≫ 

Odakle britanskoj kraljevskoj porodici toliko bogatstvo: Skromna kraljica Elizabeta je "teška" oko 520 miliona, a zarađuje na konjima

Kraljica uprkos bogatstvu koristi isti lak za nokte od 9 evra, već više od 30 godina

  • 5

Kraljica Elizabeta II (91) važi za veoma skromnu osobu, koja se i dalje greje na grejaču od 30 evra i koristi isti lak za nokte od 9 evra više od 30 godina. Ali kraljica je takođe i veoma bogata i nalazi se na 344. mestu na bogatoj listi "Sandej Tajmsa" za 2018. godinu, sa bogatstvom koje se kreće od umetnina do vetroelektrana.

Sir Evelin de Rotšild, koji je nekada bio savetnik kraljice, rekao je da "niko nije toliko težak za trošenje kao što je kraljica."

- Odrastala je tokom rata i veoma je disciplinovana - istakao je on.

Za kraljicu kažu da je teška na trošenje Foto: Tanjug/AP/Matt Holyoak/Camera Press

Kraljica Elizabeta II je daleko najbogatiji član kraljevske porodice. Prema podacima Forbsa iz 2017. godine, britanska monarhija vredi oko 88 milijardi dolara, a kraljica lično vredela je oko 520 miliona dolara.

Sa druge strane, njen suprug princ Filip je bukvalno platio da se oženi kraljicom. Prema podacima, on vredi oko 30 miliona dolara. Nakon zakona iz 2011. godine, Filip je dobijao godišnju isplatu od 500.000 dolara za sve njegove javne dužnosti. Zvanično se povukao sa svoje pozicije 2017. godine, u 96. godini života.

Kraljica ima prilive od "Kraun esteta" (kolekcija zemljišta i gazdinstava u UK koji pripadaju britanskoj kruni kao korporacije), koji zarađuju oko 400 miliona dolara godišnje, uključujući i prihod od 263.000 farmi i zgrada u centralnom Londonu.

Bakingemska palata je u vlasništvu vladajućeg monarha, kao deo imovine krune, ali nije lično vlasništvo kraljice.

Bakingemska palata u Londonu zvanična je rezidencija britanskog monarha. Foto: www.pixabay.com

"Kraun estet" takođe poseduje imovinu u vrednosti od 11 milijardi dolara u Velikoj Britaniji. Iako kraljica tehnički ne poseduje sva imanja, ona dobija oko 15 posto prihoda koje je ostvarila korporacija. Ovaj novac se uglavnom koristi za plaćanje raznih događaja, kao što su zabave u vrtu, prijemi i putni troškovi, iako ona u poslednje vreme veoma malo putuje.

Sa druge strane, u njenom ličnom vlasništvu je nekoliko kraljevskih imanja: dvorac Balmoral od 140 miliona dolara, gde se odmara svakog leta i porodična kuća od 65 miliona dolara Sandrigan, gde kraljevska porodica provodi Božić.

KRALJIČIN PRIHOD I ODAKLE DOLAZI

Većina prihoda dolazi od fondova koji su deo kraljevske kolekcije. Fondovi uključuju određena nacionalna blaga, kao što su kraljevski dragulji i Londonski toranj.

Bakingemska palata i dvorac Vindzor su takođe deo fondova.

Neke stavke iz kraljevske kolekcije pripadaju i kraljici, uključujući i kolekciju kraljevskih markica koje je dobila od oca kralja Džordža V i nekoliko nekretnina.

U dvorcu Vindzor venčali su se princ Hari i Megan Markl Foto: Tanjug / AP

Kraljica Elizabeta još zarađuje od konjskih trka. Ona je osvojila skoro 9,2 miliona dolara od novčanih nagrada tokom godina preko svojih trkača, koji imaju 451 pobedu.

Takođe, kraljica poseduje i kraljevske dragulje, među koje spadaju i poznate tijare koje su nošene na kraljevskim venčanjima i državnim večerama. Vlasništvo nad njima prelazi sa monarha na monarha. 140 komada nakita vredi oko 4 milijardi dolara.

KAKO KRALJEVSKA PORODICA ZARAĐUJE?

I kraljica Elizabeta prima platu. Njen prihod se nedavno udvostručio i porastao na 97,2 miliona dolara. Prihod od vojvodstva Lankaster (privatno imanje britanskog suverena kao vojvode Lankaster) takođe je porastao. Osnovna namena imanja je da obezbedi izvor nezavisnog prihoda kralju.

Koristi se za plaćanje "dodataka", poput finansiranja ostalih članova kraljevske porodice i predmeta koji nisu deo zvaničnog posla kraljice, o čemu brine vlada.

Takođe je dobila i povišicu od plaćanja poreza, koja se koristi za sva renoviranja Bakingemske palate.

Prema Vašington postu, veliki deo kraljevskog prihoda ulaže se ofšor i procenjuje se da je 12 miliona dolara na Bermudima i Kajmanskim ostrvima.

PRINČEVI VILIJAM I HARI I NJIHOVO BOGATSTVO

Princ Vilijam navodno vredi 40 miliona dolara.

Prema BBC-ju, kraljica Elizabeta, poznata kao kraljica majka, najveći deo svog procenjenog bogatstva stavila u fond za svoje praunuke 1994. godine.

Kada postane kralj, njegovo bogatstvo će porasti Foto: Tanjug/AP

- Prinčevi Vilijam i Hari će navodno podeliti oko 17,9 miliona dolara iz fonda njihove pokojne prabake - objavila je mreža 2002. godine. Međutim, najveći deo gotovine navodno će otići mlađem bratu, jer će Vilijam dobiti finansijku korist kada postane kralj.

Vilijam je dobio približno 12,75 miliona dolara 2012. godine, kada je napunio 30 godina, koje mu je ostavila majka princeza Dijana. Takođe je dobio određen broj njenih ličnih stvari, kao što je nakit i njena venčanica, koju deli sa bratom Harijem.

Takođe, služio je u kraljevskim vazduhoplovnim snagama, gde je godišnje zarađivao između 68.000 i 74.000 dolara.

Prinčevi danas vrede isto Foto: Tanjug/AP

I njegov brat Hari takođe ima istu sumu bogatstva, oko 40 miliona dolara, koja sadrži novac ostavljen od prabake, majke i godišnje plate kao bivši kapetan britanske vojske (gde je zarađivao između 50.000 i 53.000 dolara prema Forbsu).

Nakon što su Vilijam i Hari nasledili isti iznos od svoje majke, njihovo bogatstvo je danas isto.

(Telegraf.rs/A. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik Sloter

    23. decembar 2018 | 19:47

    Smesni ste.Kraljevska porodica jedna je od trinaest porodica koje vladaju svetom i poseduju privrede vecine zemalja sveta izuzev Severne Koreje,Irana I Kube.

  • Душан КРАИШНИК

    23. decembar 2018 | 19:33

    Мене интересује једна ствар ок имају паре!!! А како да толико дуго живе и ходају нормално не разумијем Боже опрости али тако је!!!!!

  • amerika

    25. decembar 2018 | 10:01

    Kako odakle, pa vekovima su otimali od kolonija, vecih lopova nema od engleza...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA