≫ 

Plan Tereze Mej odbijen: Poslanici Velike Britanije bili odlučni (VIDEO)

Protiv plana o Bregzitu su glasala 432 poslanika, a za sporazum su bila 202 poslanika

  • 8

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta odbacili su večeras velikom većinom glasova predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, a za sutra je zakazano glasanje o nepoverenju Vladi.

Protiv plana o Bregzitu su glasala 432 poslanika, a za sporazum su bila 202 poslanika, posle duže rasprave o temi.

Tereza Mej, Foto: Tanjug/AP

Glasanje je trebalo da se održi polovinom decembra, ali je odloženo zbog straha da će poslanici odbaciti nepopularan plan koji su osmislili Mejova i Brisel.

Pošto je britanski parlament oborio predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, za sutra je zakazano glasanje o nepoverenju vladi, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Opozicioni lider Džeremi Korbin pozvao je na glasanje. On je naveo da su ovakvi rezultati glasanja najveći poraz vlade od 1920-tih godina.

Džeremi Korbin, Foto: Tanjug/AP

- Ovo je katastrofalan poraz ove vlade! - rekao je Korbin.

Kada su poslanici glasali, premijerka je rekla:

- Jasno je da parlament neće podržati ovaj plan. Ali, ovo glasanje nam ne govori ništa o tome šta se podržava. Ništa o tome kako i čak da li će poštovati odluku koju je britanski narod doneo na referendumu. Parlament je to odlučio da zaustavi. Građani EU koji žive ovde i građani Velike Britanije koji su svoj dom našli u EU zaslužuju da znaju na čemu su, što je pre moguće - rekla je Tereza Mej.

TUSK I JUNKER POZVALI BRITANIJU DA SE IZJASNI O NAMERAMA

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama, nakon što je dogovor o Bregzitu večeras doživeo krah u britanskom parlamentu.

- Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rešenje - napisao je Tusk na Tviteru.

Junker je poručio da je "sa žaljenjem" primio vesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namere, jer je "vreme uskoro isteklo".

- Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna - poručio je Junker u saopštenju.

VIDEO: Ukrao Ceremonijalni buzdovan zbog Bregzita

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    15. januar 2019 | 22:31

    I oni uvideli da je za njih najbolje da ostanu u EU.Pa i mi smo za to u evropsku uniju izuzev komunista i jugonostalgicara.

  • Montenegro

    15. januar 2019 | 21:17

    Jel moze sad prevod,izlaze iz unije ili ne?!

  • D WELLE

    15. januar 2019 | 21:33

    Uvideli Englezi šta gube izlaskom iz EU ali kako dalje,Srbi to nisu ni zamislili da je bolje ali i nije strašno,kad budu hteli niko ih neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA