≫ 

Zaplenjen novac El Čapovog kartela će se možda iskoristiti za realizaciju Trampove ideje, protiv koje je pola Amerike

Ako ovaj zakon prođe, omogućiće američkim vlastima da zaplene sav novac pronađen u kriminalnoj istrazi meksičkog narko-kartela Sinaloa

  • 1

Američki senator Ted Kruz predložio je prilično neobično rešenje za finansiranje zida na granici s Meksikom, na kojem insistira predsednik Donald Tramp. On kaže da treba naterati upravo osuđenog narko-bosa El Čapa da plati zid.

Republikanski senator s Floride je svoj Zakon o osiguranju legalnog prikupljanja skrivene imovine za uvođenje reda, poznatiji po akronimu EL ČAPO Act, prvi put predložio još 2017., a zatim ga je ponovo uveo u kongresnu proceduru u utorak. Cilj zakona je preusmeriti zaplenjene milijarde dolara narko-kartela u jačanje sigurnosti na granici, piše Vašington post.

El Čapo je proglašen krivim Foto: Tanjug/AP

Ako ovaj zakon prođe, omogućiće američkim vlastima da zaplene sav novac pronađen u kriminalnoj istrazi meksičkog narko-kartela Sinaloa, koji je Hoakin Guzman El Čapo vodio od 1989. do 2015., kad je uhapšen i naknadno izručen na suđenje u SAD.

Kako ističe list, ovo bi moglo da bude rešenje koje niko nije očekivao za politički sukob Trampa, odnosno njegovih republikanaca, koji traže 5,7 milijardi dolara za zid, i demokrata koji drže većinu u Kongresu i ne žele da mu odobre zid.

Predsednik SAD je zbog ovog sukoba blokirao rad savezne vlade, računajući da će demokrati popustiti kako bi se vlada odblokirala.

Iako je blokada trajala 35 dana, duže nego ikad, Tramp je na kraju bio taj koji je popustio i ponovo otvorio vladu a da nije dobio tražene milijarde za zid.

U međuvremenu je i Tramp pozdravio Kruzov predlog, nazivajući ga "zanimljivom idejom" u sredu.

Tramp ne odustaje od izgradnje zida Foto: Tanjug/AP

- Sve što Ted napravi je zanimljivo. Dakle, ovo je sigurno zanimljiva (ideja) - odgovorio je Tramp na pitanje novinarima.

Tramp je u svojoj predizbornoj kampanji, a i na početku mandata, insistirao da će sam Meksiko platiti zid kojim bi se SAD ogradio od njega.

Međutim, kada su i stari i novi predsednik Meksika jasno i javno dali do znanja da tako nešto ne dolazi u obzir, Tramp je bio prisiljen da traži novac za zid od američkih poreznih obveznika.

U međuvremenu su republikanci i demokrate postigli načelni dogovor o proračunu kojem je cilj  da spreči novu blokadu vlade. Njime se predviđaju 1,3 milijarde dolara za zid na granici, ali to je daleko od gotovo 6 milijardi dolara koje traži Tramp, zbog čega je izjavio da je "veoma nezadovoljan onim što su nam demokrate predložile".

Još uvek nije rekao da li će zaista potpisati proračun izglasan u Kongresu ili će izazvati novu blokadu.

- Američki pravni sistem pobedio je danas osudom Hoakina Guzmana Loere, aka El Čapa, u svih 10 tačaka optužnice. Američki tužioci traže 14 milijardi dolara u profitima od droge i druga sredstva od El Čapa, koja bi trebala otići na finansiranje zida kako bismo osigurali granica - napisao je Kruz u tvitu na dan presude narko-bosu.

Iako je 14 milijardi daleko više od 5,7 milijardi koje Tramp traži, kritičari Kruzovog predloga upozoravaju da ovaj iznos neće pokriti sve troškove izgradnje zida s obzirom na to da je pitanje da li će se vlasti domoći celokupne Čapove imovine.

VIDEO: Prodaje se čuvena luksuzna kuća mafijaša u kojoj su nekada štekani dijamanti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA