Novi talas progona homoseksualaca u Čečeniji: Najmanje dve osobe su umrle tokom mučenja, tvrde aktivisti (VIDEO)

Oko 40 muškaraca i žena uhapšeno je u poslednjih nekoliko nedelja

  • 0

Aktivisti u ruskoj republici Čečeniji upozoravaju na novu čistku nad homoseksualcima, nakon što se pre dve godine saznalo da su vlasti otvorile nekoliko logora za LGBT osobe.

Oko 40 muškaraca i žena uhapšeno je u poslednjih nekoliko nedelja usled "novog talasa progona", izjavio je Igor Kočetkov, aktivista grupe za prava ruske LGBT zajednice.

Dodao je da su "najmanje dve osobe umrle tokom mučenja".

Kočetkov je rekao da su vlasti odgovorne za pritvaranja i da su aktivisti zatvoreni u gradu Argunu.

- Lokalna policija radi sve što može kako bi sprečila aktiviste da napuste region ili da se obrate sudu zbog kršenja svojih prava - rekao je Kočetkov.

- Oduzima im dokumente, preti krivičnim prijavama protiv njih ili njima bliskim osobama i prisiljava ih da potpišu prazne obrasce - dodao je.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju prošlog meseca pozvala je Rusiju da istraži ranije izveštaje.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia/Government.ru, Wikimedia

U međuvremenu, LGBT aktivistička grupa smeštena u južnom delu Rusije, izjavila je da su tužioci u sibirskom regionu Čeljabinska „prvi put“ naredili policiji da pronađe i ispita stanovnika zbog maltretiranja jednog od članova grupe na društvenim mrežama.

Regionalno tužilaštvo potvrdilo je informativnom kanalu 360tv.ru da je "organizovalo inspekciju" u ogranku policije u Čeljabinsku.

Stranica aktivističke grupe LGBT kaže da su njeni autori primili više onlajn pretnji i uvreda, zajedno sa povećanim medijskim izveštavanjem.

2017. godine u Čečeniji je sprovedena brutalna akcija protiv osoba homoseksualne orijentacije. Na stotine ih je uhapšeno i mučeno u pritvoru.

Hapšenja su izazvala oštru međunarodnu kritiku Rusije.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je kako u njegovoj republici nema homoseksualaca, a ako ih ima, da ih treba proterati iz regije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA