≫ 

Student iz Saudijske Arabije ubio tinejdžerku u Americi, a onda je nestao: Sumnja se da je ovo spektakularno bekstvo organizovala vlast u Rijadu (FOTO)

Američke vlasti kažu da čine sve što mogu da ga vrate u SAD, ali problem je to što Saudijska Arabija ne izručuje svoje državljane drugim zemljama

  • 0

Saudijac Abdulraman Samer Nora, osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Felon Smart, pobegao je u domovinu uz pomoć lažnog pasoša i kako se pretpostavlja, privatnim avionom. Američke vlasti, koje zahtevaju njegovo izručenje, sada imaju dokaze da je u ceo slučaj prste umešao i saudijski konzulat, što bi moglo da zategne odnose na relaciji Rijad -Vašington.

Nora negira odgovornost za ubistvo 15-godišnje Felon Smart, koju je prema navodima suda, ubio 2016. godine kada je kršeći propise skrenuo na mestu gde to nije bilo dozvoljeno, udario svojim "leksusom" devojku koja je u tom trenutku prelazila ulicu i pobegao sa lica mesta. U tom trenutku, Nora je vozio brzinom između 80 i 90 kilometara na sat sa suspendovanom vozačkom dozvolom. Za delo koje mu se stavlja na teret zaprećena je kazna od deset godina zatvora.

Nora, koji je u SAD došao kao stipendista da studira na koledžu u Portlandu u Oregonu, nestao je 10. juna 2017, dve nedelje pre nego što je trebalo da izađe pred sud, a saudijska vlada je tek u julu ove godine potvrdila da se vratio u Saudijsku Arabiju, prenosi Blic.

Američke vlasti kažu da čine sve što mogu da ga vrate u SAD, ali problem je to što Saudijska Arabija ne izručuje svoje državljane drugim zemljama.

Student iz Saudijske Arabije je udario tinejdžerku automobilom Foto: Facebook

Nora je platio kauciju od 100.000 dolara, od million koliko je sud odredio, a poslednji izveštaj američkih vlasti ukazuje da mu je novac dostavio konzulat njegove zemlje. Prema zakonu u Oregonu, plaćanjem deset odsto kaucije, optuženi može da napusti pritvor i da se brani sa slobode, što je on iskoristio da pobegne, najverovatnije uz organizaciji saudijskog konzulata.

Naime, nakon izlaska iz pritvora, Nora je dobio dozvolu da sa nanogicom prisutvuje predavanjima na fakultetu što je iskoristo kao izgovor da napusti dom u kojem je živeo. Po tada 21-godišnjeg saudijskog državljanina došao je crni automobil marke "GMC Yukon XL" koji ga je odvezao do parka gde je pokidao nanogicu, nakon čega je počeo svoj put ka Saudijskoj Arabiji.

Istražitelji su pretražili park i pronašli pokidanu nanogicu, nakon čega su pretražili spisak putnika na letovima za Kanadu, gde njegovog imena nije bilo. Njegov originalni pasoš ostao je u sudu, jer je prilikom plaćanja kaucije morao da ga preda, a veruje se da mu je Saudijska Arabija izdala novi pasoš pod lažnim imenom pomoću kojeg je uspeo da pobegne, najverovatnije privatnim avionom.

Američke vlasti veruju da mu je Saudijska Arabija pomogla da pobegne Foto: Mugshot

Inače, kako Saudijska Arabija nije zvanično platila kaciju za svog državljanina, zvanično i nije odgovorna za ostatak kaucije koju SAD potražuje (900.000 dolara).

Iako mu je organizovan glamurozan beg, a konzulat platio mnogo novca da izađe iz pritvora, Nora nije član kraljevske porodice, niti uticajan u Saudijskoj Arabiji. Njegova majka radi u vrtiću, a njegov otac poseduje firmu za iznajmljivanje kamiona.

"Pomogli su i Kašogijevim ubicama"

Saudijska Arabija često plaća kaucije za svoje građane uhapšene u SAD, uključujući i dva milliona za Zijada Abida, saudijskog studenta koji je bio optužen za ubistvo vlasnika bara u Misuriju 2013. godine. Kasnije iste godine Saudijska Arabija platila je pet miliona dolara kaucije za saudijsku princezu optuženu za trgovinu ljudima, prenosi Dejli Mejl.

Porodica ubijene tinejdžerka je očajna zbog cele situacije Foto: Facebook

Porodica ubijene tinejdžerke besna je što se Nora izvukao i pobegao, a ujak ubijene devojčice je na Fejsbuku objavio komentar u kojem direktno optužuje Saudijsku Arabiju za njegov beg, podsećajući na plaćanje kaucije brojnim Saudijcima optuženim za zločine u SAD i navodeći i da je ta zemlja pomogla grupi od 15 njenih državljana da privatnim avionom pobegnu nakon brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija 2. oktrobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Podsećamo, Kašogijevo ubistvo izazvalo je velike polemike u SAD, jer je prvi čovek te države branio princa Mohameda bin Salmana kojeg je američki Senat jednoglasno usvojenom rezolucijom osudio kao nalogodavca ubistva. U princa je i CIA uperila prst, ali je administracija Bele kuće uglavnom branila Bin Salmana.

Čitav svet je potreslo ubistvo Džamala Kašogija, a veruje se da je država pomogla i njegovim ubicama Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Blic/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA