Dve godine Trampove vladavine: Više od 800.000 zaposlenih u vladi radi bez plate ili su na prinudnom odsustvu

Na početku treće godine Trampovog predsedničkog mandata, Bela kuća i Kongres su u ćorsokaku

  • 2

Na današnji dan pre dve godine, Donald Tramp je preuzeo dužnost američkog predsednika uz obećanje da će staviti "Ameriku na prvo mesto", a u međuvremenu se promenilo štošta, na više načina, kako u toj zemlji tako i u svetu.

Danas je federalna vlada SAD zaglavljena u najdužoj blokadi njenog rada do sada, dok ekonomija beleži siguran rast uprkos eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, ali eksperti upozoravaju da bi se na vidiku moglo ukazati - usporavanje, prenosi Si-En-Bi-Si.

Istovremeno, ravnoteža vlasti u Kongresu prvi put je podeljena pod Trampovom administracijom, dok istraga specijalnog savetnika Roberta Malera o uticaju Rusije nastavlja da vrši pritisak na Trampa i njegove najbliže saradnike.

Na početku treće godine Trampovog predsedničkog mandata, Bela kuća i Kongres su u ćorsokaku zbog predsednikovog zahteva za 5,7 miliona dolara za finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, što je dovelo do delimične blokade rada vlade.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Više od 800.000 zaposlenih u federalnoj vladi rade bez plate ili su na prinudnom odsustvu, dok se blokada odražava na ključne službe - od prehrambenih inspekcija do bezbednosti putovanja avionom.

Pritom, što više vreme prolazi bez postizanja dogovora, na pomolu je sve veća šteta.

Inače, izgradnja zida na granici SAD s Meksikom bilo je jedno od glavnim obećanja tokom Trampove predsedničke kampanje, ali se menjalo njegovo objašnjenje kad je reč o potrebi za finansiranjem tog zida.

Naime, Tramp je ranije uveravao glasače da će Meksiko platiti izgradnju zida, dok sada tvrdi da će ti troškovi biti finansirani iz uštede od trgovinskog sporazuma o kojem se ponovo pregovora, a koji je poznat kao USMCA.

Ipak, takav ishod je malo verovatan, jer taj trgovinski sporazum još nije stupio na snagu, a eksperti ne očekuju da će on doneti značajnije nove prihode, navodi američka televizija.

VIDEO: Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    21. januar 2019 | 08:24

    5.7 milijardi, ne miliona. Milioni su nama bitni, za njihov budžet zo nije ni kikiriki ....

  • stvarno?

    21. januar 2019 | 06:10

    od genija do budali je veoma tanka linija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA