Dečak 10 dana zarobljen na dubini od 110 metara: Spasioci su naišli na opasan problem, smenjuju se svakog sata (VIDEO)

Prvo su morali da napune rupu peskom i rastresitom zemljom, a zatim da je ponovo izbuše

  • 0

Deset dana straha, deset dana nade, ali spasioci još nisu izvukli malog Hulena iz šahta u Totalanu, nedaleko od Malage, u koji je upao pre sedam dana.

Zbog opasnosti od urušavanja paralelnog tunela, njegovi unutrašnji zidovi obloženi su metalnim cevima, ali kako je prenela "La Vanguardija", cevi su bile preširoke da bi stigle do donjeg dela šahta dubokog 80 metara, pa su zbog toga spasioci morali da ga prošire u tom delu, što je dodatno usporilo akciju.

Prvo su morali da napune rupu peskom i rastresitom zemljom, a zatim da je ponovo izbuše. Tek posle toga mogli su da postave stabilizacione cevi i najzad započnu kopanje horizontalnog tunela od četiri metra kako bi došli do dečaka, za koga veruju da se nalazi na dubini od 70-80 metara.

Poduhvat je veliki izazov zbog skučenog prostora u tunelu, spasioci mogu da rade samo po dvojica, i to u klečećem ili ležećem položaju, dok se pijucima i pneumatskim bušilicama probijaju kroz zemlju i kamen. Smenjuju se na svakih sat vremena. Ekipa gorskih spasilaca stigla je iz Asturije, na severu Španije, specijalno da bi obavila zadatak.

Prema proceni portparola spasilaca Anhela Garsije Vidala, za završni deo posla će biti potrebno 20-24 sata.

KAKO JE DEČAK UPAO U BUNAR

Dečak, po imenu Hulen, viđen je kako upada u bunar dok je s porodicom šetao privatnim imanjem u Totalanu, kod Malage na jugu Španije, rekao je medijima njegov otac, prenosi Rojters.

Spasioci nisu mogli da uđu u bunar jer je širok svega 25 centimetara, a veruje se da je dubok više od 100 metara. Među krhotinama koje su spasioci izvukli iz bunara pronađena je kosa, a DNK analizom potvrđeno je da pripada dečaku. Do sada nisu registrovani znaci života.

Bunar, koji je previše uzan da bi u njega mogla da uđe odrasla osoba, iskopan je pre mesec dana, tokom radova na istraživanju vode, a nakon toga nije pokriven niti zaštićen, navode lokalni mediji.

Ranije je saopšteno da su vatrogasci uz pomoć robota-kamere u ponedeljak pronašli kesicu sa bombonama koju je dečak držao u ruci kada je nestao. Kesica je nađena na dubini od 75 metara, a spasioci nisu mogli da opremu spuste niže.

(Telegraf.rs/Tanjug/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA