Kažnjena zbog plesa sa Putinom: Austrijska ministarka nije dobrodošla u SAD, jer je zvala ruskog predsednika na svadbu

Nije uobičajeno u Austriji da kancelar na sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom ne vodi šeficu diplomatije

  • 5

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc na put u SAD, Japan i Južnu Koreju neće, što je uobičajno, sa sobom povesti šeficu austrijske diplomatije Karin Knajsl.

Kurc vodi ministre privrede Margarete Šrambek i infrastrukture, inovacija i saobraćaja Norberta Hofera, dok će Knajslova učestvovati samo na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Neuobičajeno je u Austriji da kancelar, pre svega na put u SAD, gde je za 20.februar zakazan sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ne vodi šeficu diplomatije.

Njihov ples je privukao veliku pažnju svetskih medija Foto: AP/Tanjug

Ona je navukla gnev Vašingtona kad je na svoju svadbu pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina, kom se po starinski naklonila, a zatim i plesala s njim.

Izostanak Knajslove iz delegacije koju predvodi Kurc na predstojećim putovanjima iz njegovog kabineta obrazlažu smanjenjem delegacije. Međutim, kako diplomate iza zatvorenih vrata tvrde, kancelar se sve više distancira od Knajslove jer ona teži, kako kažu, da "podučava" kolege u vladi i time sebe izoluje od ostatka kabineta.

Izgleda da se Sebastijan Kurc distancira od svoje šefice diplomatije Foto: AP/Tanjug

Knajslova je pala u nemilost i zato što navodno često svojim izjavama dovodi u pitanje ugled zemlje. Tako je juče na Tviteru objavila da podržava spornog nekadašnjeg državnog kancelara Klemensa Vencela Lotara fon Meternika, koji je poznat po uspostavljanju sistema "doušničke države".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    12. februar 2019 | 16:17

    Niko nije lud.Znaju Evropljani ko je gazda.

  • Тодорић

    12. februar 2019 | 21:39

    Ама...што не забране Трампу да присуствује,и он је био са Путином...

  • Imenjak

    12. februar 2019 | 15:18

    Sta ce u Americi nek ide u prelepi okiceni Sibir gde je Grizli domaca zivotinja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA