≫ 

Ko je "balkanski Eskobar" koji je 15 puta izbegao hapšenje: Albanski narko-bos se predstavljao kao biznismen, a ovako se tri godine igrao "mačke i miša" sa policijom

Bivši američki ambasador Donald Lu tokom mandata u Albaniji nazvao ga je "velikom ribom"

  • 0

Keljmend Baljilji, poznati krijumčar drogom, predao se policiji posle tri godine skrivanja. Baljilji je bio istaknuti zvaničnik lokalne administracije u Sarandi, gradu na jugu Albanije, a krio se nakon što je Grčka za njim raspisala nalog za hapšenje. U svetu kriminala njegovo ime postalo je poznato tek 2016. godine, dok je u političkom krugu bio poznat kao biznismen i često je sponzorisao finansijske i ljudske resurse u izbornim kampanjama.

Grčka policija je 11. maja 2016, godine navela ime Keljmenda Baljiljija kao šefa mreže za trgovinu drogom, takozvanog "balkanskog Eskobara". Grčke vlasti su rekle da se slobodno kretao u Sarandi, gde je imenovan direktorom za transport.

Mediji su tvrdili da je količina od 700 kg droge koja je tada zaplenjena u Grčkoj pripadala Baljiljiju.

Istragu protiv njega u Grčkoj vodila je američka DEA i grčka policija, uz pomoć albanske strane.

Od tada, Baljilji je izbegao policijsko hapšenje u najmanje 15 akcija. Optužen za krijumčarenje narkotika, igrao se "mačke i miša" sa državom, da bi se na kraju sam predao, posle tri godine skrivanja. Policija je njegovo hapšenje opisala kao uspeh.

12. maja iste godine, albanska policija je saopštila da vodi istragu protiv Baljilja. Krajem oktobra 2016. godine, policija je dobija dojavu da će on kolima proći pored Sarande. Za njegovo hapšenje pokrenuta je grupa specijalnih snaga iz Tirane, izbegavajući uključivanje lokalne policije zbog straha od uništenja operacije.

Međutim, operativne snage u sumnjivom vozilu nisu zatekle Keljmenda već dva njegova rođaka.

Dana 5. decembra 2016. godine dosije od 10.000 stranica stigao je u Albaniju, koji je sadržao svu kriminalnu aktivnost osumnjičenog. Tokom tog perioda, nastavljeno je sa optužbama protiv njega i vezama koje je imao sa važnim ljudima.

Posle tri dana oko 200 policajaca je upalo u njegov stan, ali ga nisu ni tamo pronašli. Njegov brat je tada rekao da je Keljmend u Tirani.

U oktobru prošle godine državna policija okružila je Sarandu jer je postojala informacija da se on krije tamo. Proveravani su i stanovi njegovih rođaka, ali ni ovoga puta operacija nije bila uspešna. U međuvremenu nastavljeno je sa akcijama, mada su sve bile neuspešne.

Vlasnik je nekoliko firmi, hotela Olivija na obali Butrinta, dok je zajedno sa svojom braćom bio vlasnik privatne kompanije za obezbeđenje u okrugu Vlora.

Bivši američki ambasador Donald Lu tokom mandata u Albaniji nazvao ga je "velikom ribom".

Više detalja o njegovoj predaji nije saopšteno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA