Cipras uoči glasanja o nepoverenju: Apeluje na "patriotsku dužnost" i traži da okonča 27-godišnji spor oko imena Makedonije (FOTO)

Cipras je pozvao poslanike da govore jasno i časno, da slušaju svoju savest i poštuju interes naroda

  • 0

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je danas, uoči glasanja o nepoverenju vladi, da je izabrao da okonča 27-godišnji spor oko imena Makedonije, iskoristivši "veliku šansu" uprkos potencijalnoj političkoj ceni po njegovu vladu.

Cipras je to rekao u obraćanju poslanicima koji započinju raspravu o poverenju vladi posle izlaska koalicionog partnera, nacionalističke stranke Nezavisni Grci, zbog neslaganja u vezi sa sporazumom o rešenju spora oko imena Makedonije, odnosno njenim preimenovanjem u Republika Severna Makedonija.

Foto: Tanjug/AP

Rojters prenosi da je Cipras zatražio podršku poslanika, ističući da je "patriotska dužnost" da se proces ratifikacije Sporazuma iz Prespe u grčkom parlamentu izvede do kraja, uprkos političkoj ceni.

- Postoji vreme kada se o nekom sudi ne ne osnovu reči, već dela. Postoji vreme za kritične odluke i odgovornosti. Pozivam vas da govorite jasno i časno, da slušate svoju savest i poštujete interes naroda. Pozivam vas da date jasan odgovor:Da li verujete ovoj vladi da nastavi sa radom? - kazao je Cipras.

Foto: Tanjug/AP

Agencija AP navodi da se očekuje da će vlada Aleksisa Ciprasa preživeti glasanje koje je će biti održano u sredu uveče.

Cipras je istakao da je 2019. godina početak nove ere za Grčku.

- Za 10 dana u Grčkoj će biti navršeno četiri godine od dana velike političke promene, velikog svrgavanja starog političkog sistema, što nije došlo iznenada. To je bio rezultat najveće ekonomske krize u Grčkoj u poslednjih 100 godina, ali i velikim delom rezultat toga kako je političko rukovodstvo upravljalo tom krizom - prenela je agencija ANA.

Proces izglasavanja poverenja vladi pokrenut je posle ostavke ministra odbrane Panosa Kamenosa, lidera partije Nezavisni Grci (ANEL), posle čega je Cipras ostao bez većine u parlamentu.

Kamenos je u nedelju podneo ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije.

Panos Kamenos nezadovoljan Prespanskim sporazumom je podneo ostavku Foto: Tanjug/AP

Agencija Rojters napominje da Siriza ima 145 od 300 mesta u parlamentu i podršku jednog nezavisnog poslanika, tako da joj je potrebno još najmanje pet glasova.

Cipras je izrazio rešenost da ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući iz njega.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA