Venecuela ima 20 tona zlata spremnih za iznošenje iz zemlje: Ruski avion sleteo u Karakas, destinacija prevoza nepoznata

Venecuela već godinama pokušava da poveća svoje rezerve zlata obrabrivanjem rudarstva i stavljanjem vojske na čelo ogromnih teritorija koje daju dragoceni metal

  • 19

Ekonomista iz Venecuele Hose Guera napravio je pravu pometnju kada je u ponedeljak na Tviteru obajvio kako je "ruski Boing 777, koji je dan ranije sleteo u Karakas, došao da odnese 20 tona zlata iz trezora centralne banke zemlje".

Njegov post izazvao je spekulacije i ogorčenje na društvenim mrežama, a kada su mu tražili da svoju tvrdnju potkrepi dokazom, nije imao ništa. Da li je hteo da ovim čudnim komentarom skrene pažnju na stanje u Venecueli? Blumberg piše da verovatno nije to u pitanju.

Kao prvo, Guera je bivši ekonomista centralne banke koji je ostao u kontaktu sa starim kolegama. Sa druge strane, osoba koja je upućena u ovo rekla je listu da je 20 tona zlata izdvojeno u centralnoj banci za utovar.

- Zlatno je vredno oko 840 miliona dolara, što predstavlja oko 20 posto njenog udela u metalu u Venecueli - rekao je izvor za list, ali nije dao nikakve dodatne informacije.

Ne zna se gde je ovo zlato prevezeno Foto: Pixabay

Sa snažnim predsednikom Nikolasom Madurom, koji gubi kontrolu nad već oskudnim finansijama i rezervama zemlje zahvaljujući američkim sankcijama, ključno pitanje je ko može da zapleni 200 tona zlata u zemlji i inostranstvu.

Nacija duguje milijarde svojim pokroviteljima Rusiji i Kini, kao i vlasnicima obveznica, a takođe treba i čvrstu valutu da bi kupila hranu za svoje gladne ljude.

Venecuela već godinama pokušava da poveća svoje rezerve zlata obrabrivanjem rudarstva i stavljanjem vojske na čelo ogromnih teritorija koje daju dragoceni metal.

Državni prerađivač zlata Minervan topi rudu u šipke, koje vojni avioni odvode u vazdušne baze oko Karakasa. Vojnici ga redovno istovaruju u oklopna vozila za centralnu banku.

SAD rade na tome da predsednika opozicije Huana Guaida postave na mesto odgovnornog za finansije i izgladnjivanje režima.

Prošle sedmice Banka Engleska odbila je zahtev Madurovih zvaničnika da povuku 1,2 milijarde dolara vrednog zlata koje se tamo čuva, nakon što su vodeći američki zvaničnici državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izvršili snažan pritisak na vlasti Velike Britanije.

Maduro odbija da preda vlast Foto: Tanjug/AP

U ponedeljak je avion koji pripada kompaniji sa sedištem u Moskvi, sleteo na međunarodni aerodrom u blizini Karakasa, prema internet stranici "FlightRadar24".

Ministar finansija Simon Zepra odbio je da komentariše zlato i rekao da nema ruskog aviona na međunaornom aerodromu Simon Bolivar.

- Počeću svake nedelje da dovodim ruske i turske avione, kako bi se svi uplašili - rekao je on.

Kremlj je proteklih godina davao veliku podršku latinoameričkoj zemlji, što je učinilo jednom od vodećih primalaca ruskih zajmova i investicija, kao i punktom uticaja Moskve u regionu kojim dominira SAD.

Rusija je obećala da će "učiniti sve" kako bi zaštitila Madura od napora da ga SAD svrgnu sa mesta predsednika, nakon što je Trampova administracija objavila uvođenje novih sankcija protiv Venecuele.

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva finansija u međuvremenu je upozorio da bi Venecuela mogla imati problema s plaćanjem u skladu sa sporazumom o reprogramiranju duga u iznosu od 3,15 milijardi dolara koji je postignut 2017. godine. Ministarstvo je kasnije saopštilo da Rusija očekuje da Venecuela ispuni svoje obaveze.

Video: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    30. januar 2019 | 15:04

    Persidа, prozivate rusofile, neosnovano! Rusi nisu smenjivali vlade, ubijali i raseljavali stanovnistvo, unistavali sve zemlje koje nece dobrovoljno da daju svoje prirodno bogastvo, a Nato? Sirija, Libija, Irak...sad je na red dosla Venecuela. Rusi moraju da brane svoje interese, mnogo je ulozeno kroz kredite, ulaganja Da li treba da nas neko voli, ili treba da kroz interese velikih sila trazimo sopstveni interes?

  • S

    30. januar 2019 | 13:39

    Vijetnam treba ološima SAD

  • Nikolas

    30. januar 2019 | 12:01

    DALI SE TO VENECUELA SPREMA ZA RAT???! KOME TREBA NOVI VJETNAM???!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA