≫ 

Završen prvi dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu: Svetska elita raspravljala o finansijama, klimi i Bregzitu, a predsednik Brazila poslao važnu poruku (FOTO) (VIDEO)

Danas su na forumu govorili američki državni sekretar Majk Pompeo, britanski princ Vilijam i brazilski predsednik Žair Bolsonaro

  • 6

Svetski ekonomski forum u Davosu, malom švajcarskom gradu počeo je danas, a trajaće sve do petka 25. januara. Na ovom mestu su se okupili svi najveći svetski lideri iz sfere politike i biznisa, a govoriće se o strategijama budućnosti i pronalasku odgovora na aktualne probleme.

Prema utvrđenom rasporedu, danas su na forumu govorili američki državni sekretar Majk Pompeo, britanski princ Vilijam i brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

19:15 - ZAVRŠEN PRVI DAN U DAVOSU

Bio je ovo naporan prvi dan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Danas su u velikoj meri dominirali problemi zaštite životne sredine, govorilo se o svetskoj ekonomiji ali i o Bregzitu.

 

18:45 - REKORDAN BROJ PRIVATNIH AVIONA KA DAVOSU

Stručnjaci su predvideli da će do i od aerodroma koji služe švajcarskom skijalištu ove nedelje leteti do 1.500 privatnih aviona.

Svetskom ekonomskom forumu prisustvuje i Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije "Comtrade".

Veselin Jevrosimović u Davosu 2019, Foto: Instagram/vjevrosimovic

Više o tome pročitajte ovde.

17:30 - POČEO PANEL U KOJEM UČESTVUJU AL GOR, SIR DAVID I PREMIJERKA NOVOG ZELANDA

Al Gor, bivši potpredsednik SAD otvorio je diskusiju u kongresnoj dvorani pod nazivom "Očuvanje naše planete".

On je rekao da je trenutno najbrže rastući posao u SAD "solarni instalater", koji raste devet puta brže od prosečnog nacionalnog rasta radnih mesta.

 

Drugi je tehničar za turbine na vetar, a Gor je istakao da postoji prilika "za desetine miliona radnih mesta", kako bi se zgrade adaptirale ovom obnovljivom tehnologijom.

Al Gor učestvuje na panelu Foto: Tanjug/AP

Na panelu učestvuju sir David Atenboro i Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda.

Panel "Očuvanje naše planete" Foto: Tanjug/AP

On je upitao prirodnjaka sir Davida Atenboroa koliko je ozbiljna kriza klimatskih promena.

- Ne mogu da zamislim ništa ozbiljnije, a stvari se pogoršavaju sve brže. Ono što nas muči jeste što znamo kako da se nosimo sa tim, samo to treba da učinimo - odgovorio mu je naučnik.

Premijerka Novog Zelanda istakla je kako treba da budemo na pravoj strani istorije.

Premijerka Novog Zelanda: Treba biti na pravoj strani Foto: Tanjug/AP

- Da li želite da budete na pogrešnoj strani kada svet vapi za rešenjem? - upitala je ona.

Ona je istakla kako ima razloga da "budemo optimistični" i podsetila je da su je pre samo 10 godina izviždali drugi političari, pa čak i njena vlastita porodica, kada je govorila o klimatskim promenama i ekološkom okruženju.

 

16:00 - Za govornicu je izašao američki državni sekretar Majk Pompeo

- Živimo u zanimljivim vremenima. Glasači su okrenuli leđa političarima i savezima koji nisu radili u njihovom interesu -  naveo je on.

Pompeo se osvrnuo i na Trampovu ekonomiju.

Istakao je da je američka ekonomija porasla preko 3 odsto. Dodao je da su plate u porastu, a da je nezaposlenost žena najniža u poslednjih 65 godina.

On je pozvao učesnike u Davosu da kopiraju model Trampove ekonomije "niskih poreza, ekonomskog liberalizma i trgovinskih reformi".

Osvnuo se na zemlje i pojave koje predstavljaju pretnju po SAD. Tu je naveo Severnu Koreju, Iran, Kinu, ali i islamski terorizam.

Što se tiče trgovinskog rata sa Kinom, on je istakao da obe zemlje imaju blistavu zajedničku budućnost.

- Još uvek ima dosta posla da se obavi - dodaje on i navodi da treba zaštititi intelektualnu svojinu američkih kompanija koje posluju u Kini.

Foto: Tanjug/AP

Pitali su ga i da li su Rusija i SAD osuđene na rivalstvo kakvo je postojalo u Hladnom ratu, a on se našalio da mu ne postavljaju nimalo laka pitanja.

Tu je naveo da nisu osuđene na pomenuto rivalstvo, ali pošto Rusija ima jak nuklearni arsenal, obe zemlje moraju da razgovaraju o tome da spreče širenje nuklearnog oružja.

Pompeo je rekao da SAD očekuje od Rusije da promeni svoje ponašanje i što se tiče Krima, ali i mešanje u američke izbore.

Svoje izlaganje u Davosu preko video linka je završio istakavši da SAD nisu izlovane od ostatka sveta.

BOLNOSARO POZVAO SVETSKU ELITU SA SVOJIM PORODICAMA U BRAZIL I OBEĆAO BEZBEDNOST

15:30 - Veliko interesovanje vladalo je za obraćanje predsednika Brazila Žaira Bolsonara koje je upravo počelo. Mnogo su želeli da čiju kako planira da ispuni obećanja da će smanjiti poreze, liberalizovati brazilsku ekonomiju i pobediti socijalizam.

Ali je takođe mnogo pažnje privukao i zbog njegove istorije zapaljivih komentara protiv manjina kao što je LGBT zajednica.

 

Predsednik Bolsonaro je kao što je i najavio govorio o novom Brazilu koji gradi.

- Preuzeo sam dužnost usled velike etičke, moralne i ekonomske krize. Zalažem se za promenu naše istorije - izjavio je Bolsonaro

On je rekao da su njegovi ministri posvećeni suzbijanju korupcije i pranja novca.

- Mi takođe trošimo više na bezbednost  - istakao je on pozivajući svetsku elitu iz Davosa da se osećaj bezbedno prilikom posete Brazilu sa svojim porodicama.

- Brazil je raj. Nijedna druga zemlja na svetu nema toliko šuma kao mi - izjavio je ponosno.

Naveo je da želi da otvori brazilsku ekonomiju i da reformiše poreze i privatnu imovinu.

Foto: Tanjug/AP

14:00 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na panelu "Sloboda medija u krizi" s urednikom Vašington posta, predsednikom Rojtersa i generalnim sekretarom Amnesti internešenela.

Svetski ekonomski forum je organizovao panel u saradnji s agencijom Rojters, a učestvuje i Metju Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinarke Dafne Karuanu Galicija.

ŠALA PRINCA VILIJAMA

13:45 - Princ Vilijam razgovara sa čovekom koji ima najznačajniji uticaj na njegovo konzervativno razmišljanje

 

Princ Vilijam je kroz razgovor sa prirodnjakom Davidom Atenborom pitao zašto su političari suviše spori da bi prepoznali problem klimatskih promena? Atenbro je objasnio da je industrijska revolucija udaljila ljude od prirode, tako da nismo prepoznali pravi uticaj naše aktivnosti na životnu sredinu.

- Sada nema izgovora, naravno  -istakao je zatim naučnik

Na panelu je prikazan i dramatičan snimak sa "Naše Planete", o masivnom ledenom glečeru veličine golemog nebodera, koji se uzdiže prema i odvaja dalje od ostatka. U tom momentu čuveni naučnik je objasnio kako je veoma teško snimiti takav događaj, jer se nikad ne zna kada će se dogoditi.

- Isto kao deca, ser Davide, nepredvidivi - našalio se princ za kraj razgovora.

GLOBALNA EKONOMIJA PUNA NESIGURNOSTI

13:30 - Kristin Lagard koja se nalazi na čelu MMF govorila je za CNBC o izgledima za 2019. godinu.

Ona je istakla da se globalna ekonomija suočava sa puno nesigurnosti. Tu je i trgovinski rat između Amerike i Kine, ali i ishod oko Bregzita.

 

12:00 - Mir i pomirenje u multipolarom svetu

Jedna od tema na forumu jesu i konflikti u svetu. Građanski rat u Siriji uzali u osmu godinu, a konflikti i dalje traju u Libiji, Avganistanu i Africi. Postavlja se pitanje šta možemo da uradimo da te sukobe okončamo.

 

11:30 - Stani. Gledaj. Slušaj. Misli. Da li sutra možemo da učinimo boljim nego što je danas?

Svet u kojem živimo je neverovatno mesto. To je na kraju krajeva sve što imamo. Šta možemo da učinimo da ga poboljšamo.

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI NISU REŠENJE ZA CO2

10:00 - U jednom od prepodnevnih razgovora je ocenjeno da se očekuje se da će globalna potražnja za naftom porasti za 1,3 miliona barela dnevno. A efekat pet miliona električnih automobila na putu? To je smanjenje od samo 50.000 barela.

09:45 - Kopredsedavajući Davosa: Pomozite izbeglicama, nemojte se plašiti

Kopredsedavaći na ovogodišnjem Davosu je izbeglica Mohamed Hasan Mohamud. On je poslednjih 20 godina proveo u kenijskom kampu Kakuma.

 

Nije imao pasoš, ni zvanični datum rođenja, i nikada nije putovao dalje od Afrike, sve do ove neddelje, kada ga je WEF doveo u Davos. On je deligatima poručio da odbace svoje nepoverenje i da pomognu izbeglicama.

- Ne znam čega se plašite. Izbeglice su pravi ljudi - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

09:30 - Iako će se u Davosu govoriti i o klimatskim promenama koje sve više brinu svet, većina učesnika bira da na forum dođe svojim privatnim avionima. Ove nedelje se očekuje da će sleteti ukupno 1.500 privatnih aviona.

 

BOLSONARO PREDSTAVLJA "NOVI BRAZIL"

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je po dolasku u Davos na Svetski ekonomski forum rekao da želi predstaviti promenjeni Brazil, i svi sa nestrpljenjem čekaju njegovo izlaganje.

- Želimo pokazati da Brazil poduzima mere kako bi svet ponovo stekao poverenje u nas, kako bi poslovi ponovo cvetali, bez ideoloških orijentacija - objasnio je novinarima.

Spomenuvši "ideološku orijentaciju", aludirao je na levo orijentisane vlade koje su vodile Brazil 13 godina (2003. – 2016.) i koje su održavale bliske odnose sa Venecuelom Huga Čaveza i zatim Nikolasa Madura, koje je Bolsonaro nazvao "diktatorima".

- Treba pokazati da smo zemlja sigurna za ulaganja, posebno za trgovinu poljoprivrednim proizvodima koja je za nas jako važna - dodao je.

Putovanje u Švajcarsku je prvo službeno putovanje Žaira Bolsonara koji je 1. januara stupio na dužnost. On je stigao u Davos sa brojnom delegacijom, među kojima su ministri ekonomije i pravosuđa.

Foto: Tanjug/AP

09:00 - Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD. MMF je saopštio da očekuje rast u svetu ove godine od 3,5 odsto, dok je 3,7 odsto bio prošle godine, koliko je MMF predviđao u oktobru i za ovu godinu.

Svetska banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj takođe su smanjile svoje projekcije svetskog rasta.

Foto: Tanjug/AP

IZOSTANAK LIDERA

Lideri SAD-a, Francuske, Rusije i Kine nisu među 3.200 učesnika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Vašingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade, dok njegov francuski kolega Emanuel Makron ima posla s protestima "žutih prsluka". Britanska premijerka je zbog krize oko Brezgita takođe otkazala dolazak u Davos.

Foto: AP/Tanjug

REKORDNIH 1.500 PRIVATNIH AVIONA  

Čak 1.500 privatnih letelica spustiće se u Davos ove nedelje, što je duplo više nego prošle godine.

Kako Davos nema vlastiti aerodrom svetska elita će koristiti četiri najbliža aerodroma, a transport je omogućen i helikopterima.

 

UVODNA REČ OSNIVAČA SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA

Međutim, samit poslovnih lidera i političara u švajcarskim Alpima okupio je predstavnike više od 100 zemalja, među kojima nemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Šinza Abea, predsednika Izraela Benjamina Netanjahua i avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

- Ako pogledate naokolo, videćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama. U Davosu želimo dugoročan pogled na to - rekao je osnivač WEF Klaus Švab novinarima u sedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Davos bi trebao da bude mesto gde se lideri bave širim pitanjima, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaj ovogodišnjeg sastanka: "Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije", naglasio je Švab.

VIDEO: Činjenice o Davosu koje niste znali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzevad

    22. januar 2019 | 11:11

    Samo nemoj da se vise okupljaju i biće sve dobro.Svijet pokvariše .

  • ACCA

    22. januar 2019 | 11:52

    Samo jedna jača bomba i svet će biti bolje mesto.

  • Balkan

    22. januar 2019 | 13:30

    Nije tema, ali šta se dešava sa bebom iz Niša koja je posle tragedije u sudaru voza i autobusa u teskom stanju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA