Tramp opleo po odlazećem ministru odbrane i saveznicima: "Finansiramo vojske bogatih zemalja, a one izvlače korist od nas"

Američki predsednik oglasio se putem tvitera

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je odlazećeg ministra odbrane Džejmsa Matisa i njegov odnos prema saveznicima, istakavši da on nije shvatio punu cenu koju SAD plaćaju pružajući vojnu pomoć širom sveta.

- Mi značajno finansiramo vojske mnogih VEOMA bogatih zemalja širom sveta, dok one istovremeno u trgovini izvlače korist od SAD, naših PORESKIH OBVEZNIKA - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

- General Matis ovo nije video kao problem, ali JA JESAM - istakao je Tramp.

Zvaničnici američke administracije, kako navodi Rojters, kažu da je Trampa naljutila Matisova ostavka, u kojoj je implicitno kritikovao predsednika da ne poštuje saveznike.

I pored toga, Pentagon je saopštio u ponedeljak da je Matis autorizovao Trampovu naredbu o povlačenju američkih snaga iz Sirije, što je i bio jedan od razloga da podnese ostavku.

Rojters navodi da odlazak Matisa, koji je podjednako bio cenjen i među republikancima i među demokratama, izaziva dodatnu zabrinutost u vezi s Trampovim pristupom globalnoj bezbednosti koji mnogi smatraju da je nepredvidiva.

Tramp je na Tviteru istakao da on poštuje saveznike, ali da ne voli kada neke od tih zemalja iskorišćavaju to prijateljstvo na štetu SAD.

"AMERIKA JE PONOVO POŠTOVANA", istakao je američki predsednik u svom tvitu.

Matisa su članice NATO-a smatrale duboko privrženim tom vojnom savezu, dok je Tram u više navrata upozoravao evropske saveznike da bi SAD mogle da povuku svoju podršku njihovoj bezbednosti ako ne ulože više sredstava za zajedničku odbranu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA