≫ 

U ovoj bolnici se širi nepodnošljivi smrad, a muve i insekti se množe na sve strane: Pacijenti u agoniji čekaju na pregled i medicinsku pomoć u Venecueli (FOTO) (VIDEO)

Na odeljenju hitne pomoći potpuni je haos

  • 2

Pod pritiskom ekonomske i političke krize u Venecueli pod režimom predsednika Nikolasa Madura urušio se i zdravstveni sistem, pa medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore samo da svoje pacijente održe u životu.

Nakon što je navodno zbog nestanka struje u Univerzitetskoj bolnici u Karakasu život izgubilo troje pacijenata, novinarska ekipa lokalnog portala "Karaota digital" (Caraota Digital) obišla je hodnike i sobe te najveće medicinske institucije u državi, a snimci reportaže najbolje govore o neljudskim uslovima u kojima su se našli bolesni Venecuelci.

Na odeljenju hitne pomoći potpuni je haos, pacijenti su ostavljeni na krevetima i invalidskim kolicima po hodnicima, u agoniji čekaju na pregled, lekove i potrebnu medicinsku pomoć. Centralna klimatizacija je pokvarena, pa jedva da može da se diše od zbog nepodnošljivo visokog nivoa vlage u vazduhu, a takvi uslovi su idealni za širenje infekcija.

Nepodnošljivi smrad i nehigijenski uslovi u toaletima i kupatilima postali su podloga za množenje muva i insekata.

- Muve teram rukama, i molim se čudu jer smo ostali i bez tacni da pacijentima donesemo hranu - izjavila je medicinska sestra Aura Estrela.

Situacija je izuzetno teška Foto: Profimedia

Porodica i prijatelji bolesnika nagurani po prostorijama ustanove, mašu krpama iznad svojih najmilijih terajući tako muve i insekte. Uslovi u zdravstvenim institucijama su takvi da tamo sigurno niko neće ozdraviti, a medicinsko osoblje kaže da se u doglednoj budućnosti ništa neće promeniti osim ako ne stigne preko potrebna pomoć spolja.

Novca za lekove i medicinske potrepštine nema, porodice se snalaze kako znaju i umeju da dođu do potrebnih lekova, a čak i vodeći zdravstveni centri poput bolnice u Karakasu zavise od privatnih donacija kompanija, prenosi Dejli mejl.

Međutim, ono što je takođe potreslo javnost krajem prošle godine bila je reportaža BBC, gde je između ostalog navedeno da zbog čestih restrikcija, mrtvačnice ne mogu da održavaju tela preminulih u dobrom stanju.

Lekarima fali oprema za rad, kao i lekovi Foto: Profimedia

Čovek koji radi u mrtvačnici je rekao za medije da mu svake nedelje dva do tri tela stoje na otvorenom po velikoj vrućini. Zbog toga se na ovim mestima širi nesnosan smrad, a tela se ubrzano raspadaju. Dodaje da često mora da dodiraju tela bez rukavica, jer im fali i odgovarajuća oprema.

Venecuela poslednjih nekoliko godina klizi u haos, a zbog rasta nasilja i siromaštva, ljudi masovno iseljavaju u susedne zemlje. Tri miliona Venecuelaca živi u inostranstvu, od kojih je najmanje 2,3 miliona otišlo od 2015. godine, po podacima UN-a. Ta bi brojka mogla da poraste na 5,3 miliona 2019. godine.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA