≫ 

Guaido ima ponudu za Madura: Nudi amnestiju predsedniku Venecuele i njegovim saradnicima, pod jednim uslovom

Prema njegovim rečima, amnestija je "na stolu" za svakog ko je voljan da pomogne da se Venecuela vrati ustavnom poretku

  • 12

Venecuelanski opozicioni lider Huan Guaido rekao je da će razmotriti mogućnost amnestije za predsednika Nikolasa Madura i njegove saradnike ako pomognu da se Venecuela vrati demokratiji.

Guaido, inače predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je to u četvrtak venecuelanskoj televiziji, u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako se u sredu proglasio za privremenog predsednika zemlje, prenosi danas AP.

Prema njegovim rečima, amnestija je "na stolu" za svakog ko je voljan da pomogne da se Venecuela vrati ustavnom poretku.

Maduro tvrdi da je legitimno izabran Foto: Tanjug/AP

SAD, Kanada i više od 12 latinoaemeričkih zemalja pružilo je podršku Gauidu, dok Maduro - koji između ostalog ima podršku Rusije i Turske, kao i vojske Venecuele - ne pokazuje spremnost da odustane od vlasti i ističe da je demokratski izabran.

Maduro optužuje SAD da su podržale pokušaj puča protiv njega, zbog čega je prekinuo diplomatske odnose sa tom zemljom, inače najvećim trgovinskim partnerom Venecuele.

U međuvremenu, Stejt department je u četvrtak naložio nižim diplomatama i osoblju ambasade SAD u Venecueli da napuste tu zemlju, prenosi danas AP.

Stejt department je saopštio da ovaj korak preduzima iz bezbednosnih razloga, ali da će američka ambasada u Karakasu ostati otvorena.

Do ovog poteza dolazi nakon što je administracija predsednika SAD Donalda Trampa odbacila Madurov nalog o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD i odlasku američkih diplomata iz Venecuele do vikenda.

Pristalice samoproglašenog predsednika Foto: Tanjug/AP

Američka administracija je saopštila da Madurov nalog nije legalan jer ga SAD više ne priznaju za legitimnog lidera Venecuele.

U međuvremenu, izvršni direktor nevladine organizacije "Penal forum" Alfredo Romero saopštio je da je broj ljudi koji su uhapšeni tokom protesta u Venecueli, koji su počeli 21. januara, dostigao 364, prenosi Tas s.

Veliki antivladini skupovi koje je organizovala opozicija održani su u Venecueli 23. januara, a u nekim regionima su bili praćeni sukobima sa bezbednosnim snagama, što je dovelo i do žrtava.

Prema podacima nevladinih organizacija, ubijeno je 26 demonstranata.

Video: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. januar 2019 | 09:41

    KOJA DRSKOST AMERICKOG MARIONETE -DAJE AMNESTIJU REGULARNOM PREDSEDNIKU !!!! OVO JE PLJUVANJE NA MEDJUNARODNO PRAVO !!! OVO JE AMERICKA UPOTREBA SOLE DA BI SE KORISTILA NAFTA!!! ZALIHE NAFTE VENECULELE IZNOSE 300 MILIJARDI BARELA !!

  • Milan

    25. januar 2019 | 09:39

    Ni ja ne smatram Trampa predsednikom SAD pa koga briga za to ? Zar je bitno koga amerikanci podržavaju, Bitno je da je Madura narod izabrao.

  • a kome su to oni pomogli da zivi bolje?

    25. januar 2019 | 09:49

    kako to da se amerika ne brine da dovede demokraciju u somaliju, liberiju, cad, i jos tamo neke vec se uvjek hvata drzava gdje se ima sto opljackat ali uz uvjet da dok ona pljacka narod ne smije ni pomisljat da se buni sto jos gore zive (takve strpaju odmah u zatvor i daju im batine da se nikad vise ne oporave ili jednostavo nestanu)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA