Ovo je Trampov čovek koji će biti predsednik Svetske banke? Malpas je oštar kritičar MMF-a, koji nije uspeo da predvidi globalnu finansijsku krizu

Ustanova, čiji je zadatak da smanji siromaštvo u svetu, u četvrtak treba zvanično da započne postupak predaje kandidatura i trajaće do 14. marta

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp je za predsednika Svetske banke nominovao Dejvida Malpasa, zvaničnika američkog ministarstva finansija koji mu je veoma odan, ali je i kritičar multilateralnih institucija.

O predsedniku glasanjem odlučuje odbor izvršnih direktora banke. Moguće je da će kandidate istaknuti i neke od ostalih 188 članica.

Ustanova, čiji je zadatak da smanji siromaštvo u svetu, u četvrtak treba zvanično da započne postupak predaje kandidatura. Trajaće do 14. marta, a izbor će se znati do sredine aprila.

Svetska banka očekuje od kandidata za naslednika Džima Jong Kima, Amerikanca južnokorejskog porekla koji je podneo ostavku pred kraj mandata, solidno iskustvo u upravljanju velikom međunarodnom ustanovom, osećaj za diplomatiju i nepristranost.

Predsednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko uticajna kao dužnost glavnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stručnjaci redovno spominju još dva imena: bivše indonezijske ministarke finansija Sri Muliani Indravati, glavne direktorke SB-a za operacije, i bivšeg nigerijskog ministra finansija Ngozija Okonjo-Ivealea, koji je bio kandidat i 2012. godine.

Nekima se sviđa Trampov izbor, dok drugi baš i nisu oduševljeni Foto: Profimedia

KRITIKOVAO SVETSKU BANKU

Dejvid Malpas (62), ekonomista u američkom ministarstvu finansija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritikovao Svetsku banku zbog toga što "i dalje pozajmljuje velike svote novca zemljama" poput Kine koja je druga svetska sila po ekonomskoj snazi.

Ali Malpas je isto tako u aprilu 2018. godine dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrednog 13 milijarda dolara za finansiranje najsiromašnijih zemalja.

Malpas je veoma lojalan sadašnjem predsedniku SAD Donaldu Trampu, a čak je bio i njegov savetnik tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Pored Svetske banke, on je kritikovao i Međunarodni monetarni fond, ističući da su takve ustanove "nametljive", a praksu kreditiranja korupiranom. Imao je dobre položaje u američkom ministarstvu finansija i tokom administracija Ronalda Regana i Džodrža Buša Starijeg.

Nakon toga je bio glavni ekonomista u banci Bear Stearns. Tamo je radio 15 godina, pre nego što je banka skoro propala zbog svetske ekonomske krize 2008. godine.

Tu banku je kupo JP Morgan za samo delić nekadašnje vrednosti, a Malpas je napustio banku tri meseca nakon toga.

Kritikovan je zbog članku u Vol Strit Žurnalu iz avgusta 2007. godine, gde je pozvao investitore da ne paniče zbog kreditnog tržišta.

On je 2008. godine osnovao istraživačku grupu Encima Global. U avgustu 2017. godine, vraća se u ministarstvo finansija i posao je podsekretar za međunarodne poslove.

TRAMP: ON JE IZVANREDAN ČOVEK; KRITIČARI: TO JE KATASTROFALAN IZBOR

Tramp je Malpasa nazvao izvanrednim čovekom koji je prava osoba da vodi Svetsku banku kao novi predsednik.

- Borio se da osigura finansiranje za mesta i projekte kojima je zaista potrebna pomoć, uključujući i ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu - rekao je Tramp.

- Amerika najviše doprinosi Svetskoj banci. Moja administracija je dala glavni prioritet da osigura da se novac američkih poreskih obveznika troši efikasno i mudro - dodao je američki predsednik.

Mnogi zvaničnici Republikanske i Demokratske stranke su se protivili nominaciji ističući da je Malpasov veliki neuspeh bio taj što nije uspeo da predvidi globalnu finansijsku krizu ali i protivljenje politici federalnih rezervi.

- Dejvid Malpas bi bio katastrofalan, otrovan izbor za predsednika Svetske banke - rekao je Toni Frato, bivši pomoćnik ministra finansija za vreme administracije Džordža Buša.

ŠTA JE SVETSKA BANKA?

Svetska banka je međunarodna organizacija, osnovana decembra 1945. godine koja je odgovorna za obezbeđivanje finansija i davanje saveta zemljama kako bi se povećao ekonomski razvoj i smanjilo siromaštvo, ali i očuvale međunarodne investicije. Sedište se nalazi u Vašingtonu, a lokalne kancelarije postoje u 124 zemlje. Sastoji se od dve institucije: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). Svetska banka je komponenta Grupe svetske banke.

Zvanično objavljeni cilj Svetske banke je smanjenje siromaštva. Međutim, prema njenim Članovima sporazuma, sve njene odluke moraju biti usmerene na posvećenost promociji stranih ulaganja i međunarodne trgovine, kao i olakšavanju kapitalnih investicija.

(Telegraf.rs/Hina/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA