≫ 

Na njih su pokušani atentati, ali bezuspešno: Ovim predsednicima je život visio o koncu, neki su bili meta i više puta, rešetali su ih i trovali (FOTO) (VIDEO)

Posao političara sa sobom nosi veliku odgovornost ali i opasnost, pa su tako pojedini šefovi država bile meta atentatora

  • 2

Posao šefa države sa sobom nosi veliku odgovornost, dobar položaj, kao i ogromnu moć. U politici će uvek postojati ljudi koji će slagati sa politikom aktuelnog lidera, kao i oni koji će misliti drugačije. Naravno, uvek ima i pojedinca koji idu u ekstreme, pa tako u bližoj i daljoj prošlosti imamo brojne primere pokušaja atentata na pojedine predsednike.

Oni su na svu sreću uspeli da prežive, a njihovi napadači su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Evo koji slučajevi su privukli pažnju svetskih medija.

DŽORDŽ BUŠ MLAĐI

On je bio 43. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Ne čelo države je došao 2000. godine, a u toku svog mandata je dva puta bio meta atentatora.

7. februar 2001. godina - Bela kuća

Dok je Džordž Buš bio u Beloj kući, Robert Piket koji je stajao ispred ograde ispalio je nekoliko hitaca u pravcu bele kuće. Osuđen je na tri godine zatvora.

10. maj 2005. godine - Trg slobode u Tbilisiju

Dok je Džordž Buš držao govor na Trgu Slobode u Tbilisiju u Gruziji, Vladimir Arutiunian je bacio sovjetsku granatu RGD-5 prema podijumu.

Granata nije eksplodilara jer je oko nje bila obmotana crvena maramica koja je sprečila da se sigurnosna poluga odvoji.

Nakon toga Vladimir je uhapšen u julu 2005. godine. Tokom hapšenja je ubio agenta ministarstva unutrašnjih poslova. U januaru 2006. godine je osuđen na doživotnu robiju.

Na Buša je dva puta pokušan atentat Foto: AP/Tanjug

ŽAIR BOLSONARO

Sadašnji predsednik Brazila Žair Bolsonaro je u toku predsedničke kampanje koja je bila veoma napeta, bio žrtva brutalnog napada 6. septembra 2018. godine.

Tada vodeći predsednički kandidat i lider krajnje desnice u Brazilu izboden je nožem u stomak na skupu tokom predizborne kampanje. Odmah je nakon napada operisan i izvesno vreme je bio u teškom stanju.

Njegov sin Flavio je na Tviteru napisao da je situacija znatno ozbiljnija nego što su pretpostavili. Istakao je da su ubodom zahvaćeni jetra, pluća i creva. Zbog napada je izgubio mnogo krvi i prema rečima njegovog sina, u bolnicu je stigao skoro mrtav.

Ranjen je u toku predsedničke trke Foto: Tanjug/AP

Televizija Globo prikazala je snimke na kojima se vidi kako pristalice na ramenima nose Bolsonara pošto je izboden.

Federalna policija navela je u saopštenju da je Bolsonaro imao pratnju policajaca u vreme napada i da je napadač uhvaćen na delu. Okolnosti istrage se istražuju.

Napad na Bolsonarija osudili su njegovi protivkandidati na predsedničkim izborima, kao i predsednik Brazila Mišel Temer.

Bolsonaro je sada postao presednik Brazila Foto: Tanjug/AP

NIKOLAS MADURO

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je 5. avgusta prošle godine navodno bio meta napada tokom televizijskog obraćanja javnosti. Nekoliko dronova sa eksplozivom je aktivirano tokom njegovog govora na vojnoj ceremoniji.

Ministar informisanja Venecuele Horhe Rodrigez potvrdio je da je došlo do napada na Madura. Nekoliko dronova je eksplodiralo u blizini lože u kojoj je bio predsednik Venecuele.

- Istraga je pokazala da su eksplozije u stvari bile napad na predsednika Nikolasa Madura - Rodrigez je rekao medijima.

Sedam vojnika Nacionalne garde je povređeno u neuspelom atentatu, navodi Rodrigez.

Maduro je govorio na obeležavanju 81. godišnjice Bolivarske nacionalne garde, ogranka oružanih snaga Venecuele, kada se incident dogodio.

Tajni venecuelanski pokret nazvan "Flanelski vojnici" preuzeo je odgovornost za pokušaj ubistva Nikolasa Madura.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa i tamošnje desničare za pokušaj atentata koji se dogodio dok je držao govor u Karakasu, što u Bogoti demantuju. Osim toga, za isto delo je optužio i opoziciju u svojoj zemlji.

On je poručio da ima potpuno poverenje u svoju državu i njene oružane snage.

- Bog me štiti, zato sam živ i ja pobeđujem - rekao je Maduro.

On je istakao da pojedini počinioci napada žive i u SAD. Odgovornost za napad preuzela je grupa "Nacionalni pokret vojnika u majicama".

Vlada Kolumbije demantovala je njegove navode, nazvavši Madurove izjave "besmislicama".

Maduro je opoziciju i vlasti u Kolumbiji optužio da su hteli da ga ubiju Foto: Tanjug/AP

DONALD TRAMP

U junu 2016. godine muškarac Majkl Sendford je pokušao da izvrši atentat na tadašnjeg kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa. Sve se odigralo u Las Vegasu na jednom mitingu, a Majkl je uhapšen kada je pokušao policajcu da otme pištolj, kako bi ubio Trampa.

U svojoj nameri nije uspeo, a policija ga je brzo savladala. Britanski turista je potom osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Dvadesetogodišnji Majkl Sendford je u septembru 2016. godine priznao krivicu, a zatvorska kazna od godinu dana mu je izrečena u okružnom sudu Las Vegasa. Sendford se u sudnici izvinio zbog onog što je uradio i što je "ljudima oduzeo vreme i potrošio novac poreznika“.

- Jednostavno se osećam grozno zbog toga - kazao je on.

Advokat osuđenog, Brenda Veksler, izjavila je da je zadovoljna presudom "uzimajući u obzir okolnosti“. Upitana da li je Sendford imao nameru da naškodi Trampu, Vekslerova je odgovorila da njen klijent uopšte nije političan.

Trampa je pokušao da napadne turista 2016. godine, kada još nije bio predsednik Foto: Tanjug/AP

MIHAIL SAKAŠVILI

Kada je 2005. godine u Tbilisiju pokušan atentat na tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša, u njegovom društvu je bio i Sakašvili, tadašnji predsednik Gruzije. Na svu sreću niko nije povređen kada je bačena granata tokom Bušovog govora.

Sakašvili je zamalo nastradao kada je na njega i Buša pokušan atentat u Tbilisiju 2005. godine Foto: Tanjug/AP

VIKTOR JUŠČENKO

On je bivši predsednik Ukrajine, koji je tu dužnost obavljao od 2005. do 2010. godine. Pre nego što je preuzeo predsedničku funkciju 2005. godine, na Viktora Juščenka je izvršen atentat koji je ipak uspio da preživi.

U hranu mu je postavljena otrovna supstanca dioksin prilikom večere sa zvaničnicima ukrajinskog SBU-a. Njegova supruga Katerina Čumačenko-Juščenko ispričala je da je – poljubivši ga kad se vratio kući sa te večere – na njegovim usnama i u njegovu dahu osetila ukus hemikalije.

Budući da on nikada nije uzimao nikakve lekove, pitala ga je šta je to, a on je odmahnuo rukom i izjavio kako je pojeo vrlo masnu supu. Već te mu je bilo loše, ali je on mislio da je reč samo o reakciji na pokvarenu hranu. Juščenko se danas uspešno oporavlja, ali su ostale zdravstvene posledice po unutrašnje organe i vidno hemijskom reakcijom na uništenom licu.

Ukrajinski parlament je 2009. počeo istragu trovanja dioksinom sa mandatom da slučaj definitivno reši u roku od godinu dana. Tokom istrage, Larisa Čeredničenko, zapovednica odeljenja nadzora kriminalnih istraga u kancelariji ukrajinskog državnog tužioca je izjavila da Juščenko nije bio otrovan nego da je njegova krv bila poslata u SAD gde je ubačen dioksin i tek nakon toga je ona poslata u austrijsku kliniku na analizu.

Ta izjava i navodne pretnje Larisi su rezultirale usmeravanjem parlamentarne istrage na pitanje osoba odgovornih za falsifikovanje nalaza krvi. Stagniran proces utvrđivanja odgovornosti za trovanje Viktora Juščenka potpuno je prekinut dolaskom predsednika Viktora Janukoviča na vlast.

MOAMER GADAFI

On je bio libijski vođa od 1969. do 2011. godine. Ubijen je tokom Arapskog proleća, kada je počelo rušenje brojnih režima na severu Afrike i Bliskom istoku.

U borbama koje će trajati 7 meseci vojni savez NATO-a i pobunjenika će "osloboditi" Libiju, a Moamer Gadafi će biti zarobljen i pogubljen po naređenju tih velesila.

Pre nego što je tragično skončao, na njega su pokušani brojni atentati.

* 1989. godine - Tokom posete Siriji na Moamera Gadafija je pokušan atentat.

* februar 1996. godine - Dolazi do neuspelog atentata u gradu Sirt iza kojeg navodno stoje muslimanski ekstremistički krugovi.

* septembar 1996. godine - Atentat bombom u gradu Fazan. Kanadski izvori govore o atentatu organizovanom od strane zaverenika raznih klanova među kojima se i oni iz Gadafijevog. Libija za atentat koordiniran sa pobunom u Kirinajici je optužila britanske agente.

* 31.7.1998. - Moamer Gadafi preživljava atentat u blizini egipatsko-libijske granice samo zahvaljujući žrtvi svog telohranitelja. U ovom britanskom atentatu Gadafi je ranjen.

Na Gadafija je više puta pokušan atentat Foto: Profimedia/Zuma Press - News

BIL KLINTON

Na bivšeg američkog predsednika je pokušan atentat 29. oktobra 1994. godine, kada je Francisko Martin Duran ispalio 29 metaka iz puške u pravcu Bele kuće. Duran je kasnije osuđen zbog pokušaja atentata na američkog predsednika i služi kaznu od 40 godina zatvora.

On je te subote 29. oktobra, došao do ograde Bele kuće i počeo da puca iz poluautomatske puške. Njegova meta su bili muškarci koji su se nalazili na travnjaku ispred Bele kuće.

Dvojica dečaka koji su se zadesili u blizini su istakli da je jedan od muškaraca ličio na Klintona.

Agenti tajne službe su počeli da trče preko travnjaka Bele kuće sa pištoljima i odmah su se uhvatili u koštac sa napadačem. Klinton je navodno bio u kući u vreme pucnjave gde je gledao utakmicu.

Bil Klinton je 1994. godine prošao nepovređen Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Gradonačelnik poljskog grada Gdanjska nedavno je ubijen na javnom skupu 

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Liki

    23. februar 2019 | 15:19

    "Ispalio hice na belu kuću"? To mu dođe kao pokušaj atentata? Da ga je stvarno gađao i promašio, ruka mu se osušila.

  • Linz

    23. februar 2019 | 15:53

    Zaboravili ste Tita kog je Staljin htio smaknut par puta, al su bili otkrivani i vracani nazad, da nepricam o hitlerovim marionetama tj domacim izdajnicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA