Kinezi nama prodaju novogodišnje ukrase, a kod njih zabranjen Božić: Za manje od 24 časa, uklonjene sve jelke, lampice i zvona

Vladajuća Komunistička partija Kine sve veću pažnju posvećuje tradicionalnoj kulturi

  • 3

Dok u vreme novogodišnjih praznika mnogi u Srbiji kupuju jelke i ukrase kod Kineza, svet je obišla vest da su u najmanje četiri grada i jednom okrugu u Kini lokalne vlasti zabranile proslavu Božića, iako se ovaj hrišćanski praznik proslavlja kao neka vrsta potrošačkog festivala u većem delu te zemlje, a ogromne božićne jelke ukrašavaju tržne centre u Šangaju i Pekingu.

AP navodi da je, uprkos tome, vlastima kineskog grada Nanjang bilo dovoljno manje od 24 časa da iz lokalnog šoping i kancelarijskog kompleksa na 27 spratova u potpunosti uklone sva božićna obeležja - jelke, lampice i zvona.

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Ma Džun, zaposlene u firmi koja se brine o zgradi, nije pošteđen čak ni ogromni plišani meda koji se nalazio na ulazu u tržni centar.

Foto: Tanjug/AP

- Sve je uklonjeno i očišćeno - rekla je ona.

AP navodi da vladajuća Komunistička partija Kine sve veću pažnju posvećuje tradicionalnoj kulturi, a američka agencija tvrdi i da uz to i "sistematsko gušenje religije pod predsednikom Sijem Đinpingom ugrožava poziciju Deda Mraza".

Aktuelna lokalna reakcija na Božić deo je šireg osećanja koje je nastupilo od kada je Si preuzeo vlast - kazao je za AP Zi Jang, stručnjak za Kinu u Školi međunarodnih studija S. Radžaratnam u Singapuru.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    24. decembar 2018 | 10:14

    Паметни људи а не као ова наши што обележавају ноћ вештица. Са запада ни прасе не ваља а камоли култура.

  • Van

    24. decembar 2018 | 10:35

    Raj za oči i pakao za dušu, đžep, i zdravu životnu sredinu što je najgore. Ali cilj je uzeti novac na velikom ništa i praznom zadovoljstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA