≫ 

Crno koferče je Putin doneo u Srbiju, a imaju ga i Tramp i Makron: U njemu se krije najmoćnije oružje, a može da se vidi i u filmovima (FOTO)

Pored predsednika Rusije, sličan kofer poseduje i predsednik SAD, dok on u Francuskoj postoji nezvanično

  • 2

Tokom jednodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji u četvrtak, svima je za oko zapao anonimni muškarac koji je sve vreme išao iza predsednika, noseći crni kofer u ruci. Slična scena ponovila se i ranije, a mnogi se sećaju situacije iz maja prošle godine, tokom parade u Moskvi, kada je Putina takođe u stopu pratio "misteriozni" kofer. Ovo moćno koferče više puta je privlačilo pažnju javnosti. Bilo je raznih spekulacija o tome šta se unutra nalazi, pa dok su neki rekli kako je unutra "dugme za nuklearni napad", neki su sumnjali da se unutra nalaze rezerve krvi predsednika zemlje.

U pitanju je nuklearni kofer, posebno opremljena aktovka koja služi za odobravanje upotrebe nuklearnog oružja i obično se drži u blizini lidera države u svakom trenutku.

Pored predsednika Rusije, sličan kofer poseduje i predsednik SAD, dok on u Francuskoj postoji nezvanično.

Koferče koje se juče pojavilo i u Beogradu Foto: Tanjug/AP

RUSKI KOFER

Ruski specijalac je prilikom posete ruskog predsednika Srbiji išao iza njega i u ruci držao crni kofer. U pitanju je "atomski koferčić" u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg ruski predsednik može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.

Naziv ovog kofera je Čeget i deo je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane Kazbek. Ime je dobio po planinskom masivu Kavkaz, koјi se nalazi na granici između Evrope i Aziјe.

Primopredaja ruskog nuklearnog koferčeta 2012. godine kada se Putin vratio na mesto predsednika. Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

Ovaj neizostavni predmet na njegovim putovanjima je ruskom lideru pri ruci u svakom trenutku. Navodno isti kofer poseduju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Generalštab dobija signal i inicira napad na osnovu autorizacije kodova za lansiranje nuklearnog arsenala.

Više o ovom koferu možete da pročitate u ovoj vesti.

AMERIČKI KOFER 

I predsednika SAD u stopu prati vojni pomoćnik koji nosi crnu, kožnu tašnu, Za razliku od ruskog, ovaj kofer ima manje inspirativno ime, a zove se fudbal. Neki je još zovu nuklearni fudbal, atomski fudbal, crna kutija...

Ovaj kofer težak je oko 20 kg i sadrži lansirne kodove za nuklearno oružje.

Oficir u pratnji američkog predsednika nosi "fudbal", odnosno nuklearno koferče. Foto: Profimedia

Postoje četiri stvari u fudbalu:

1. crna knjiga koja sadrži opcije za odmazdu, tj. opis kako postupati u slučaju nuklearnog napada

2. još jedna crna knjiga sa popisom lokacija na kojima bi se predsednik Amerika mogao sakriti u slučaju nuklearnog napada

3. fascikla sa osam ili deset stranica u kojima je opisano kako će se upravljati sistemom komunikacije kojim se predsednik SAD u vanrednim situacijama obraća naciji

4. kartica sa kodom za autorizaciju nuklearnog napada.

Mala antena koja izlazi iz torbe u blizini ručke ukazuje da ona sadrži i neku vrstu komunikacione opreme.

Staro američko nuklearno koferče koje se sada nalazi u muzeju "Smitsonijan". Foto: Wikipedia/public domain

Fudbal nosi jedan od rotirajućih predsedničkih vojnih pomoćnika, čiji je raspored rada opisan kao tajna. Ova osoba je oficir u vojsci SAD, koji je prošao najstrožiju nacionalnu proveru.

Ovi oficiri su dužni da drže torbu na raspolaganju predsedniku u svakom trenutku. Zbog toga pomoćnik, sa fudbalom u ruci, uvek stoji ili hoda pored predsednika, a to se podrazumeva i tokom vožnje predsedničkim avionom ili predsedničkom kolonom vozila.

Tašna sa predsednikom ide bilo gde. Pa čak i tokom trčanja. Tako je jedan od vojnika, sa sve ovom tašnom u ruci trčao za Bilom Klintonom dok je ovaj džogirao oko Bele Kuće.

Koferče u stopu prati predsednika Foto: Profimedia

Novinar Ron Rozenbaum je naglasio da je operativni plan nuklearnog udara u potpunosti vezan za indentitet komandanta i autentičnost naredbe i ne postoje nikakvi zaštitni mehanizmi koji bi potvrdili da je osoba koja je izdala naređenje zapravo pri zdravom razumu.

ZAŠTO SE ZOVE FUDBAL?

Ime je dobila po šifrovanom nazivu tajnog plana za nuklearni rat koji se zove - Dropkick (udarac sa zemlje). Oni koji nose ovu tašnu obučeni su tako da ako predsednik SAD odluči da je vreme za napad, mogu da za nekoliko minuta pripreme "nuklearni fudbal" za napad.

PREDSEDNIK SAD NEMA CRVENO DUGME KOJIM MOŽE DA POKRENE NUKLEARNI NAPAD

Iako je predsednik SAD Donald Tramp više puta pretio lideru Severne Koreje da "uvek ima crveno dugme na svom stolu" i hvalio se većim i jačim nuklearnim naoružanjem, nuklearni kofer ne sadrži nikakvo dugme.

- Predsednik sam ne može da pritisne dugme i pokrene lansiranje raketa. On samo može da da overenu naredbu koju bi drugi sledili a onda bi rakete poletele. Sistem nije nikakvo dugme koje on može da pritisne namerno ili slučajno na svom stolu i pokrene nuklearni napad, kao što neki ljudi u javnosti misle ili strahuju da je tako - kaže dr Piter Feaver, profesor političkih nauka.

Isti kofer prati i potpredsednika, u slučaju da je predsednik onesposobljen da naredi udar.

Američki kofer se zove "fudbal" Foto: Profimedia

FRANCUSKI KOFER

U Francuskoj nuklearna aktovka ne postoji zvanično. Crna torba koja se zove "mobilna baza" prati predsednika na svim njegovim putovanjima, ali nije posebno posvećena nuklearnoj sili.

NUKLEARNA AKTOVKA U FILMOVIMA

Nuklearni koferi su se nekoliko puta pojavljivali u književnosti kao i u kinematografiji.

U horor filmu "Zona mrtvih" iz 1983. Džoni Smit, dok se rukovao sa Gregom Stilsonom (kandidatom za mesto senatora SAD) tokom izbornog sastanka, u proročkoj viziji Stilsona postaje predsednik SAD, pokrenuvši nuklearni napad na Rusiju, skrenirajući svoj dlan na kompjuterskom terminalu kako bi potvrdio lansiranje raketa.

U komediji "Odlučujući glas" iz 2008. godine aktuelni predsednik pokušava da impresionira ključnog glasača dopuštajući mu da drži nuklearni fudbal.

U drami "Zastrašivanje" iz 1999. godine, fiktivni predsednik SAD, Valter Emerson koristi svoju nuklearnu aktovku u ovom filmu kako bi odobrio nuklearni napad na Bagdad.

Na kraju filma "Solt" iz 2010. godine, u kojem igra Anđelina Džoli, predsednik SAD reaguje na ratnu pretnju Rusije ubrzavanjem sile nuklearnog oružja, ali taj sistem kao taoca uzima ruska krtica infiltrirana unutar CIA.

U TV seriji "Škorpion" takođe se pojavljuje fudbal u 2015. godini, u 15. epizodi prve sezone, tim mora da vrati kofer ukraden 16 godina ranije tokom hirurške operacije. Pirati su već pokušali da pokrenu napad koristeći američki nuklearni silos sa sedišten na Islandu, ali nisu uspeli.

Nuklearni fudbal još se pojavljuje u "Nemogućoj misiji: protokol duh" iz 2011. godine, "Dži Aj Džo: Uspon kobre" (2013). kao i u filmu "Paklene ulice 8" (2017.).

VIDEO: Pogledajte kako zver na četiri točka, "Putinomobil" izgleda izbliza

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA