≫ 

Putin nigde ne ide bez crnog tajanstvenog kofera, doneo ga je i u Beograd, a priča se da njime može da raznese svaku metu (VIDEO)

Putin je četvrti put u poseti Beogradu, a ni ovoga puta nije došao bez čuvenog kofera

  • 18

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi danas u jednodnevnoj poseti Beogradu, gde ga je dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić. Međutim, ni ova poseta nije prošla bez čuvenog kofera, koji je nosio ruski specijalac.

U pitanju je "atomski koferčić" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Kofer je uvek u Putinovoj blizini Foto: Telegraf

Putin je četvrti put u poseti Beogradu, a ni ovoga puta nije došao bez čuvenog kofera. Gde god da Putin ide, u stopu ga prati ruski specijalac koji se ne odvaja od kofera.

Ovaj neizostavni predmet na njegovim putovanjima je ruskom lideru pri ruci u svakom trenutku. Navodno isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

Vladimir Putin prima nuklearno koferče 31. decembra 1999. nakon što je Jeljcin podneo ostavku i proglasio ga vršiocem dužnosti predsednika. Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

25. januara 1995. godine, u Norveškom raketnom incidentu, aktiviran je kao odgovor na Brant XII četvorofaznu zvučnu raketu koju su pokrenuli norveški i američki naučnici. Tada je nuklearni kofer korišćen i to je jedini put kada je bio u pripremi za napad.

Tako smo ovaj kofer mogli da vidimo i na održanoj paradi u Moskvi kojom je obeležen Dan pobede u maju prošle godine.

KAD JE ČEGET POČEO DA SE KORISTI?

Čeget je razvijen tokom administracije Jurija Andropova početkom '80-ih godina. Kofer je "stavljen u službu" kada je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza u martu 1985. godine.

Primopredaja ruskog nuklearnog koferčeta 2012. godine kada se Putin vratio na mesto predsednika. Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

Povezan je sa posebnim komunikacionim sistemom pod nazivom Kavkaz, koji podržava komunikaciju između visokih vladinih zvaničnika dok donose odluku da li će koristiti nuklearno oružje i uključen je u Kazbek. koji obuhvata sve pojedince i agencije uključene u komandu i kontrolu nad strateškim nuklearnim snagama.

Posetu ruskog lidera Srbiji možete da pratite iz minuta u minut na našem portalu.

Video: Pogledajte kako zver na četiri točka, "Putinomobil" izgleda izbliza

Video: Putin i Vučić položili vence na Groblju oslobodilaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To je

    17. januar 2019 | 17:23

    valjda onaj štit kad se rasklopi?

  • Uros

    17. januar 2019 | 17:07

    Nemogu da svatim da neznate , to je kofer koji se rasklapa i postaje pancir zastita za tu osobu

  • Pajko

    17. januar 2019 | 16:43

    Pa sta je tu cudno. To isto rade i americki predsednici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA