Nezapamćeni toplotni talas pogodio Australiju: Ekstremne temperature obaraju rekord, a proglašena i opasnost od požara

Vreme je proglašeno opasnim po zdravljem i izdana su brojna upozorenja vezana za kvalitet vazduha i proglašena je opasnost od požara

  • 0

Australiju je nakon božićnih praznika pogodio toplotni talas. Talas koji se širi zemljom donosi sa sobom gotovo rekordno visoke temperature.

Naime, kako javlja Guardian, na zapadu Australije jutros su prognozirane temperature od 49°C, a osim toga proglašena je opasnost od požara.

Vreme je proglašeno opasnim po zdravlje, a izdata su i brojna upozorenja vezana za kvalitet vazduha širom zemlje.

Očekuje se kako će ekstremne temperature potrajati do Nove Godine.

U utorak ujutro je meteorološka služba Australije prognozirala kako će temperature dostići 49°C.

U međuvremenu, Nacionalni ured za meteorologiju izvestio je kako je u Marbl Baru izmereno 49,1°C.

Kako javljaju australsijki mediji to je u Marbl Baru najviša temperatura zabeležena od kako su 1895. godine počela merenja.

To je i samo 1,6°C  ispod najviše temperature ikad zabeležene u toj zemlji, koja iznosi 50,7°C, a koja je izmerena 1960. godine na aerodromu Odnadata na jugu Australije.

Meteorološke službe poručuju kako se toplotni talas proteže kroz zapadnu i južnu Australiju, državu Viktoriju te Novi Južni Vels kao i kroz delove središnjeg Kvinslenda. Izvestili su i kako su temperature na jugu zemlje 10 do 14°C više od proseka.

Za Adelaide se tako predviđa temperatura od 41°C, a za Port Augusta 46°C kao i za Kober Pedi.

Toplotni talas za sada nije pogodio Sidnej, javlja Gardijan, budući da se tamo očekuju temperature od 29°C, dok se za vikend predviđaju temperature od 32 do 34°C.

U ponedeljak je pak udruga vatrogasaca Vudend Kantri objavila video koji pokazuje kako se stanovnici Viktorije rashlađuju pri visokim temperaturama.

Izdato je i upozorenje zbog lošeg kvaliteta vazduha za Sidnej budući da se nivo ozona povećava pri ekstremnim vrućinama.

Jaka do ekstremna opasnost od požara proglašena je u velikim delovima zapadne Australije, južne Australije i Viktorije.

Prema poslednjim prognozama Australskih meteoroloških službi, toplotnom talasu se ne nazire kraj.

CNN javlja kako su neke države u Australiji već četvrti dan za redom pod temperaturama koje prelaze 40°C.

Osim toga, meteorolog CNN-a, Brendon Miler, dodao je kako je Australiji nedavno izdala upozorenje u kojem su izvestili da se formiraju uslovi za nastanak El Ninja.

Januar je obično najtopliji mesec u Australiji pa zato mnogi strahuju kako je ovaj toplinski talas samo uvod u nove ekstremne vremenske uslove početkom 2019. godine.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA