Tramp nenajavljeno posetio američke trupe u Iraku: Evo šta je izjavio o povlačenju vojske (FOTO) (VIDEO)

Trampova poseta je usledila posle njegove najave da povlači američke snage iz Sirije

  • 2

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u nenajavljenu posetu američkim vojnicima u Iraku, svoju prvu posetu američkim trupama u nekoj nestabilnoj oblasti. S njim je i prva dama Melanija Tramp.

Avion s američkim predsednikom sleteo je u vazdušnu bazu zapadno od Bagdada. On je u Vašingtonu ostavio nerazjašnjenu situaciju s delimičnom blokadom saveznih institucija.

Tramp i Melanija se pozdravljaju sa vojnicima Foto: Tanjug/AP

- Predsednik Tramp i prva dama otišli su u Irak da posete naše trupe i naše vojne komandante da im zahvale na njihovom angažovanu, njihovom uspehu i žrtvama i da im požele srećan Božić - napisala je portparolka Bele kuće Sara Sanders u Tviter poruci uz sliku para u društvu vojnika u uniformi.

Trampova poseta je usledila posle njegove najave da povlači američke snage iz Sirije. Tramp je rekao, obraćajući se američkim vojnicima u vazdušnoj bazi Al Asad u zapadnom Iraku, da zbog vojnih dobitaka SAD mogu da povuku svojih 2.000 vojnika iz Sirije. On je takođe rekao da ne planira da povuče američke vojnike iz Iraka.

Selfi je bio neizbežan Foto: Tanjug/AP

- Jasno sam govorio od početka da je naša misija u Siriji da oduzmemo Islamskoj državi njena vojna uporišta - rekao je vojnicima Tramp.

On je rekao da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan složio da ukloni sve ostatke Islamske države u Siriji. Boravak američkih vojnika u Siriji nije nikad trebalo da bude otvorenog tipa rekao je Tramp i dodao da druge bogate zemlje treba da plate za obnovu Sirije.

Tramp se obratio okupljenim vojnicima Foto: Tanjug/AP

- Zemlje u regionu treba da se priključe i preuzmu veću odgovornost za svoju budućnost - rekao je Tramp i dodao da će povlačenje američkih trupa iz Sirije biti "snažno, namerno i organizovano".

Njegov put u Irak usledio je nedelju dana od kada je zapanjio svoje savetnike za nacionalnu bezbednost objavom o povlačenju američkih vojnika iz Sirije. Ministar odbrane Džejms Matis naglo je podneo ostavku posle te objave, a njegova odluka je uznemirila saveznike širom sveta, uključujući i Irak.

Melanija nije mogla da skine osmeh sa lica Foto: Tanjug/AP

Petnaest godina od invazije, 2003. godine, SAD i dalje imaju više od 5.000 vojnika u Iraku koji podržavaju vladu dok nastavlja da se bori protiv ostataka ekstremista Islamske države. Islamska država je izgubila znatnu teritoriju u Iraku i Siriji ali se i dalje smatra pretnjom.

Tramp koji idućeg meseca ulazi u treću godinu na vlasti kritikovan je zato što nije posetio američke trupe koje se nalaze u opasnim zonama.

REAKCIJE NA POSETU

Lider jednog od dva glavna bloka u iračkom parlamentu, Sabah al-Saidi, osudio je nenajavljenu posetu američkog predsednika Donalda Trampa kao "grubu povredu suvereniteta Iraka" i sazvao hitan sastanak parlamenta posvećen toj poseti.

Nekim iračkim političarima se nije svidela Trampova poseta Foto: Tanjug/AP

- Gotovo je sa američkom okupacijom - rekao je Al-Saidi, koji predvodi blok Islah, istakavši da Trampu nije trebalo dozvoliti da dođe "kao da je Irak država SAD", prenosi AP.

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders rekla je da predsednik Tramp tokom posete u Iraku nije mogao da se sastane sa iračkim premijerom Adelom Abdul-Mahdijem iz bezbednosnih razloga i kratkog roka u kojem su iračke vlasti obaveštene o njegovoj poseti.

Irački premijer je, navela je Senders, prihvatio Trampov poziv da poseti Belu kuću iduće godine.

Melanija bila savršeno stilizovana Foto: Tanjug/AP

O Trampovom sastanku sa visokim vojnim zvaničnicima u Iraku, Senders je rekla da su generali i predsednik SAD usaglasili "moćan plan koji će omogućiti dalji put ka potpunoj pobedi, a ljudi će videti rezultate u kratkom vremenskom periodu".

Na pitanje da li "potpuna pobeda" znači pobedu nad Islamskom državom, odgovorila je da to "svakako ima veze sa tim".

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA