Italija dočekala posle 40 godina deportaciju ozloglašenog Batistija: Član zabranjene levičarske grupe stigao iz Bolivije u Rim (FOTO)

Nakon što je nedavno pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu Žair Bolsonaro je obećao da će Batistija isporučiti Italiji

  • 2

Bivši italijanski levičar Ćezare Batisti (64), koji je osuđen za ubistvo i nalazio se skoro 40 godina u bekstvu, izručen je Italiji nakon što je uhapšen u Boliviji.

Vest o njegovom izručenju potvrdila je u saopštenju vlada Brazila, gde je Batisti živeo nekoliko godina, prenosi Rojters.

Batistija je uhapsio Interpol u subotu u bolivijskom gradu Santa Kruz de la Sijera.

Foto: Tanjug/AP

On je osuđen na doživotni zatvor zbog umešanosti u četiri ubistva 70-ih godina prošlog veka, kao član ultra levičarske grupe "Naoružani proleteri za komunizam".

Batisti je iz zatvora u Italiji pobegao 1979. godine, a u odsustvu je proglašen krivim za ubistvo dva policajca, učešće u ubistvu mesara i pomaganje u planiranju ubistva zlatara koji je poginuo u pucnjavi, a njegov četrnaestogodišnji sin je ostao invalid.

Foto: Tanjug/AP

Batisti je priznao da je bio pripadnik zabranjene grupe, ali je odbacio odgovornost za ubistva.

Nakon što je pobegao iz zatvora 1981. godine, neko vreme je živeo u Francuskoj, pre nego što je pobegao u Brazil. On je u toj zemlji živeo uz podršku bivšeg predsednika levičara Luiša Injacia Lula da Silve.

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je nedavno pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu Žair Bolsonaro je obećao da će Bastistija isporučiti Italiji, a njegovi advokati su podneli zahtev da se to ne učini.

Taj zahtev je odbijen i u decembru prošle godine brazilski vrhovni sud je naredio njegovo hapšenje, nakon čega je on nestao. Prema rečima bolivijskog ministra unutrašnjih poslova, Batisti je pronađen na ulicama Bolivije, u koju je ušao ilegalno.

Foto: Tanjug/AP

Inače, Batisti je postao uspešan pisac kriminalističkih priča, a prošle godine je izjavio da strahuje da će biti mučen i ubijen ukoliko ga isporuče Italiji.

Foto: Tanjug/AP

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da je Batisti "delinkvent koji ne zaslužuje da živi lagodno na plaži već da život okonča u zatvoru".

Foto: Tanjug/AP

Italijanska agencija Ansa prenela je da je avion italijanske vlade u kome se nalazi Batisti poleteo sinoć oko 22 sata iz Bolivije, čime je obavljena ekstradicija Italiji gde je stigao danas oko podne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    14. januar 2019 | 12:24

    Ma sta kazete, posle toliko godina da robija. Nasim kriminalcima takve stvari zastarevaju posle 10g.

  • Dragec

    14. januar 2019 | 12:38

    Pravda je kazu spora,ali dostizna.Ovaj slucaj je gotovo nepoznat nasoj javnosti,ali ako je kriv i treba plazu da zameni sa zatvorom..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA