El Čapo srušio jedan od Trampovih glavnih argumenata za izgradnju zida: Ništa ne može da zaustavi ulazak droge u SAD

Predsednik za izgradnju zida traži pet milijardi dolara od demokrata, što su oni do sada odbijali

  • 2

Dok američki predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da će izgradnja zida na granici SAD i Meksika zaustaviti ulazak droge u zemlju, svedoci na suđenju narko-bosu El Čapu Guzmanu svakog dana odbacuju ove navode.

Trgovci drogom i bivši članovi bande koji su svedočili na suđenju zloglasnom vođi kartela El Čapu rekli su da je velika većina droge koja je ušla u SAD krijumčarena na brodovima i u vozovima koji su prelazili granicu preko legalnih prelaza.

Tramp je prošlog petka ponovo izjavio da je glavni razlog za izgradnju graničnog zida zaustavljanje protoka "droge i mnogih drugih velikih problema".

Međutim, brojni svedoci na suđenju detaljno su opisali medote krijumčarenja koje su dozvolile meksičkom Sinaloa kartelu, za koji je El Čapo optužen da je njegov vođa, da naprave milijarde dolara u poslednjih nekoliko decenija.

Nijednu od tih metoda ne bi sprečila izgradnja zida, prenosi Vašington post.

El Čapu preti doživotna robija Foto: Tanjug/AP

Bivši vođa Sinaloa kartela, Jesus Zambada Garsija, rekao je u novembru da je, nakon što je američka vlada otkrila tunele za krijumčarenje ispod granice početkom devedesetih godina, grupa prešla na korišćenje legalnih graničnih prelaza.

Opisao je kamione sa "duplim dnom" i velike konzerve koje su sadržale posebno napravljenju cilindričnu ciglu kokaina.

Njegov nećak Visente Zambada opisao je mnogo jednostavniji metod - jednostavno prelaženje preko granice.

- Meksičke porodice unajmljivane su da voze automobile sa tajnim pregradama preko granice u Huarezu, ponekad tri ili četiri puta dnevno - posvedočio je on.

Visente Zambada svedočio je kako su koristili jednostavnije metode za krijumčarenje Foto: Tanjug/AP

Tramp je koristio problem droge kako bi izgradio svoj granični zid za koji traži pet milijardi dolara od demokrata, što su oni do sada odbijali.

Odbijanje je dovelo do delimičnog zatvaranja američke vlade koja je ušlo u svoj 24. dan - najduža blokada u istoriji SAD.

Više od 20 godina nakon njegovog prvog susreta sa policijom, El Čapo se konačno našao pred sudom u SAD zbog navodne isporuke više od 200.000 tona droge u zemlju.

Pored metoda krijumčarenja, na suđenju se čulo i kako se El Čapo oslanjao na neobuzdano krvoproliće i podmićivanje kako bi zaštitio svoj "posao" od više milijardi dolara i zadržao vlast.

Tramp ne odustaje od svog zida Foto: AP/Tanjug

El Čapo je pao i zbog toga što je navodno špijunirao svoju suprugu i saradnike. Naime, on je instalirao softver na njihovim telefonima kako bi nadgledao njihove razgovore i poruke, što je FBI kasnije iskoristio.

Ovo je na suđenju potvrdio Kristijan Rodrigez, koji je radio za narko-bosa od 2008. do 2012. godine i uspostavio je sigurnosni sistem komunikacije za kartel.

Rodrigez je rekao kako je na zahtev El Čapa instalirao špijunski softver na oko 50 posebnih telefona koje je želeo da prati. Softver je omogućio Guzmanu da prati pozive i poruke korisnika, pa čak i da uključi mikrofon na telefonu i snimi u bilo kom trenutku bez znanja korisnika.

Suđenje El Čapu Guzmanu počelo je 13. novembra i očekuje se da će trajati još nekoliko nedelja. Ukoliko bude osuđen, preti mu doživotna robija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    15. januar 2019 | 09:49

    Супер,сада Ел Чапо зна ко га је продао...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA