≫ 

Završen Forum u Davosu: Tinejdžerka održala lekciju svetskoj eliti i pozvala na akciju (FOTO) (VIDEO)

Direktorka MMF-a Kristin Lagard i promoterka klimatskih promena, tinejdžerka Greta Tunberg, obratile su se delegatima poslednjeg dana foruma u Davosu

  • 0

Globalna trgovina, spor između Kine i SAD, kao i klimatske promene bile su ključne tačke diskusije tokom poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Svetski ekonomski forum u Davosu počeo je 22. januara i trajao do petka, 25. januara.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard i promoterka klimatskih promena, tinejdžerka Greta Tunberg, obratile su se delegatima poslednjeg dana foruma u Davosu.

Ovo su neke od tema sesija o kojima se raspravljalo poslednjeg dana foruma:

- četvrta društvena revolucija

- nova vrsta učenja

- globalna ekonomija u tranziciji

Završen je još jedan Svetski ekonomski forum u Davosu Foto: Tanjug/AP

14:50 - STARENJE POPULACIJE USPORAVA EKONOMSKI RAST

Demografske promene, poput starenja stanovništva, prete da uspore ekonomski rast u razvijenim svetskim ekonomijama i da destabilizuju bankarski sistem, upozorio je danas guverner Centralne banke Japana Haruhiko Kuroda na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kuroda je naglasio da manjak radne snage sputava privredni rast, a da potom sporiji rast obara kamatne stope dovodeći banke u iskušenje da odobravaju rizičnije kredite u potrazi za velikim prinosima.

- To potencijalno čini finansijski sistem manje stabilnim - ocenio je Kuroda.

Kongresna sala u Davosu Foto: Tanjug/AP

13:30 - STO PODBACILA, 76 ZEMALJA ZAJEDNO PRAVI POPISE ZA E-TRGOVINU

Nezadovoljne zbog manjka propisa Svetske trgovinske organizacije (STO) koji pokrivaju eksplozivan rast elektronske trgovine, 76 zemalja i regiona sveta dogovorilo se danas u Davosu da ove godine otpočnu pregovore o setu propisa za tu oblast.

Kako javlja Rojters, 164 članice STO-a nisu mogle da se usaglase oko nekih 25 zasebnih predloga o elektronskoj trgovini na decembarskoj ministarskoj konferenciji te organizacije u Buenos Ajresu, čak ni oko potrebe da se ustanovi centralni forum za pregovore o e-trgovini.

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, ministri manje grupe zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, dogovorili su se da sačine agendu za pregovore koji će, nadaju se, početi ove godine, o uspostavljanju novih pravila za e-trgovinu.

SERIJA FOTOGRAFIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA

 
 
 
View this post on Instagram
A selection of photos from the @nytimes series on climate change, featuring photography by @joshhaner: ⁣ ⁣ 1) Two polar bears in the waters near the Arctic village of Kaktovik, Alaska. ⁣ ⁣ 2) An iguana swims underwater in the Galapagos Islands, Ecuador. ⁣ ⁣ 3) These ancient cedars of Jaj, Lebanon have outlived empires and survived modern wars, but could soon succumb to global warming. ⁣ ⁣ 4) Easter Island is becoming increasingly vulnerable to rising ocean levels, as sea waves creep up to ancient platforms and statues. ⁣ ⁣ 5) Tabwena Kaokatekai tends to her mangrove trees during low tide in North Tarawa, Kiribati. ⁣ ⁣ 6) Liu Jiali, 3, plays in the dunes outside her home in the Tengger Desert, China. ⁣ ⁣ 7) A hastily constructed village on the shores of Miaomiaohu Lake, China, housing 7,000 Hui Muslims. ⁣ ⁣ 8)Amiya Brunet, 3, sits on a bridge near her home in Isle de Jean Charles, Louisiana. ⁣ ⁣ 9) Visitors walk past Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park, United States. ⁣ ⁣ 10) A river created from melting ice on top of the Greenland Ice Sheet. ⁣ ⁣ #wef19 #davos #photography #nature #environment ⁣ ⁣ Josh Haner/The New York TimesA post shared by World Economic Forum (@worldeconomicforum) on

12:55 - SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

Poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, koji je okupio političke i poslovne čelnike, održan je panel na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu".

Na panelu su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, prvi čovek makedonske Vlade Zoran Zaev, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Više o tome pročitajte ovde.

12:45 - PROTEST ZBOG KLIMATSKIH PROMENA

Delegati u Davosu mogli su da vide i osete bes i nezadovoljstvo zbog klimatskih promena. Dok su izlazili iz dvorane, dočekala ih je grupa mladih demonstranata, koji su pozvali svetske lidere i biznismene da se probude i urade nešto, a ne samo da pričaju o tome.

Protest predvodi aktivistkinja Greta Tunberg, kojoj se pridružio veliki broj mladih.

11:45 - GLAVNI DOGAĐAJ U DAVOSU: STANJE GLOBALNE EKONOMIJE

Kongresna sala u Davosu izgleda prazno, prenosi Gardijan, uprkos tome što je na redu glavni događaj dana na forumu, stanje globalne ekonomije. Panel prati nekoliko stotina ljudi, jer su se mnogi delegati već odjavili.

I ova sesija počela je pitanjem klimatskih promena.

Lagard govori o tome kako će klimatske promene uticati na globalnu ekonomiju Foto: Tanjug/AP

Kristin Lagard, šefica MMF-a, rekla je da je prosečna temperatura porasla za skoro jedan stepen Celzijusa od kraja 19. veka. najveći deo zagrevanja dogodio se u poslednjih 35 godina, a pet najtoplijih godina zabeleženo je od 2010. godine.

- Ako ne napravimo minimalne globalne napore kako bi suzbili emisije, rastuće temperature će uništiti čitave segmente ekonomije, da ne spominjeno dramatičnu ljudsku štetu koju će prouzrokovati - istakla je ona.

Kristalina Georgieva, izvršna direktorka Svetske banke, upozorila je da "treba da mislimo na decu".

Ona je istakla kako će "klimatske promene najviše pogoditi najmlađe, koji nisu krivi za taj problem".

- Kada mislite o klimi, zamislite sliku svoje dece i unučadi ispred sebe. Garantujem da ćete promeniti perspektivu. Ja sam to uradila i uspelo je - istakla je ona.

10:45 - GRETA TUNBERG: DOŠLO JE VREME ZA PANIKU

Aktivistkinja klimatskih promena Greta Tunberg upozorila je Davos na klimatsku krizu. Ona je na panelu rekla delegatima da je ovde kako bi im rekla da "naša kuća gori" zbog emisije gasova staklene bašte i porasta globalne temperature.

Ona je rekla kako mediji nisu uspeli da stvore dovoljno svesti o hitnim problemima klimatskih promena, ali da nije prekasno.

"Paničite" poručila je Greta Foto: Tanjug/AP

- Odrasli vole da kažu kako žele da daju nadu svojoj deci. Ne želim tvoju nadu, želim da paničiš. Želim da osetiš strah koji osećam svakog dana. Želim da osetite da je naša kuća u plamenu, jer jeste - istakla je tinejdžerka.

Nju je podržala Kristina Figueres, bivša šefica UN grupe za klimatske promene.

- U pravu je, nismo dovoljno paničili - dodala je.

Greta upozorava da je "naša kuća u plamenu" Foto: Tanjug/AP

10:20 - VREME JE DA SE ZAUSTAVI NAMEŠTANJE EKONOMIJE ZA BOGATE

Vinie Bianima, izvršna direktorka Okfam internationala, konfederacije 20 nezavisnih dobrotvornih organizacija koje se fokusiraju na ublažavanje globalnog siromaštva, kritikovala je vlade koje se nisu borile protiv nejednakosti u bogatstvu.

- Sa ovom vrstom ekstremne nejednakosti, mnogi će ostati zaglavljeni u siromaštvu - rekla je ona.

Prema njenim rečima, 3,4 milijarde ljudi je "samo jedan medicinski račun daleko od toga da se vrati u ekstremno siromaštvo, jer zarađuju ne više od 5,5 dolara dnevno".

Ona je upozorila da štednja u bogatim zemljama posebno pogađa žene.

- One napuštaju posao da bi se brinule o bolesnicima, starijim osobama... To je zato jer su se vlade povukle, nisu obavile svoj posao i dozvolile su nekolicini da oduzmu većinu bogatstva - istakla je ona.

SOROŠ: KINA JE KRIVA ZA TOTALITARIZAM

Džordž Soroš, milijarder i filantrop, održao je govor u četvrtak uveče na privatnoj večeri.

Soroš osuo paljbu na Kinu Foto: Wikimedia/World Economic Forum/Michael Wuertenberg

Soroš je rekao da su te tehnologije sada u rukama totalitarnih vođa i represivnih režima, izdvajajući predsednika Kine, Si Đinpinga.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Treći dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu: Toni Bler - "Bregzit je potpuni haos", na dnevnom redu i dešavanja u Venecueli (FOTO) (VIDEO)

Sastanak svetske elite u Davosu: Merkelova otkrila šta je brine, premijer Japana stigao vozom, a vlasnik Alibabe delio savete o biznisu (FOTO) (VIDEO)

Završen prvi dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu: Svetska elita raspravljala o finansijama, klimi i Bregzitu, a predsednik Brazila poslao važnu poruku (FOTO) (VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA