Džordž Soroš (88) je proglašen za ličnost godine Fajnenšel tajmsa, a u jednoj državi je obeležen kao najveći neprijatelj

Soroša opisuju kao otac industrije hedž fondova

  • 7

Britanski list Fajnenšel tajms proglasio je američkog investitora i filantropa DŽordža Soroša za ličnost godine, zbog, kako je saopšteno, njegove uloge "standardnog nosioca liberalne demokratije i otvorenog društva".

- To su ideje koje su trijumfovale u Hladnom ratu. Danas, one su pod opsadom sa svih strana, od Rusije Vladimira Putina do Amerike Donalda Trampa - navodi FT u obrazloženju priznanja.

Odluka o ličnosti godine  - obično se donosi na osnovu dostignuća. U slučaju gospodina Soroša ove godine, odluka o njegovom izboru je doneta i na osnovu vrednosti koje on predstavlja - dodaje se u obrazloženju.

Soroš je pohvaljen zbog korišćenja filantropije u borbi protiv autoritarnosti, rasizma i netolerancije.

- Kroz svoju dugu posvećenost otvorenosti, medijskoj slobodi i ljudskim pravima, on je privukao gnev autoritarnih režima, a posebno, narodnih populista koji nastavljaju da jačaju, naročito u Evropi - navodi FT.

Soroš (88), Mađar jevrejskog porekla, opisan je i kao "otac industrije hedž fondova", a takođe se navodi da ga je mađarski premijer Viktor Orban označio kao jednog od državnih neprijatelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA