Abortus dozvoljen čak i u kasnoj trudnoći, ako je ugroženo zdravlje majke: Njujork doneo novi zakon

Prethodni zakon dozvoljavao je abortus u prve 24 nedelje, ako nastavak trudnoće dovodi u pitanje život žene

  • 4

Abortusi će u Njujorku biti dozvoljeni čak i kada je je porođaj blizu, ako je zdravlje majke ugroženo, glasi novi zakon koji je potpisao guverner ove američke države Endru Komo. Prethodni zakon, koji je bio na snazi zadnjih 50 godina, dozvoljavao je abortus u prve 24 nedelje, ako nastavak trudnoće dovodi u pitanje život trudnice.

Ovaj zakon donet je na 46. godišnjicu procesa "Rou protiv Vejda", koji je bio prekretnica za legalizaciju abortusa u SAD-u.

Endru Komo Foto: Tanjug/AP

- Potpisivanjem ovog dokumenta šaljem jasnu poruku da će, šta god da se desi u Vašingotnu, žene u Njujorku imati uvek svoje osnovno pravo da same kontrolišu svoje telo - rekao je Komo.

Ovaj zakon istovremeno oslobađa lekare i druge medicinske radnike krivične odgovornosti ako izvrše abortus u poslednjem trimestru, jer su procenili da je zdravlje majke ugroženo.

Borci za pravo na abortus godinama zahtevaju modernizaciju Zakona o reproduiktivnom zdravlju. Otkako su demokrate u Njujorku ponovo dobile kontrolu nad Senatom, smAnjene su prepreke za to.

U Njujorku se, inače, više izvrši abortusa nego rodi beba Foto: Pexels/ Freestocks.org

Republikanci, koji se protive ovom predlogu zakona, istakli su da će uz njega biti mnogo teže krivično goniti onoga ko napadne trudnu ženu i ona zbog toga izgubi bebu. Gubitak bebe bi tako mogao da se tumači kao medicinska odluka, a ne posledica napada.

U Njujorku je između 2012. i 2014. godine izvršeno 285.127 abortusa. U istom periodu rođeno je 237.499 beba. Većina abortusa izvršena je u prvom trimestru.

(Telegraf.rs/CBS news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    24. januar 2019 | 08:35

    Abortus je najbrutalnije ubistvo....

  • Oni

    24. januar 2019 | 02:35

    I treba manje da se radjaju, vecina ih ima po 6,7 dece. Ionako nas je previse na planeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA