U Češkoj usvojen predlog da crkve moraju da plaćaju porez

Poslanici su usvojili taj predlog sa 106 glasova za i 56 protiv

  • 7

Donji dom češkog parlamenta odobrio je predlog poslanika češke Komunističke stranke da se oporezuje kompenzacija koju su crkve primile za imovinu oduzetu od bivšeg komunističkog režima.

Poslanici su usvojili taj predlog sa 106 glasova za i 56 protiv, prenosi AP uz ocenu da ishod glasanja govori o porastu uticaja Komunističke stranke koja nije deo vladajuće koalicije Andreja Babiša, ali je pomogla manjinskoj vladi da "preživi" glasanje o poverenju.

Crkvama u Češkoj, među kojima su i Rimokatolička crkva i Jevrejska zajednica, osim vraćene imovine, dobile su i oko tri milijarde dolara nadoknade za oduzetu imovinu.

Odluci o plaćanju nadoknade protivila se Komunistička partija, a sa njima se složio i sam Babiš koji je kazao da je kompenzacija previše velikodušna.

Crkve se protive plaćanju poreza i nameravaju da podnesu tužbu zbog te odluke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    23. januar 2019 | 15:18

    Ima izreka koja kaze da ne treba traziti pravdu u sudu i Boga u crkvi. To je organizacija kao svaka druga pa nema razloga da ne placaju porez na prihod, pogotovo sto imaju vozni park bolji od skupstine Srbije. Odakle im pare.

  • Hi

    23. januar 2019 | 14:44

    Bravo... tako i treba...

  • Petar I.

    23. januar 2019 | 15:23

    Oni gori nego Komunisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA