≫ 

Britance hvata panika: Zbog Bregzita strahuju od nestašice hrane. Policija traži dodatno obezbeđenje u prodavnicama, očekuju haos

Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije daleko je od onoga što su zagovornici Bregzita obećavali

  • 8

Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje će ili će prihvatiti ili odbaciti sporazum o izlasku iz Evropske unije koji je Tereza Mej dogovorila sa Briselom.

Teško da postoji neki poslanik u Donjem domu britanskog parlamenta, a da ne oseća teret istorijskog značaja koji ima glasanje iduće nedelje, u utorak 15. januara. Njegov ishod obeležiće sudbinu generacija britanskih građana. Od toga će zavisiti ekonomska budućnost zemlje, njen ugled u svetu, suživot njenih građana i odnos prema doseljenicima.

Trenutno se čini da bi premijerka mogla da doživi gorak poraz. Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije daleko je od onoga što su zagovornici Bregzita obećavali svojim sledbenicima.

Građani nisu zadovoljni potezima vlade Tereze Mej Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija će doduše za nekoliko godina moći da izabere koje će migrante iz kojih članica EU da pušta u zemlju, a koje ne, i zaista će napustiti institucije Evropske unije. Ali Bregzit će biti realizovan nauštrb ekonomskog rasta - i to u velikoj meri, piše DW.

O milijardama koje će se njime uštedeti, a koje su pobornici Bregzita obećavali da će uložiti u zdravstveni sistem, ne može biti ni govora. Suverena Velika Britanija van Evropske unije – država u kojoj će teći med i mleko – ostaće samo plod mašte.

Veliku Britaniju u svakom slučaju očekuje neizvesna budućnost Foto: Tanjug/AP

STRAHUJE SE DA ĆE ZAVLADATI PANIKA

Policija Ujedinjenog Kraljevstva savetuje vlasnike prodavnica da pojačaju obezbeđenje, jer postoji zabrinutost oko ponašanja javnosti u slučaju da propadne dogovor oko Bregzita, prenosi Politico.

Građani bi mogli da pomisle da će doći do nestašice hrane i drugih dobara, što bi stvorilo gužvu u prodavnicama. Kupci bi mogli da se nađu u panici i da krenu da masovno ukupuju robu, što bi u tešku stiaciju dovelo brojne supermakete i trgove na malo.

Međutim, portparol londonske policije kaže da nemaju nikakvih informacija koje bi ukazivale da će doći do ovakve situaciju ako propadne dogovor za Bregzit.

Ali ističu da su kao meru predostrožnosti, predložili radnjama da pojačaju svoju bezbednost.

Strahuje se da će doći do nestašice hrane i da će zavladati panika Foto: Tanjug/AP

Postoje i strahovi da će doći i do poremećaja rada luka, pa se zato Velika Britanija priprema za svaki scenario kada dođe trenutak da izađe iz EU 29. marta.

Paul Blomfild, član opozicione Laburističke partije, protivi se Bregzitu bez dogovora.

- Svaki dan nam donasi novi primer zašto bi vlada trebala da odbaci Bregzit bez dogovora - ističe on.

- Vlasnici maloprodajnih radnji se već bore sa teškom situacijom. Ideja da bi sada trebali da zaposle nove ljude kako bi održali bezbednost zbog propusta vlade je jednostavno neodrživa - ističe on.

Policija bi mogla da ima otežan posao u budućnosti što se tiče bezbednosti Foto: Tanjug/AP

Prehrambena industrija i maloprodajne radnje su već upozorene na snabdevanje robom, jer bi moglo da dođe do kašnjenja u isporukama kada Velika Britanija napusti EU.

Policijska komesarka Kresida Diks je upozorila krajem prošle godine da bi izlazak iz EU bez dogovora mogao da napravi veliki problem policiji, posebno u vezi sa bezbednosnom saradnjom sa EU, i pristupom bazama podaka za sprovođenej zakona.

Mnogi službenici iz državnog sektora su preusmereni sa svojih svakodnevnih poslova na prepremu za potencijalni ishod bez dogovora, rekli su vladini zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP

GUBITAK MORALNOG KOMPASA

Tereza Mej napravila je mnogo grešaka: dugo je svojim građanima prećutkivala ekonomske posledice napuštanja Evropske unije. Nikada im nije jasno rekla da će Velika Britanija morati da pristane na kompromise u pregovorima sa EU, ako ne želi da bolno, bez dogovora, krajem marta izleti iz Unije.

Umesto da je gradila mostove, ona je produbljivala jaz između različitih tabora u sopstvenoj zemlji. Mnoge je šokirala kada je mobilne građane sveta – mislila je dakle bez sumnje na proevropski orijentisane ljude – nazvala "građani ničega".

Njen osećaj dužnosti i čelična volja izazivali su divljenje i kod njenih političkih protivnika, ali čini se da je od te puste istrajnosti britanska premijerka izgubila moralni kompas. Stiče se i utisak da je opsednuta tobože nekakvom istorijskom misijom, a koja glasi: sprovesti u delo volju većine građana koji su na referendumu glasali za Bregzit.

DW piše da je Tereza Mej izgubila moralni kompas Foto: Tanjug/AP

Zaustaviti nesmetano doseljavanje građana iz drugih zemalja Evropske unije za nju je, čini se, "Sveti gral". Odmah na početku pregovora blokirala je i sebe i svoj tim prestrogim povlačenjem "crvenih linija", kao što je izlazak iz zajedničke tržišne i carinske unije, piše DW.

A sada bezuspešno pokušava da razjedinjeni Donji dom privoli da podrži njenu liniju – argumentom da postoji ili ovaj ili nikakav dil. Da su jedine alternative izlazak iz EU bez sporazuma ili neizlazak iz EU. Novi referendum o Bregzitu decidirano odbija.

NOVI REFERENDUM

Pritom je referendum od 23. juna 2016. bio samo trenutni barometar raspoloženja u zemlji, a prednost zagovornika Bregzita nije bila preterano uverljiva. U međuvremenu je postalo jasno da brojna obećanja o Bregzitu nisu održana, pa bi bilo demokratski ponovo pitati birače šta žele.

Građani osećaju da su izigrani i traže novi referendum Foto: Profimedia/Alamy

Poslanici Donjeg doma zato bi trebalo da odbiju predloženi sporazum i tako utabaju stazu za novi referendum. Naravno da Velika Britanija može da izađe iz EU, ali ekonomski će je to skupo koštati. Narod bi morao da dobije priliku da odluči da li zaista želi da pod ovim uslovima izađe iz Evropske unije, piše DW.

VIDEO: Ukrao Ceremonijalni buzdovan zbog Bregzita

(Telegraf.rs/DW/politico.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    13. januar 2019 | 09:27

    Šta bi radili da ih neko besomućno i krvnički bombarduje kao što su oni nas bombardovali? Šta bi uradili da im neko uvede sankcije, kao oni nama? Najgori scenario koji mogu zamisliti je malo u odnosu šta su zasluzili. Ne samo zbog nas, nego svog zla, koje su kroz svoju osvajačku i eksploatatorsku istoriju uradili neduznim narodima širom sveta.

  • Kalimero

    13. januar 2019 | 10:16

    Hoće li injh streviti da vide kako je to,

  • ponekad je pametno pognuti glavu

    13. januar 2019 | 09:34

    eto, lep prime, i za nas poučan ne možeš protiv celog sveta, nemoguće da svi greše a samo si ti u pravu i Velika Britanija, svetska sila, naučena da uvek zapoveda i vodi glavnu reč lupila glavom u pretvrdi zid na kraju, više nije bitno ko je upravu, čija istina je tačna ostaju samo posledice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA