Japanski car Akihito slavi 85. rođendan: Jubilej vladara koji je doneo eru mira slavi 82.000 građana

Očekuje se da će 30. aprila abdicirati i predati Tron hrizanteme 58-godišnjem sinu princu Naruhitu

  • 1

Japanski car Akihito danas slavi 85. rođendan, a ceremoniji prisustvovuje više od 82.000 građana.

Ovo je poslednji put da Akihito proslavlja rođendan u kraljevskoj palati u Tokiju pošto će u martu slededeće godine abdicirati, prenosi Rojters.

Prema navodima kraljevske palate, ovoj ceremoniji prisustvovalo je 82.850 građana, najviše u istoriji vladavine cara Akihita koji je na vlasti već tri decenije, perioda poznatog kao "era Heisei", što znači "postizanje mira" na japanskom.

Japanski car slavi 85 rođendan, Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Akihito se sa balkona u društvu supruge, najstarijeg sina i naslednika Naruhita i drugih pripadnika carske porodice obratio građanima koji su mahali malim japanskim zastavama i pravili telefonima snimke i fotografije.

Desetine hiljada ljudi slavi sa japanskim carem, Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

- Moje misli su uz one koji su izgubili članove porodice ili one bliske njima, i koji su pretrpeli štetu i čiji su životi sada ugroženi - kazao je japanski car misleći na prirodne katastrofe koje su u prethodnom periodu pogodile Japan.

Car sa suprugom, Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Zemljotresi, ogromne oluje i talasi toplote odneli su stotine života, uništili domove, kanale snabdevanja, urušavaući ekonomiju Japana.

Akihito je bio podvrgnut operaciji srca i medicinskom tretmanu lečenja kancera prostate, a očekuje se da će 30. aprila abdicirati i predati Tron hrizanteme 58-godišnjem sinu princu Naruhitu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    23. decembar 2018 | 15:54

    Срећан му рођендан.Најлепши поклон му је сигурно икада дала Монтенегро,прекидом ратног стања...од другог св.рата,један од најдужих ратова,без и једног метка,борбе ни контакта.Ћорак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA