Besprekoran student i agent KGB, čovek koji je spavao sa oružjem, privatni život krije kao zmija noge, a danas dolazi u Srbiju: Sve o Vladimiru Putinu (FOTO) (VIDEO)

Godine 2007. proglašen je za „ličnost godine“ u izboru američkog časopisa „Tajm“, a ima i odlične odnose sa pojedinim svetskim liderima

  • 1
Svečana Putinova inauguracija, nakon čega će on i zvanično otpočeti svoj četvrti predsednički mandat koji će trajati sve to 2024. godine. Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi danas u posetu Srbiji, gde će se sastati sa brojnim visokim zvaničnicima. Ovo je događaj od velikog značaja za našu zemlju, a ruski lider je ovde uvek rado viđen gost. Kroz istoriju Srbi i Rusi neguju iskreno prijateljstvo, pa se na Putinov dolazak gleda kao na veliku čast koja je ukazana našoj zemlji.

Mnogi ruskog predsenika vide kao najmoćnijeg čoveka na svetu, koji je svoju zemlju uzdigao iz pepela i vratio joj staru slavu, moć i sjaj.

Na Zapadu ga baš i ne vole, ali ne mogu da ospore njegov uticaj. Putin je i pored svih priča i optužbi voljen u svojoj domovini, gde ga smatraju simbilom oživljenog patriotizma.

Njegov život je kao pravi roman, pun događaja uspona, padova i velikih uspeha na političkom polju. Iako je već zašao u ozbiljne godine čini se nema nameru da uspori i da će još dugo biti tu za svoju zemlju.

Vladimir Putin važi za najmoćnijeg čoveka na svetu Foto: Tanjug/AP

MLADOST I BRIŽNI RODITELJI

Rođen je Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih.

Putin sa ocem i majkom Foto: Privatna arhiva

Vladimir Putin je imao još dva brata koji su rođeni sredinom 1930-ih. Jedan je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a drugi je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada. Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, bio je lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina.

Putin sa svojom majkom Foto: Wikipedia/Materialscientist

Putin je u mladosti voleo da imitira obaveštajce koje su u filmovima glumili glumci poput Vjačeslava Tihonova i Georgija Žižonova. Osnovnu školu je upisao 1958. godine.

Po završetku osnovne škole 1966. upisuje srednju hemijsku, koju je završio 1970. godine. Tada je upisao pravni fakultet, a potom se pridružio KGB-u. Dok je studirao pridružio se i Komunističkoj partiji, čiji je član bio sve do 1991. godine.

Putin kao dečak Foto: putin.kremlin.ru

AGENT KGB

Godine 1975. završio je kurs KGB-a u Okti kod Lenjingrada. 1977. godine radio je u kontra-obaveštajnoj službi Lenjingradskog KGB-a. Od 1985. do 1990. Putin je bio na dužnosti u Drezdenu, Istočna Nemačka. U Drezdenu je 1989. sam odbranio zgradu KGB. Kada je pao Berlinski zid, vratio se u SSSR.

Putin je zvanično dao otkaz u državnoj bezbednosti 20. avgusta 1991. tokom državnog udara koji je predvodio KGB protiv sovjetskog predsednika Gorbačova.

Vladimir Putin u uniformi KGB-a. Foto: Wikipedia/ Kremlin.ru

POČETAK POLITIČKE KARIJERE

Početkom 1990. godine Putin je radio kao asistent na matičnom univerzitetu na kom je diplomirao. U junu 1991. je preuzeo mesto u Odseku za međunarodna pitanja na Lenjingradskom državnom univerzitetu.

Gradonačelnik Lenjingrada u to vreme je bio Anatolij Sobčak, asistent na Lenjigradskom državnom univerzitetu iz Putinovih studentskih dana i njegov predavač.

U maju 1990. godine Sobčak angažuje Putina na mesto savetnika predsednika Lenjingradskog Gradskog veća.

Njegova karijera se razvijala vrtoglavom brzinom Foto: Tanjug/AP

Po izboru Anatolij Sobčaka, na mesto gradonačelnika Sankt Peterburga 12. juna 1991. godine, Putin postaje Predsednik Odbora za spoljne poslove grada Sankt Peterburga.

Godine 1993. godine zbog svojih čestih putovanja po inostranstvu Sobčak imenuje Putina za svog zamenika. U martu 1994. godine, postavljen je za prvog zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga, zadržavajući svoj položaj šefa Komiteta za spoljne odnose.

U avgustu 1996. godine se seli u Moskvu gde postaje član administracije predsednika Borisa Jeljcina. Bio je šef ruske obaveštajne službe FSB od jula 1998. do avgusta 1999. godine, a  radio je i kao sekretar u službi bezbednosti od marta do avgusta 1999. godine.

U društvu svog mentora Anatolija Sobčaka Foto: Tanjug/AP

PREMIJER I NASLEDNIK BORISA JELJCINA

Putina je Boris Jeljcin postavio na mesto premijera u Vladi Rusije u avgustu 1999. godine.  Tada niko nije očekivao da će, javnosti nepoznati, Putin na tom mestu ostati duže od njegovih prethodnika.

Boris Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podneo ostavku i imenovao Putina za privremenog predsednika. Predsednički izbori su održani 26. maja 2000. godine, a Putin je pobedio u prvom krugu, kada je ostvario ubedljivu pobedu sa 52,94 procenata.

Boris Jeljcin predaje predsedništvo Vladimiru Putinu, 31. decembra 1999. godine. Foto: Wikipedia/Kremlin.ru

PREDSEDNIK I MOĆNA LIČNOST NA SVETSKOJ SCENI

Posle isteka svog prvog mandata Putin se ponovo kandidovao na izborima 2004. godine i pobedio sa 71,34 procenata glasova.

Vladimir Putin radio je na preporodu Rusije, za vreme njegove vlasti ekonomija Rusija rasla je u proseku za 7 odsto svake godine. Putin je radio i na učvršćivanju centralne vlasti u svim guvernijama.

Godine 2008. ponovo je preuzeo dužnost premijera, a u to vreme je na čelu Rusije bio Dmitrij Medvedev, njegov partijski kolega i saradnik.

Putin posmatra vojnu vežbu Foto: Tanjug/AP

Ponovo je zabran za predsednika na izborima 2012. godine, a pobedio je i u martu 2018. godine. Tada je rekao da se neće ponovo kandidovati za predsednika kada mu ovaj mandat istekne, iako se spekulisalo da bi mogao da vlada još koju godinu više.

Godine 2007. proglašen je za „ličnost godine“ u izboru američkog časopisa „Tajm“. Iako ga pojedini lideri ne voli shvataju da moraju sa njim da vode dijalog oko svetskih dešavanja, pošto se Rusije za vreme njegove vladavine pozicionirala kao planetarna sila.

Po četvrti put je postao predsednik 2018. godine Foto: Tanjug/AP

Odlično se slaže sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Svima je za oko zapao i njegov prijateljski pozdrav sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom na samitu G20 u Argentini prošle godine, što samo pokazuje da Rusija i tu jača svoju poziciju.

Za milione Rusa Putin je čovek koji je doneo stabilnost nakon političkog i ekonomskog haosa u 1990-im i koji je obnovio vlast i ugled Moskve na međunarodnoj političkoj sceni, koji je bio izgubljen nakon raspada SSSR-a.

Sa pojedinim svetskim liderima se odlično slaže Foto: Tanjug/AP

PRIVATAN ŽIVOT

Bio je oženjen Ljudmilom Putin od koje se razveo u junu 2013. godine.Par je u braku dobio dve ćerke, koje godinama žive povučeno, daleko od očiju javnosti.

Putin se 2013. godine razveo od Ljudmile Foto: Guliver/g8russia.ru/Getty Images

Godine 2017. Putin je priznao javnosti da je postao deda i da ima unučiće. Nakon razvoda su ga povezivali sa brojnim ženama, ali nijedna veza nikada nije zvanično potvrđena.

Pored toga što je moćna politička figura, on svojim šarmom i umećem osvaja i na drugim poljima.

Putin sa bivšom ženom i ćerkama dok su bile male Foto: Arhivska fotografija

POKAZAO JE DA UME DA PLEŠE

Ceo svet je brujao o Putinovom odlasku na svadbu austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knajsel u avgustu prošle godine. Malo koje znao da su ovi političari dobri prijatelji, a Putin je svadbu došao u velikom stilu.

Odmah po dolasku je mladi poklonio buket sa žutim cvećem, održao govor na nemačkom jeziku i poželeo mladencima sreću i ljubav.

Tokom ceremonije venčanja, Putin je sedeo pored mladenaca, a nakon što su izgovorili "sudbonosno da", ruski predsednik je pokazao plesne veštine.

Putin je uživao plešući sa mladom, a na kraju plesa pokazao je da je pravi džentlmen, pa je Knajsel poljubio ruku.

Pored kozačkog ansambla, koji je izveo pesme na ruskom i nemačkom, ruski lider je mladencima poklonio sliku i tradicionalni ruski samovar.

LEPO PEVA I SVIRA KLAVIR

U decembru 2010. godine je Putin na dobrotvornom koncertu, kojem su prisustvovali Šeron Stoun, Alen Delon, Žerar Depardje i Miki Rurk, otpevao pesmu "Bluberi hils". Objašnjavajući zašto se odlučio da to učini, Putin je rekao da je neophodno privlačiti pažnju javnosti za humanitarna pitanja.

Godine 2017. na državnom Univerzitetu u Moskvi, Putin se pridružio studentima i otpevao je jednu sovjetsku pesmu o kosmonautima. On je prisustvovao manifestaciji povodom obeležavanja Dana studenata 25. januara.

Početkom marta 2018. godine na političkom mitingu neposredno pre predsedničkih izbora na kojima je pobedio, Putin je zajedno sa članovima partije i brojnim pristalicama otpevao rusku himnu.

U rezidenciji kineskog kolege Si Đinpinga odsvirao je 2017. godine dve pesme koje su popularne u Moskvi i Sankt Peterburgu - "Moskovski prozori" i "Grad iznad slobodne Neve".

ZNA DA VOZI BILO ŠTA

Ruski predsednik je izuzetak vozač, koji je obučen da upravlja bilo kojim prevoznim sredstvom.

Putin ume da vozi bilo šta Foto: Profimedia

Svojim umećem je zadivao svet, pa su se mnogi zapitali da li postoje nešto što Putin ne radi dobro.

Borbeni avion vozi kao od šale Foto: Tanjug/AP

Pokazao je da ume da vozi kamion "KamAZ", "ladu vestu", kombajn, motor, bolid Formule 1, , "džet ski" saonice, avion amfibiju Be-200, podmornicu, bombardera "Pavel Taran TU-160"...

BAVI SE SPORTOM I VELIKI JE DŽENTLMEN

Poznato je da Putin voli da se bavi sportom i da ta ljubav traje još od mladosti.

Voli da trenira hokej, boks i džudo, a njegove slike iz teretane su privukle pažnju brojnih žena širom sveta. Takođe voli i da skija.

Takođe, ruski predsednik je veliki džentlmen, što je i dokazao prilikom susreta sa Angelom Merkel, Kolindom Grabar Kitarović i brojnim drugim ženama liderima.

Vladimir Putin poklanja cveće Angeli Merkel Foto: Tanjug / AP

Tada im uvek uruči bukete cveća, kao mali znak pažnje, a njihovi osmesi su sami rekli koliko ih je ovaj gest oborio s nogu.

I jedan buket za Kolindu Foto: Tanjug/AP

DRUŽENJE SA DECOM

Ruski lider je raznežio ceo svet kada je krajem prošle godine odlučio da ispuni želje nekolicini mališana koji imaju zdravstvene probleme.

Razgovarao je sa slepom devojčicom (17) koja želi da postane novinarka. Ukazao joj je čast da bude njen prvi sagovornik, a ona se odlično snašla kada je u pitanju njen prvi intervju.

Putin je ispunio i želju dečaku koji je hteo da posmatra Sankt Peterburg iz ptičje perspektive. On je sa ocem i bratom imao priliku da se provoza helikopterom, a na heliodrom ga je odvezao lično ruski lider.

Često širom zemlje posećuje decu koja boluju od teških bolesti.

VOLI ŽIVOTINJE, A KADA ODE NA ODMOR...

Obožava životinje i ima nekoliko pasa o kojima predano brine. Fotografije sa njegovog godišnjeg odmora su uvek prava senzacija, koja se svake godine željno iščekuje.

Njegove slike sa odmora oduševljavaju svetsku javnost već nekoliko godina Foto: Tanjug/AP

Gotovo svake godine odlazi u prirodu gde se sunča, lovi, bere pečurke, roni, jaše konje...

Sunča se, roni, peca ribu... Foto: Tanjug/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo

Veliki broj Ruskinja mu se divi i smatra ga idealnim muškarcem.

Žene širom Rusije smatraju Putina pravim muškarcem Foto: Tanjug/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo

KAD PUTIN STAVI KECELJU

U septembru prošle godine Putin je ugostio kineskog predsednika Si Đinpinga, a tom prilikom su se dvojica lidera okušali u pravljenju palačinki.

Izložba koje je organizovana na marginama Istočno-ekonomskog foruma trebalo da pokaže učesnicima i gostima Foruma savremeni ekonomski potencijal, kulturne i nacionalne karakteristike regiona Dalekog istoka.

U paviljonu "Rusi morski proizvodi i ruska pijaca" kuvari su predložili dvojici predsednika da stave kecelju i sami pripreme palačinke.

Putin je sa osmehom prihvatio kecelju i dohvatio špatulu, te se bacio na pravljenje jednog od omiljenih specijaliteta. Praveći palačinke, Putin je primetio da je njegov kineski gost vešt u kulinarstvu.

U junu 2018. godine, Putin je gostovao u Kini kada je imao priliku da se oproba u pravljenu baozi knedli, ali se tu baš i nije pokazao.

DRŽAO ORUŽJE PORED KREVETA

Vladimir Putin je o svom životu izneo veoma zanimljive činjenice u intervjuu za dokumentarni film koji je uradio ruski novinar Andrej Kondrašov. U filmu je jedan od Putinovih prijatelja, poznati violončelista Sergej Roldugin, rekao da je Putin držao vatreno oružje blizu svog kreveta tokom '90-tih godina.

Tokom tih godina je nastupio veoma težak period u Rusiji i kriminal je bio u porastu, a Putin je rekao da je morao da nađe način da se zaštiti.

- U svojoj kući na selu sam držao pušku pored kreveta, to je tačno. Ali to je bilo drugo vreme, bilo je bolje da se čovek zaštiti, nego da posle zažali - rekao je on.

Jednom je priznao da je držao oružje pored kreveta Foto: Profimedia/AFP

PLANIRAO JE DA RADI KAO TAKSISTA

Tom prilikom je i otkrio da je planirao da se zaposli kao taksista, nakon što je njegov mentor Anatolij Sobčak izgubio izbore 1996. godine u Sankt Peterburgu.

- Razmišljao sam šta da radim, da možda potražim posao kao taksista. Ne šalim se, morao sam nešto da radim, jer sam imao dvoje male dece. Ali kada su mi ponudili posao u Moskvi u kabinetu predsednika, prihvatio sam i preselio se Moskvu - rekao je on.

Rusi su ponosni na svog predsednika Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA