Žene pod maskama kakve do sad niste videli: Ako mislite da one služe samo za skrivanje lica, grdno ste se prevarili (FOTO)

Ove maske ženama su važan modni detalj, što se po njihovom dizajnu može i zaključiti

  • 10

Prema predanju, smatra se da su žene maske počele da nose za vreme portugalske vladavine, kako bi izbegle robovlasnike u potrazi za lepim devojkama.

Iran je kao destinacija oduševio sve koji su ga posetili. A oni koji su bili tamo, znaju da, barem za žene, vladaju stroga pravila odevanja, što uključuje i turiste. Marame na glavi su obavezne, a boja koja se nosi je crna. Od ostatka države razlikuje se provincija Hormozagan, smeštena na južnoj obali.

Mešavina raznih kultura čini ovo mesto specifičnim,pa tu žive Afrikanci, Indijci, Arapi i Persijanci. Ovaj kraj bio je centar trgovine začinima još dve hiljade godina pre nove ere, pa su razni uticaji oblikovali običaje stanovnika. Ono što je zajedničko ženama svih nacija ovde su maske na licima, ali ne crne, već jarkih boja, a u bojama su i njihove haljine.

Vole da je što šarenije, Foto: Profimedia

Žene Bandarija maske nose vekovima, a tačno poreklo nije poznato. Ipak, prema predanju, smatra se da su maske počele da se nose za vreme portugalske vladavine, kako bi izbegle robovlasnike u potrazi za lepim devojkama.

Maske su raznolike, neke prekrivaju celo lice, neke otkrivaju područje oko očiju. Različit je i materijal kojim se rade, pa varira od kožnih do izvezene tkanine, a lokalni stanovnici raspoznaju poreklo i status žene po obliku i boji maske koju nosi.

Maska je način da izraze svoju kreativnost, Foto: Profimedia

Maska koja najviše dolazi do izražaja je ona žena iz sela s otoka Queshm. Specifična maska u obliku je brkova, a prema predanju, nastala je tako da žene izgledaju snažnije. Naime, ovo je područje bilo podložno invazijama neprijatelja, pa kada bi ih ugledali ovakve, pomislili bi da je reč o vojnicima, muškarcima.

Ova tradicija polako danas nestaje. Mlade žene skidaju maske sa svojih lica, ali ne udaljuju se potpuno od svojih običaja, već masku preko lica zamjenjuju velovima na glavama. Ipak, pri razgovoru sa strancima, osobito muškarcima, iz maski se ne skidaju.

(Telegraf.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. februar 2019 | 19:24

    Kad vidim maske mene to odmah asocira na Nindza kornjace ili Nindza film

  • PRIEST

    16. februar 2019 | 20:02

    Kad im ameri upadnu u potrazi za naftom skinuce oni maske ko pop lopatom sto skine narkomana sa droge

  • q

    16. februar 2019 | 19:21

    one nisu normalne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA