Francuska, Španija i Nemačka postavile ultimatum Maduru, a Banka Engleske odbila da mu isplati 1,2 milijarde dolara u zlatu (FOTO) (VIDEO)

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je od Venecuele da održi slobodne, transparentne i kredibilne predsedničke izbore

  • 19

Nemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Guaida kao tehničkog predsednika ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Guaida na Tviteru.

- Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti - napisao je Makron na francuskoj i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će rešiti krizu u Venecueli.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Guaido "osoba koja bi trebala da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima", prenosi AP.

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da "narod Venecuele mora da ima mogćnost da slobodno i bezbedno odluči o svojoj budućnosti".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom danas razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Guaido proglasio tehničkim predsednikom u sredu. Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Guaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Guaida kao predsednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

Maduro je sebe proglasio ustavnim predsednikom, a šefa opozicionog parlamenta "američkom marionetom".

Mogerini zatražila slobodne izbore u Venecueli

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je od Venecuele da održi slobodne, transparentne i kredibilne predsedničke izbore koji će dovesti do vlade koja istinski odražava volju svojih građana.

- Zbog nepostojanja najave o organizovanju izbora uz sve neophodne garancije u narednim danima, EU će preduzeti dalje korake, uključujući i priznavanje rukovodstva zemlje u skladu sa članom 233 ustava Venecuele-  navela je Mogerini u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

Vlasti Francuske, Nemačke i Španije su dale ultimatum Maduru Foto: Tanjug/AP

IZBORI U NAREDNIH ŠEST MESECI?

Prevremeni izbori u Venecueli mogli bi biti održani u narednih šest do devet meseci, izjavio je predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika zemlje.

- Izbori moraju biti sprovedeni u najkraćem roku. Pre svega je potrebno oporaviti izborni sistem zemlje kako bi funkcionisao po principu jedan birač — jedan glas - rekao je on.

Gvaido nije želeo direktno da odgovori na pitanje novinara da li je spreman da zatraži vojnu pomoć drugih zemalja ukoliko se situacija bude razvijala u korist opozicije.

Naime, on je na to pitanje odgovorio rečima: "Venecuela je suverena zemlje, a konflikt bi trebalo da rešavaju njeni građani. Međutim, u toku je humanitarna kriza u kojoj umiru i deca, stoga je neophodno što pre rešiti krizu i završiti konflikt."

Gvaido je ponovio i da nije spreman za pregovore sa predstavnicima vlastima, jer „oni pokušavaju da kupe vreme kao što su to činili već mnogo puta do sada“.

- Jedini put rešavanja političke krize su slobodni izbori - poručio je Gvaido i dodao da je amnestija za aktuelnog predsednika Nikolasa Madura moguća samo u slučaju da on doprinese uspostavljanju ustavnog poretka.

Guaido kaže da bi izbori mogli da budu u narednih šest meseci Foto: Tanjug/AP

1,2 MILIJARDE DOLARA U ZLATU

Banka Engleske odbila je da isplati 1,2 milijarde dolara u zlatnim polugama predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, prenosi agencija „Blumberg“.

Prema nezvaničnim izvorima, Banka Engleske odbila je da isplati Maduru traženi iznos jer su određeni visoki zvaničnici SAD, između ostalog i državni sekretar Majk Pompeo i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, izvršili snažan pritisak na vlasti Velike Britanije.

"Blumberg" ocenjuje da američki zvaničnici sada pokušavaju da preusmere svu spoljnu aktivu Venecuele na samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida.

Gvaido je takođe prokomentarisao odluku Banke Engleske rekavši da je to korak kako bi se sačuvale pare od potencijalne krađe.

- U toku je proces zaštite venecuelanske aktive. Mi više nećemo dozvoliti da se zloupotrebljavaju i kradu naše pare, čija je osnovna namena bila da se pokrije nabavka osnovnih potrepština — hrane i lekova, kao i da se osigura budućnost naše dece - napisao je on na Tviteru.

Banka Engleske je odbila da isplati ovoliku sumu novca Maduru Foto: Tanjug/AP

"MI SMO NEPOKORAN NAROD"

Venecuela će štititi svoje ideale, vreme državnih prevrata i intervencija je prošlo, napisao je u subotu na Tviteru venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, dok se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održava zasedanje o situaciji u toj zemlji.

- Mi smo nepokoran narod koji štiti ideale zemlje s dubokim istorijskim korenima i koji nikada neće izdati domovinu. Niko neće uspeti da nas potčini, vreme intervencija i državnih prevrata je okončano. Nikada se nećemo predati! - naveo je predsednik Venecuele.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u subotu na vanrednoj sednici, koju su sazvale SAD, razmatra situaciju u Venecueli. SAD nameravaju da postignu da opozicioni venecuelanski lider Huan Gvaido bude priznat kao novi predsednik te zemlje.

Rusija upozorava na to da su dejstva Vašingtona nedopustiva. U sredu su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Maduro nema nameru da se povuče sa vlasti Foto: Tanjug/AP

NEUSPELA BLOKADA SBUN

Rusija, Kina, Južna Afika i Ekvatorijalna Gvineja bezuspešno su pokušale da blokiraju sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Venecueli, sazvane na zahtev SAD.

Ove četiri države izdale su saopštenje u kom navode da pružaju potpunu podršku nacionalnoj skupštini Venecuele "kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji", prenosi Rojters.

Od 15 članica Saveta bezbednosti UN, samo ove četiri su se izjasnile za obustavu sednice, dok je devet glasalo protiv, a dve su bile uzdržane.

Za prekid sednice mora da se izjasni najmanje devet članica, a pritom stalne članice Saveta bezbednosti - SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina - ne mogu da koriste veto.

Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Trenutno se u SBUN održava sednica o Venecueli Foto: Tanjug/AP

Pompeo: Izaberite stranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao države da "odaberu stranu" po pitanju Venecuele.

"Sada je vreme za svaku naciju da odabere stranu.Više nema odlaganja, više nema igara. Ili stanite uz snage slobode, ili ste u sprezi sa Madurom i njegovim haosom", poručio je Pompeo, prenosi Rojters.

On je prisutne pozvao da podrže opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Rusija je pokušala da spreči sednicu, a ambasador te zemlje pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Venecuela ne predstavlja pretnju po mir i bezbednost.

"Ako išta predstavlja pretnju po mir, to su besramna i agresivna dela SAD i njihvih saveznika koja za cilj imaju da svrgnu legitimno izabranog predsednika Venecuele", rekao je Nebenzja.

VOJNE VEŽBE U SLUČAJU INVAZIJE

Venecuela će sredinom februara održati vojne vežbe na kojima će oružane snage te zemlje pokazati kako mogu da zaštite zemlju tokom invazije, saopštio je u petak predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

- Naše oružane snage imaće vežbe od 10. do 15. februara. To će biti vežbe za slučaj invazije na našu teritoriju, vežbe zaštite teritorije, obale, reka, vojno-civilne mobilizacije - rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

On je dodao da venecuelanska armija omogućava da se toj zemlji ne može prići i istakao da je ona sposobna da se suprotstavi bilo kom neprijatelju-imperijalisti koji dođe na teritoriju Venecuele.

U februaru će biti održana vojna vežba Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uki

    26. januar 2019 | 19:16

    U svakoj corbi oni moraju da budu mirodjije .Ida uniste drzave kao Libiju ,Siriju sad oce i Venecuelu. Nadam se da ce Rusi i Kinezi i Turci da ga sacuvaju ima boga i pravde nadam se!

  • Paja patak

    26. januar 2019 | 19:32

    Cim su protiv njega ovi sto ga pritiskaju sa zapada znaci da je covek u pravu

  • joakim

    26. januar 2019 | 23:16

    Mogerini prvo reci siptarima da ukinu 100% carinu na Srpsku robu pa se onda eksponiraj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA