Žalio se na presudu pa dobio još goru kaznu: Kina osudila Kanađanina na smrt zbog preprodaje droge

Postupak se okrenuo protiv njega kada je sud ocenio prvobitnu kaznu "preblagom"

  • 5

Kanađanin je danas osuđen na smrt u Kini na završetku ponovljenog suđenja zbog preprodaje droge, što će najverovatnije dodatno zategnuti ionako loše veze Pekinga i Otave.

Robert Lojd Šelenberg (36) je na prvom suđenju 2018. osuđen na 15 godina zatvora, što je kinesko pravosuđe krajem decembra ocenilo "preblagom" kaznom. Na sudu u gradu Dalianu, na severoistoku zemlje, u ponedeljak je čitavo vreme tvrdio da je nedužan.

- Sud u celini odbacuje obrazloženja optuženika i obranu jer se kose s činjenicama - rekao je sudija izričući presudu u punoj dvorani, u kojoj je bilo oko 70 posmatrača. Među njima su bili kanadske diplomate i troje stranih novinara.

Robert Lojd Šelenberg je potvrdno odgovorio kada je sudija upitao da li je razumeo presudu. Sada može uložiti žalbu.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge Foto: Tanjug/AP

ŽALIO SE PA DOBIO JOŠ GORU KAZNU

U novembru 2018. na prvostepenom sudu je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 evra novčane kazne, na šta se žalio. Ali postupak se okrenuo protiv njega jer je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocenio kaznu "preblagom" s obzirom na težinu dela.

- Nisam krijumčar droge. Došao sam u Kinu radi turizma - rekao je Šelenberg u ponedeljak nakon suđenja.

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute s obzirom na to da je početkom decembra Kanada, na američki zahtev, uhapsila Meng Vangdžou, finansijsku direktorku velike kineske telekomunikacijske kompanije Huavei.

Kinesko tužilaštvo navodi da je Šelenberg član bande koja je planirala da dopremi u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Kina je već izvršavala smrtne kazne za zločine povezane s preprodajom droge.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA