≫ 

Odbrana El Čapa trajala je samo pola sata: Punih 11 nedelja ga je optuživalo više od 50 svedoka, a branio ga je samo jedan čovek (FOTO) (VIDEO)

El Čapo (61) je optužen za pokretanje najvećeg kartela za drogu i potrošnju iste i navodi se da je za 25 godina u SAD prošvercovao više od 155 tona kokaina

  • 4

Suđenje meksičkom narko bosu Hoakinu Guzmanu, zvanom El Čapo, u centru je pažnje svetskih medija. Vlasti SAD su tvrdile da imaju jak slučaj protiv El Čapa, koji bi mogao da bude osuđen i na doživotnu robiju. Sudbina moćnog kralja droge bi mogla da bude poznata uskoro, s obzirom da će i tužilaštvo i odbrana da iznesu svoje završne reči danas i sutra.

Američki savezni tužioci su imali skoro tri meseca da iznesu svoje tvrdnje i dokaze protiv El Čapa u sudnici u Bruklinu. Njegovi advokati su sa druge strane imali samo 30 minuta.

El Čapo (61) je optužen za pokretanje najvećeg kartela za drogu i potrošnju iste i navodi se da je za 25 godina u SAD prošvercovao više od 155 tona kokaina. Takođe su suočava i sa optužbama za pranje novca, trgovinu ljudima i vatrenim oružjem.

On je izručen SAD 2017. godine, nakon što je dva puta pobegao iz zatvora u Meksiku - jednom u kolicima za veš, a drugi put kroz tunel.

El Čapa terete za više krivičnih dela Foto: Tanjug/AP/United States Attorney's Office for the Eastern District of New York

Narko bos se izjasnio kao nevin po optužbi da je njegov Sinaloa kartel krijumčario kokain i druge droge, "oprao" milijarde dolara i da je on nadgledao nemilosrdne kampanje ubijanja i kidnapovanja.

Jedini svedok odbrane bio je agent FBI Paul Roberts koji je u februaru 2017. godine intervjuisao Horhea Kifuentesa, jednog od El Čapovih saradnika koji je trenutno u američkom zatvoru i koji je svedočio protiv njega.

Guzmanov pravni tim se potrudio da potkopa kredibilitet Kifuentesa, tvrdeći da je izmislio neke od svojih iskaza.

Robets je tokom svedočenja bio nervozan i glas mu je drhtao. El Čapov advokat je bio veoma agresivan, kao da je u pitanju bilo unakrsno ispitivanje.

On je na suđenju imao samo jednog svedoka koji je govorio u njegovu korist Foto: Tanjug/AP

- Podsećam vas da je on vaš svedok i ne možete da se raspravljate sa njim. Samo pokušajte da dobijete informacije koje želite - rekao je sudija Brajan Kogan.

Ono što je iznela odbrana bilo je u čistoj suprotnosti sa tvrdnjama tužilaštva, koje je na svojoj strani imali više od 50 svedoka.

Po savetu advokata El Čapo nije svedočio u svoje ime. Iznošenje završnih reči će početi u sredu - prvo će govoriti tužioci, a potom i odbrana.

Do sada je dva puta bežao iz zatvora Foto: Tanjug/AP

NAJUPEČATLJIVIJI TRENUCI NA SUĐENJU

1. Ispred suda gde se odvijalo suđenje veka, uvek su bile pojačane mere obezbeđenja.

2. Pojavljivanje njegove supruge Eme Koronel, kao i ćerki bliznakinja, privuklo je veliku pažnju javnosti. Njegovu ženu su često kritikovali u medijima da vodi luksuzan život koji plaća krvavim novcem.  Što se tiče ćerki, kada ih je video u sudnici, El Čapo se rasplakao. One su mu mahale i slala mu poljupce.

El Čapova žena Ema (u sredini) Foto: Tanjug/AP

3. Na suđenju je otkriveno da je meksički kralj narkotika prošvercovao oko 200 tona kokaina u Ameriku, kupio zoološki vrt i napravio sebi voz da njime kruži oko svog imanja u Gvadalahari. No, najveće od svih iznenađenja za istražitelje bila je najstarija "mula" na svetu koja je za Sinaloa kartel prenosila drogu.

Leo Šarp ili "El Tata" imao je 85 godina kada je preneo svoj prvi paket za kartel. U pitanju je bio keš, doduše, ne kokain. Ipak, vrlo brzo je ovaj odlikovani ratni veteran iz Drugog svetskog rat postao jedan od najboljih i najviše pozicioniranih švercera kokaina.

Tužilaštvo je imalo oko 50 svedoka protiv El Čapa Foto: Tanjug/AP

4. Diler droge iz Čikaga, koji je bio zadužen za distribuciju heroina i kokaina širom SAD za El Čapa Guzmana, rekao je na suđenju da je čuvao zalihe droge u kućama u Njujorku koje su bile u dobrim delovima grada. Jedna je čak gledala i na Bruklinski most.

Na pitanje na kojim mestima je krio 38 tona kokaina, koje je zatim distribuirao kroz glavne gradove, Pedro Flores je odgovorio kako je "birao najbolji komšiluk".

Flores, koji je sa svojim bratom blizancem dilovao drogu za El Čapa od 2005. do 2008. godine, rekao je kako su komšije u luksuznim delovima grada bile bolje, jer su veće šanse da bi alarmirale policiju kada bi videli da neko njuška okolo.

Rekao je porotnicima da nikada nije dozvolio svojim radnicima da mu kažu gde se tačno nalaze kuće, ali ga je jedna žena pozvala i rekla "kako gleda kroz prozor i ima predivan pogled na Bruklinski most".

Na suđenju su izneti zanimljivi detalji Foto: AP/Tanjug

5. Kristijan Rodriges, tehnički stručnjak koji je radio za meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, izjavio je na suđenju vođi kartela Sinaloa da je "El Čapo" bio toliko zaokupiran špijuniranjem saradnika da je naredio da im se ugradi softver u mobilne telefone kako bi pratio njihove tekstualne poruke i razgovore, što je kasnije iskoristio američki Federalni istražni biro (FBI).

6. Jedan svedok na suđenju je tvrdio da je bivši predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto uzeo je 100 miliona dolara mita od narko-bosa El Čapa. Dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik Aleks Ćifuentes rekao je na suđenju da je vlastima rekao za primanje mita još 2016. godine, prenosi BBC.

Postavlja se pitanje na koliko godina će El Čapo biti osuđen Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Prodaje se čuvena luksuzna kuća mafijaša u kojoj su nekada štekani dijamanti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • demento

    31. januar 2019 | 10:55

    Skice dovoljno govore koliki strah od odmazde postoji. Za ovog čoveka ne postoji dovoljna kazna.

  • stvarno?

    3. februar 2019 | 01:12

    zatvaranjem njega stanje na ulicama se nije promenilo. niti je on izmislio drogu niti je prvi ko ju je i prodavao. problem je u tome shto nije placao reket CIA -l. chak su poznati sluchajevi da su neki srpski policajci umeshani u poslove sa drogom.

  • Brod

    31. januar 2019 | 20:01

    I sta ce sada sa tim milionima ili milijardama,da ih koristi za kantinu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA