≫ 

Danas je dan D za Veliku Britaniju: Dok u parlamentu traje prava bitka, evo šta kažu kladionice sa kvotama za Bregzit (FOTO) (VIDEO)

Čitav ovaj proces glasanja u parlamentu je našao svoje mesto i na kladionicama

  • 2

Britanski parlament danas treba da se izjasni o dogovoru o Bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Evropskom unijom. Ona je prethodne nedelje tražila je podršku za svoj dogovor - od pića sa konzervativnim poslanicima, preko umirujućih telefonskih poziva opozicionarima do pretnji da će propast dogovora dovesti do otkazivanja Bregzita i paralize parlamenta.

Čak su i lideri EU pokušali da pomognu Mejovoj u njenim namerama, izjavljujući u ponedeljak da će kotroverzna blokada, osiguranje kako bi se predupredio granični problem u Irskoj, biti samo privremena – ali je to kod pristalica Bregzita izazvalo sumnju, jer blokada nema pravnu snagu.

Mejova je pozvala poslanike da "još jednom prouče" sporazum o Bregzitu i odbila pozive da odloži izlazak Britanije iz EU.

Danas je veliki dan za Britaniju i Terezu Mej Foto: Tanjug/AP

- Poručujem poslanicima sa obe strane parlamenta, šta god zaključili, u iduća 24 sata proučite sporazum još jednom - rekla je Mejova pred parlamentom, prenosi "Indeks". Premijerka je zaključila da sporazum nije savršen i da je rezultat kompromisa.

Odbacila je zahteve nekih poslanika da se Bregzit, zakazan za 29. mart, odloži kako bi bilo više vremena za postizanje konsenzusa ili održavanje novog referenduma.

- EU ćemo napustiti 29. marta. Verujem da je zbog naše demokratije važno da sprovedemo rezultate sa referenduma iz 2016. godine - rekla je premijerka. Veruje se da Mejova neće uspeti da danas u parlamentu obezbedi podršku za sporazum.

Više se ne postavlja pitanje da li će Mejova uspeti u svom naumu ili ne, već hoće li zadržati kontrolu nad dogovorom?

Foto: Tanjug/AP

Verovatno je da će, ubrzo nakon završetka glasanja, održati govor o narednim koracima, uključujući i mogućnost alternativnog plana koji može da izloži EU i potom parlamentu.

Petodnevna debata počela je 9. januara. Ona se okončava dana, 15. januara, a zatim počinje serija glasanja. Najpre će se odobriti ili odbaciti amandmani na vladin prijedlog sporazuma o Bregzitu, a zatim će se glasati o predlogu u celini.

Britanskoj premijerki Terezi Mej potrebno je 318 glasova, ali ona nema apsolutnu većinu od 650 poslanika. Jastrebovi iz njene Konzervativne stranke najavili su da će glasati protiv njenog plana.

Foto: Tanjug/AP

Konzervativci koji su za Bregzit, a koji su pokušali da smene Mejovu sa pozicije premijera u glasanju o poverenju prošlog meseca, veruju da bi njen poraz sada mogao da bude ogroman i očigledan – najgori u britanskoj istoriji – što će delovati kao njihova mala pobeda.

Oni će njen eventualni poraz iskoristiti kao priliku da istaknu da vlada mora da napravi radikalne poteze i da smesta napusti EU bez dogovora.

To je najteži od svih modela Bregzita, ali za koji konzervativni evroskeptici veruju da će Velikoj Britaniji podariti željenu nezavisnost od EU.

Građani u Britaniji su podeljenog mišljenja Foto: Tanjug/AP

Na suprotnoj strani, Laburistička partija koju predvodi Džeremi Korbin, zatražiće izbore ukoliko dogovor ne prođe, u nadi da će otvoriti put novim pregovorima između vlade i EU.

Nema indikacija da će ovakav scenario proći. Čak i ako Korbin preuzme moć, najverovatniji ishod je drugi referendum.

Postoji i treća grupa koja nastoji da preuzme kontrolu nad Bregzitom: neformalna koalicija poslanika svih partija koji se zalažu za "mekši" Bregzit od onog koji predlaže Mejova, sa ekonomskim vezama sa EU nalik na Norvešku.

Šta god da se danas dogodi, parlament će biti poprište marketinškog rata za preuzimanje kontrole nad Bregzitom i političkim vakumom u kome se Mejova nalazi.

Običan narod na ove spekulacije ostaje zbunjen da li da pravi zalihe hrane i lekova ili da izađe na ulice ukoliko dogovor ne prođe?

Svi se plaše šta će se desiti ako Britanija napusti EU bez ikakvog dogovora Foto: Tanjug/AP

KAKO ĆE TEĆI GLASANJE?

Prema protokolu, predsednik parlamenta Džon Berkov će najpre zatražiti od onih koji su za predlog da viču "Da!", a oni koji su protiv "Ne!". Ako on ne bude bio u stanju da proceni da li je rezultat jasan, pozvaće na "podelu strana" i najaviti "raščišćavanje tabora".

Tokom podele, poslanici se dele na tabor "Aye!", dakle na one koji su za izglasavanje plana o Bregzitu i na tabor "No!", onih koji su protiv.

Dok prolaze kroz salu, službenici beleže njihova imena koja zatim sabiraju četvorica drugih službenika parlamenta. Službenici se zatim poređaju ispred govornice predsednika parlamenta, a jedan od njih čita rezultat. Zapisani rezultat se zatim prosleđuje predsedniku koji ponovo čita brojke i objavljuje konačan rezultat. Čitav tak proces traje oko 15 minuta.

Poslanici danas glasaju o sporazumu Foto: Tanjug/AP

KLAĐENJE - KAKO ĆE SE ZAVŠRITI BREGZIT?

Čitav ovaj proces glasanja u parlamentu je našao svoje mesto i na kladionicama. Građani mogu da glasaju o tome da li će Britanija napustiti EU ili ne, da li će biti postignut govor oko Bregzita ili neće, kada će napustiti EU i da li će biti novog referenduma. Kladionice će biti otvorene danas do 18 časova.

Na pitanje da li će Velika Britanija napustiti EU 29. marta 2019. godine kako je i najavila Tereza Mej, na "bet365", odgovor DA ima kvotu 4.33, dok NE ima kvotu 1.20.

Kada je reč o tome da li će Britanija postići dogovor oko Bregzita, situacija stoji ovako:

* Uz dogovor Britanija napušta EU 29. marta 2019. godine - kvota 6.50;

* Bez dogovora Britanija napušta EU 29. marta 2019. godine - kvota 8.00;

* Velika Britanija neće napustiti EU 29. marta 2019. godine - kvota 1.20.

Na pitanje kada će Britanija napustiti EU, ponuđeni su sledeći odgovori i kvote:

* Napustiće EU pre marta 2019. godine - kvota 3.75;

* Napustiće EU između aprila i decembra 2019. godine - 2.37;

* Neće napustiti EU pre 2020. godine - kvota 2.37.

Kada govorimo o novom refendumu do kraja 2019. godine, odgovor DA ima kvotu 2.75, dok NE ima kvotu 1.40.

Šta očekuje Veliku Britaniju u budućnosti? Foto: Profimedia/Alamy

ŠTA MOŽEMO DA OČEKUJEMO?

Ukoliko dogovor ne prođe, Mejova ima tri dana da se obrati parlamentu sa novim planom. Neki pretpostavljaju da će, u tom slučaju, u sredu otići u Brisel na dalje konsultacije sa EU, pre nego što se obrati domaćoj javnosti.

Ukoliko i novi plan ne prođe, konzervativci Nik Bols, ser Oliver Letvin i Niki Morgan će napraviti "Predlog zakona o povlačenju iz EU broj 2". Ministri će tada imati tri nedelje da izađu pred parlament sa novim planom.

Ukoliko se i takav scenario pokaže neuspešnim, odgovornost će se prebaciti na Komitet za vezu, koji se sastoji od predstavnika svih partija, od opozicije do konzervativaca.

VIDEO: Ukrao Ceremonijalni buzdovan zbog Bregzita

(Telegraf.rs/CNN/BBC/Tanjug/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragec

    15. januar 2019 | 21:43

    Sansa da Britanija napusti EU je 0 %.I slepcu je to odavno jasno da Ameri nedaju izlazak iz Unije.Britanija je najbliskiji njihov saveznik.Bez Londona,izgubili bi kontrolu nad EU.A Nemacka snazno nadire..

  • komentator

    17. januar 2019 | 18:58

    I slepcu je jasno da je za BREGZIT upravo Tramp vodio kampanju! Dali ce GB izaci,e to je nesto drugo,glasali za pa se politika predomislila. Cirkuzani bre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA