine pokazala je da su dve trećine Novozelanđana za legalizaciju kanabisa, javlja BBC.

Levičarska Radnička stranka je deo koaliciske vlade u Novom Zelandu sa strankom zelenih koji pripadaju centru te populistima iz stranke New Zealand First.

Anketa koja je provedena prošle godine pokazala je da su dve trećine Novozelanđana za legalizaciju kanabisa Foto-ilustracija: Profimedia

Zeleni su pozdravili odluku o referendumu.

- Decenijama održavamo ankete o mišljenju građana koje su potvrđivale kako su građani pozitivno odgovarali na pitanje reforme zakona o kanabisu - rekla je potparolka stranke.

Ipak, lider stranke New Zealand First je poručio kako se radi o ciničnom potezu kojim se glasači odvlače od drugih pitanja vezanih za izbore.

Prema podacima NZ Drug Foundationa, kanabis je do 21. godine života najmanje jednom probalo 80 odsto građana dok je 10 odsto njih postalo redovnim korisnicima.

Podsetimo, rekreacijska upotreba kanabisa je nedavno legalizirana u Kanadi i Urugvaju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA