≫ 

Vojni rok u jednoj zemlji traje 10 godina, a u drugoj sinovi i braća ubijenih ne idu na regrutaciju: Ovako se vraća dug državama širom sveta (FOTO)

Skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije

  • 7

Dok je služenje vojnog roka u Srbiji dobrovoljno, u našim srednjim školama u drugom polugodištu ove školske godine uvodi se vojna nastava na kojoj će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje.

Sa druge strane, SAD razmatraju promene svog nacrta programa, dok skoro 60 zemalja širom sveta još uvek ima neki oblik regrutacije.

Dok neke zemlje imaju dovoljno regruta, u nekim zemljama je služenje vojske obavezno kako bi se omogućilo održavanje vojne snage.

RUSIJA

Rusi u vojsci provode godinu dana Foto: Tanjug/AP

Godinu dana vojne službe obavezno je za muškarce u dobi od 18 do 27 godina. Zemlja dozvoljava neke izuzetke, pa tako, na primer, sinovi ili braća ubijenih tokom vojne službe oslobođeni su vojnog roka.

ŠVAJCARSKA

U Švajcarskoj je vojska obavezna Foto Wikipedia Commons/TheBernFiles.

Vojna služba je obavezna za švajcarske muškarce.

Švajcarska je tek od 2017. godine počela da razmišlja o dodavanju žena u vojne redove.

IZRAEL

Izraelski muškarci moraju da služe u odbrambenim snagama tri godine. Žene se regrutuju na dve godine, dok je transrodnim osoba dozvoljeno da služe od 1993. godine. Obaveza važi za sve građane, a pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, pripadnosi nekim verskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje.

NORVEŠKA

Norveška je među prvima regrutaciju proširila na žene Foto: Profimedia/AFP

Norveška je bila prva zemlja NATO-a koja je proširila regrutaciju na žene. Ona je takođe bila jedna od prvih zemalja u svetu koja je transrodnim osobama omogućila da služe, menjajući svoju politiku 1973. godine.

Vojna obaveza zemlje je selektivna: svako mora da se registruje, ali ne mora da bude pozvan da služi.

KINA

Kina ima dovoljno vojnika Foto: Tanjug/AP

Iako Kina nameće vojnu službu, ona je rutinski prekoračila ciljeve zapošljavanja i nema potrebe za prinudnom regrutacijom.

IRAN

U Iranu vojska traje do 2 godine Foto: AP/Tanjug

Služenje vojnog roka je obavezno za iranske muškarce, a ono traje od 18 meseci do dve godine.

SEVERNA KOREJA

Žene moraju da služe 7 godina Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ima najduže služenje vojnog roka na svetu. Muškarci moraju da služe 10 godina, počevši sa 17 godina. Žene moraju da služe sedam godina.

EGIPAT

Egipatski muškarci moraju da služe vojni rok u periodu od jedne do tri godine, u zavisnosti od stepena obrazovanja.

AUSTRIJA

U Austriji može da se bira. vojna ili civilna služba Foto: Wikipedia/davric

U Austriji muškarci mogu da biraju između šest meseci vojne službe i devet meseci civilne službe. Austrija je dozvolila transrodnim osobama da uđu u vojsku 2004. godine.

ZEMLJE KAO ŠTO SU TAJVAN UKIDAJU VOJNU OBAVEZU

Tajvan se obavezao da će 2011. okončati regrutaciju. Zemlja se približava svom cilju dobrovoljnih snaga, ali se suočava sa preprekama jer mlađe generacije ne žele da služe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    11. februar 2019 | 03:29

    Koliko se u Srbiji sluzi sada?Imena ne pamtim davno bese,ali lica mi ostaju urezana u secanju i nikad se ne zaboravljaju.Dvadeset osam vojnika u spavaoni Krusevac,momci iz raznih krajeva Srbije.Svi srecni i nasmejani za Majku Srbiju,a vidi nas danas...

  • Rambo

    11. februar 2019 | 03:02

    Biti fanatik je lako ali pametan teško

  • Kostadin

    11. februar 2019 | 08:32

    Kod nas bi trebalo da se vraća dug državi tako što bi naših 1.500 generala u penziji trebalo da delegiraju svoju decu i braću u vojsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA