Dve studentkinje moraju da plate kaznu zato što su uzimale hranu iz kontejnera: Objašnjenje suda je zaprepastilo Nemačku

Optužene studentkinje su pripadnice pokreta koji traži odgovorniji odnos prema hrani koja je bačena zbog isteka roka do kojeg je najbolje konzumirati tu namirnicu

  • 0

Opštinski sud u Furstenfeldbruku pored Minhena osudio je dve studentkinje novčanom kaznom zbog toga što su iz kontejnera za otpad jednog supermarketa uzimale bačenu hranu, javili su nemački mediji.

- Dve studentkinje su osuđene na pojedinačne novčane kazne od 225 evra uslovno na dve godine i na osmosatni rad u dobrotvorne svrhe - prenosi dnevnik Muenchener Merkur.

Državno tužilaštvo je tražilo kaznu od 450 evra smatrajući da se radi o „posebno teškom“ slučaju oduzimanja tuđe imovine s obzirom na to da su se kontejneri za otpad nalazili iza zaključane ograde, koju su studentkinje otvorile univerzalnim ključem.

Optužene studentkinje su pripadnice pokreta koji traži odgovorniji odnos prema hrani koja je bačena zbog isteka roka do kojeg je najbolje konzumirati tu namirnicu.

Njihov advokat je ukazao na to da se bačene namirnice više ne mogu smatrati imovinom s obzirom na to da se vlasnik njihovim bacanjem u otpad odrekao vlasništva, što sud međutim nije priznao.

Suđenje su pratili i protesti na kojima se tražilo da se i u Nemačkoj, slično kao nedavno u Češkoj, uvede zakon koji bi trgovce obvezao na to da ne bacaju namirnice koje su još jestive, nego da ih podele narodnim kuhinjama.

Dve studentkinje su u razgovoru za Špigl Onlajn objasnile kako žele da pomognu i drugima protiv kojih se trenutno zbog tzv. „containeringa“, kako mediji nazivaju ovu vrstu „krađe“, u Nemačkoj vode procesi.

- Naš cilj je da uđemo u dijalog sa političarima  i da otvoreno nastupimo protiv bacanja hrane - rekla je jedna od osuđenih.

Protest protivnika bacanja hrane u Furstenfeldbruku podržala je stranka Zeleni.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA