≫ 

Sneg na Havajima! Vulkanske plaže i stene su bele, vetar bije 300 km/h, a talasi od 12 metara paralisali su ostrvo (FOTO) (VIDEO)

Jedna osoba je nažalost izgubila život

  • 0

Ostrvska država Havaji je pretrpela nezapamćeno nevreme koje je dovelo do snažnih udara vetra od čak 300 km/h, slomljenih grana drveća, poplavljenih puteva, prekida u napajanju strujom i najmanje jednog smrtnog slučaja. U pojedinim delovima pao je i sneg, što je vrlo neuobičajeno, dok je oluja izazvala ogromne talase od čak 12 metara.

Sistem niskog pritiska pogodio je ostrvo u petak, sa snažnim vetrovima koji su se kombinovali sa već uzburkanim morima i stvorili masivne talase, koji su poplavili područje. 66-godišnji muškarac je poginuo tokom surfovanja.

- Meteorolozi ovo nazivaju događajem bez presedana i mi se slažemo da smo retko videli kombinaciju rekordno visokih talasa na kopnu, zajedno s olujnim vetrovima - rekao je Sam Lemo, administrator havajskog odeljenja za zemljište i prirodne resurse.

Nekoliko centimetara snega palo je na Haleakalu, u Istočnom Mauiju, što je zapanjilo meštane.

Sneg nije neuobičajen u planinskim delovima tog ostrvskog arhipelaga, ali zvaničnici navode da bi snežni pokrivač na visini od 1.900 metara, u državnom parku na Mauiju, mogao predstavljati najnižu tačku na kojoj je sneg ikada viđen na Havajima.

- Možda bi prvi put u istoriji, sneg je pao u državnom parku. Park je prekriven snegom i to može da bude najniža nadmorska visina na kojoj je sneg ikada zabeležen u državi - objavilo je odeljenje.

Visina talasa dostigla je čak 12,19 metara u određenim područjima havajske obale, što se nažalost pokazalo fatalnim za jednog kalifornijskog surfera.

Tokom vikenda više od 27.000 ljudi ostalo je bez struje.

VIDEO: Ovako izgleda provod na -30 stepeni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA