≫ 

Rusija uskoro planira da celu zemlju isključi sa interneta

Test bi trebalo da se izvede u nekom trenutku pre 1. aprila, iako tačan datum još nije određen

  • 4

Rusija planira da privremeno isključi celu zemlju iz globalnog interneta, kao deo testiranja svoje sajber odbrane.

Zbog ovog testa, ruski internet provajderi (ISP) bi morali da preusmeravaju veb saobraćaj iz zemlje na tačke za usmeravanje koje je odobrila ili kojima upravlja vladina telekomunikaciona agencija Roskomnazor, saopštio je ZDNet, pozivajući se na rusku novinsku agenciju "RosBiznesKonsalting".

Rusija trenutno, kao i većina zemalja, omogućava da internet saobraćaj koristi globalne sisteme za povezivanje sa uređajima širom sveta. Privremeno isključenje će se, kako se izveštava, desiti u narednih nekoliko nedelja.

Tokom remonta, internet zemlje bi se oslanjao na sopstvenu verziju sistema internet adresa, poznatu kao DNS, direktorijuma veb domena i adresa.

Test bi trebalo da se izvede u nekom trenutku pre 1. aprila, iako tačan datum još nije određen, prenosi Biznis insajder.

Žele da ruski internet zaštite od sajber napada Foto: Pixabay.com

Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta predstavljen je u ruskom parlamentu prošle godine.

Predlog zakona, pod imenom Nacionalni program digitalne ekonomije, traži od ruskih internet provajdera da garantuju da mogu da rade u slučaju da strane sile pokušaju da izoluju zemlju onlajn.

NATO i njene saveznice pretili su Rusiji sankcijama zbog navodnih sajber napada i drugih onlajn uticaja za čije podstrekivanje je redovno optužuju.

Krajnji cilj Kremlja je da se zemlja odvrati od stranih internet provajdera i da ruski internet ostane nezavistan, tako da bude zaštićen od potencijalnih sajber napada, preneo je ZDNet.

VIDEO: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA